Presov-klasika bryndzove halusky... este radsej vsak mam s tvarohom. A este pridavam recept na rychle halusky: komu sa nechce zdrziavat suchanim zemiakov- 1 velke kefirove alebo acidofilne mlieko 500 ml, 1 vajicko, stipka soli a prisypavame polphrubu muku/ja davam spaldovu/ , kym nevznikne haluskove cesto....odporucam, pochvalili aj babky, ktore cely zivot varili klasicke zemiakove cesto- teda halusky....dobru chut
u nás tiež bryndzove halušky,le doma sa nevarievali, iba s tvarohom. Tie som sa až ja v škole na hotelovke naučila variť. Ale prvykrat som ich varila až pre manžela a deti ,ked som sa vydala. U nas sa halušky s tvarohom tie klasicke zemiakove volaju takto" doma- rucane halušky a tu ,kde som sa vydala ich volame metane halušky , v oboch pripadoch to ma jeden vyznam, že sa halušky hadžu do vody. Ja osobne lubim zemiakove klasika, ale deti maju radšej ked ich robim len z muky ,zarobenej s vodou ,vajičkom a solou, take ako na zavarku., ale hustejšie.
u nás (Považská Bystrica a okolie) sa tiež používa názov bryndzové halušky...ALE 🙂 v Papradne (dedinka pri PB) ich volali struhanové halušky...názov preto že to boli halušky z nastrúhaných zemiakov. Robievali sa aj múkové halušky, ale tie boli ako príloha napr.k paprikášu, tak si to takto pekne rozdelili a pomenovali 🙂
U nas aj doma....su bryndzovo-syrove🙂 ....nie iba cista bryndza...potom s kapustou kyslou, no aj s hlavkovou, a nezabudnem na masove halusky...🙂 ......maso na male kocky na cibulke...sol, korenie, kecup trocha......podobne ako na gulas..🙂 ...nakoniec zelenu papriku a paradajku pridat alebo leco...zmiesat s uvarenymi haluskami....posypat vyskvarenou slaninkou....a zuzo🙂 ...jeme to pol syrovych halusiek a pol masovych🙂 .....ak mozem este moja babka vedela z dosticky hadzat rovno do hrnca....najlepsie halusky to boli....dochutila iba syrom a trochou kyslej smotany.,..vobec sa nelepili...voli volne a lahke🙂 .....nevieme taketo....:O
To sme jediní (Zemplín-Michalovce) ktorí bryndzové halušky volajú HIČKOŠE? .... ale my tak voláme všetky halušky, ktoré sú "POMETANĚ" 🙂 (cesto hádzané buď z drevenej dosky, alebo liate cez "dziravú varechu" (varecha s krúžkami)
aj u nás - na dalekom východe - sú to klasické bryndzové halušky 🙂

U nas ich volame bryndzove halusky - Bratislava a popravde, pod inym nazvom ich ani nepoznam, takze sa tesim, ze sa dozviem kde sa ako volaju 🙂