goglila som a zase nieco dozvedela 🙂Terina je povodne obycajne lacne francuzske jedlo na hrubo spravena pastika z toho co bolo , ktore bolo ponukane namedznym robotnikom na gazdovstvach. Postupom casu sa zmenila na jedlo co sa podava v luxusnych restauraciach ,mozno preto ze priprava je zdlhavejsia a vysledok vyzera draho.Dobre je mat specialnu nadobu "terrine" a druhu nadobu na vodny kupel "bain maire" lebo terina sa pecie vo vodnom kupeli v rure.
Polievkova misa
Polievková misa 😉 pokiaľ si dobre pamätám z hotelovky 😀
aj ja som si pomohla googlom 🙂
toto slovo pochádza z francúzštiny (fran. terrine) a uvádza sa pri ňom zatiaľ iba význam „polievková misa z keramiky“, či hlboká misa s viečkom. V súčasnej jazykovej praxi sa však do slovenčiny prevzal aj ďalší význam slova terina podľa francúzskeho výrazu terrine, ktorým sa pomenúva nielen keramická nádoba (polievková i na pečenie), ale aj jej obsah – paštéta, ktorá sa v takýchto nádobách pripravuje.
pasteta
je to hlboka miska s pokrievkou a od tejto misky to dostalo aj pomenovanie terina - a z jedla je to upeceny bochnik v tvare tejto misy z masa..
masová paštéta z roznych druhov mäsa, pečene, pridáva sa do nej aj biele víno alebo ušľachtilý alkohol, smotaná, možu byť aj rozne druhy orechov a korenia ktorá sa pripravuje niekoľko dní- prvý deň sa marinuje, druhý deň sa pridá korenie, tretí deň sa pomaly pečie, zaťaží sa a nechá chladiť... aaach, ešte nikdy som ju nerobila, ale ten recept čo som vyguglila znel tak skvele, že to určite skusim... dakujem za rozširovanie kuchyrskych obzorov 🙂
@katy1111, @jankamin, @mirka1985, @retiazka, @mirka6789, @moncsi1987, @adulkam, @mishelinus, @lucinda7, @epsonka45, @dush, @hermiinka, @lunamati, @lucineckalu, @anency, @el_memento, @wampik, @lunedi, @linduska86, @henuskah, @myrca_m, @lubica69, @jaanik, @nathalis, @zararico, @janellina, @mary75, @zelka13, @sendy182, @kasyra, @bambi29, @mijadave, @ivveettaa, @fra, @riava01 Krasne ranko ,srdiecka sa rozlietali ano ,ako vzdy mate pravdu aj ,aj 🙂
Terina je povodne obycajne lacne francuzske jedlo na hrubo spravena pastika z toho co bolo , ktore bolo ponukane namedznym robotnikom na gazdovstvach. Postupom casu sa zmenila na jedlo co sa podava v luxusnych restauraciach ,mozno preto ze priprava je zdlhavejsia a vysledok vyzera draho.Dobre je mat specialnu nadobu "terrine" a druhu nadobu na vodny kupel "bain maire" lebo terina sa pecie vo vodnom kupeli v rure.
http://www.vyuzeno.cz/2013/01/terina-chutova-me...
Srdiečko na vas cakaj aj zajtra 🙂
kujem 🙂

Ked sa nemýlim tak paštéta 🙂