2marianna25
21. nov 2011

Pusinkovat babo na ustocka???

Bozkávať bábätko na ústa?
Súvisiace článkyTehotným na 2 minúty! Trúfli by ste si? Zabudnite, že práve vy porodíte v termíne10 tipov (nielen pre tehuľky) proti rannému vracaniuTest plodnosti: Keď sa nedarí... 
Bábätká sú také nádherné bytosti, doslova ako stvorené na „pusinkovanie“, hladkanie a maznanie. Často sa stáva, že bábätko už po príchode z pôrodnice dostane bozk na ústa na privítanie azda od celej rodiny vrátane babičiek a deduškov. Je to však správne?
Sliny plné chorôbMožno si poviete, že pokiaľ je človek zdravý, prečo by vlastne nemohol dať bábätku bozk na ústa. Veľa chorôb sa však v počiatočnom štádiu vôbec navonok neprejavuje, i keď človek už nakazený je. A aj malým nevinným „božtekom“ môžete bábätku podarovať vírusy a bacily vyvolávajúce dané ochorenie. Malé dieťa ešte nemá dostatočne silný imunitný systém, takže ľahšie podľahne rôznym chorobám (aj) z vášho bozku.
V žiadnom prípade by dieťatko nemali bozkávať osoby s herpesom na perách (často je však človek aj bez viditeľného herpesu nositeľom vírusu, takže prenos hrozí aj z takejto navonok zdravej osoby). Pozor tiež na oblizovanie cumlíka, lyžičky ako aj na „predžúvanie“ jedla pre dieťa.
Zubný kaz?Viete o tom, že bozkávaním svojho bábätka na ústa, alebo oblizovaním jeho cumlíka, môžete svojmu pokladu poškodiť aj zúbky? Konkrétne sa bozkami či spomínaním oblizovaním cumlíkov prenášajú baktérie zubného kazu z bozkávajúcej osoby na dieťatko. Prerezávajúce sa prvé zúbky sú pritom veľmi citlivé a hrozí ich poškodenie. Samozrejme, ak má dieťa už v útlom veku problémy so zúbkami, nemusí to byť všetko len kvôli bozkom či oblizovaniu cumľa, no sú to zaiste faktory podporujúce vznik takýchto problémov. 
Povedzte „NIE“!Mnohí rodičia svojmu bábätku dávajú bozky na čielko, líčko či na vlásky a ústam sa vyhýbajú. Práve preto, že majú pocit, že by drobčekovi mohli uškodiť. Podľa niektorých rodičov je to zasa celkom prirodzené a bozkov na ústa svojho bábätka sa vzdať nechcú. Je na vás, ako sa k tejto „problematike“ postavíte, ide predsa o vaše dieťa.
No či už patríte k prvej alebo druhej skupine rodičov, problémom býva neraz „bozkávaniachtivá“ rodina, teda babičky, tety, kamarátky a podobne. Ak vás zdvíha zo stoličky zakaždým, keď vidíte vašu svokru či mamu bozkávať vášho drobčeka na ústa, povedzte to! Nečakajte, že si to uvedomia sami, ale upozornite ich na to, že vám to prekáža a neželáte si, aby to robili.

my sme s týmto našťastie problém nemali...ked si niekto malú aj pritúlil, božtek šiel vždy na vlásky...alebo na rúčku (tam, kde sa obyčajne nosia hodiny)...a ked chce dať pusku ona, tak tiež len na líčko a len ockovi alebo mne...ostatným pusku posielame 🙂

22. nov 2011

Začni písať komentár...

Odošli