2veronka7
7. okt 2018
1087 

Prihláška do "Klubu nerozbitných detí"

    Milé maminky, nedá sa mi s vami nepodeliť o správu o knihe "Klub nerozbitných detí" od slovenskej autorky Slávky Kubíkovej. Isto už podaktoré z vás o nej počuli, isto už podaktoré z vás čítali a možno práve čítajú. Ale vravím si, dobré veci treba šíriť ďalej, ak je možné, čo najďalej. Táto kniha tou dobrou vecou nepochybne podľa môjho názoru je. 

Vo mne pri jej čítaní klíčila nová nádej, že aj v dnešnej dobe nie je veľa strateného. Mám nádej, že ju veľa rodičov vezme do rúk, že tí rodičia sa začnú zamýšľať, meniť svoj prístup v istých oblastiach výchovy...a mám nádej, že keď bude viac takých "osvietených" rodičov, ktorí sa nebudú báť robiť veci často na prvý pohľad proti prúdu, ktorý dnes mnohých strháva, že bude aj viac detí, ktoré budú plávať po rieke rovnako o čosi riskantnejším spôsobom. 

    A ono zasa občas ani nejde o veľké novoty, len akoby "zabudnúť" na mnohé čo tu máme dnes a vrátiť sa k tomu, čo bolo kedysi samozrejmé. Verím, že keď sa viac rodín vyberie práve smerom, ktorý ukazujú šípky v tejto knihe, časom tu nebude toľko mladých ľudí, z ktorých je staršia generácia občas doslova nazbláznenie a nebude nutnosť ich správanie donekonečna ospravedlňovať "inou dobou". 

    Lebo áno, ona v mnohom iná je, ale v konečnom dôsledku si za to môžeme aj sami. Môžeme jej však čeliť, môžeme čo dáva využiť vo svoj prospech, ale nezblázniť sa z toho všetkého, zachovať si zdravý rozum a za každú cenu sa jej nepodriadiť vo všetkom. Stále sme to my, kto môže a mal by mnohé ovládať. Nie doba a všetko čo ponúka nás. V tom sa mi zdá dnešok práve tak trochu naruby. Okolnosti, veci okolo nás, stali same sa ich otrokmi. 

    Ale to ani dnes nie je jediná cesta. Kniha "Klub nerozbitných detí" v sebe nesie veľa dobrých správ. Že ak dieťaťu nedáme priskoro do rúk mobil, tablet a neskôr, ak ho aj dáme, s ním často aj takmer nekontrolovaný a neobmedzený prístup na internet, že im tak veľa chýbať nebude. Ale naopak, bude im veľa chýbať, keď ich nevpustíme do sveta kníh a nebudeme ich ním sprevádzať. A že síce auto nám často ušetrí kopec času, ale taká ranná prechádzka s našimi deťmi do školy, či do školky pešo, sa nám vráti v podobe spoločného času navyše, nehovoriac o tom, že je v to prospech lepšieho fyzična našich detí a nakoniec aj nás samých. A chce to len ukrojiť si kúsok zo svojej pohodlnosti a lenivosti vstať o pol hodinu skôr.

    A to je len zlomok správ, ktoré táto kniha v sebe skrýva. Pre dnešné deti, ktoré sa rodia do doby, kde to na nich zo všetkých strán kričí, je o to podstatnejšie zažiť najprv kopec iného, aby keď raz vyrastú, tomu všetkému neprepadli, dokázali si zachovať zdravý rozum, vyberať si to podstatné a naozaj potrebné z toho, čo sa im ponúka a mohli byť tak skutečne slobodnými ľuďmi.

    Je aj dnes zopár takých rodičov, ktorým zdravý rozum stále nechýba a nemusia ho ani nijako zvlášť hľadať v knihách (nech to nikto neberie osobne), ale žiaľ si myslím, že je ich stále málo.

    Aby nám pred očami naozaj začala vyrastať nová-iná generácia detí, mladých...aby sme nemuseli počúvať znechutených učiteľov, aká je práca s dnešnými deťmi náročná...aby sme nemuseli počúvať znechutených vysokoškolských učiteľov, že veľká časť študentov už nie je schopná prečítať si viac ako jednostranovú štúdiu a nehovoriac o ich mizernom vyjadrovaní sa a neschopnosti samostatne pracovať efektívne s informáciami...

    Za to všetko, za naše deti, ale nenesie zodpovednosť doba, médiá, technológie...za naše deti nesieme zodpovednosť my rodičia. Opýtajme sa preto sami seba, akými ľuďmi chceme, aby naše deti boli raz obklopené? Akými ľuďmi chceme, aby raz boli naše deti? Akú správu chceme svetu zanechať my skrz ne?

    Vychovávajme naše deti tak, aby začali nastavovať zrkadlo tomu, čo tá iná doba pokazila a možno sa pridajú do klubu aj ďalší. Čím viac, tým lepšie...

prave ju citam, no mame na com pracovat 😒

7. okt 2018

Zatial som necitala (lae viem, ze ked to budem potrebovat, tak sa mi dostane do ruk), ale niekedy staci ak sa rodicia zamyslia nad tym,ze deti vlastne robia len to co odpozeraju doma a "staci pekne zit a dieta sa prida" (Stur).

7. okt 2018

@majah212 S tym staci penne zit je to trosku mozno diskutabilne... co to vlastne znamena Pekne zit? aj o tom zmienku najdes v tej knihe... ja si tiez myslim, ze skaredo nezijeme, ale aj tak som presvedcena, ze nerobime vsetko spravne a je co menit, aby bolo este lepsie...

7. okt 2018

@poisonblu ale stogie to za to 🙂 teda ja tomu verim a vidim v tom zmysel, aj ked to da sakra zabrat obcas 🙂

7. okt 2018

@2veronka7 Pekne -respektujuc seba, ostatnych, prirodu a spravat sa k druhym, tak ako chcem aby sa oni spravali ku mne.. Dnesny svet je konzumny a o tom peknom ziti sa dsju viest polemiky, s tym suhlasim.

7. okt 2018

@majah212 suhlasim konzumny a dodam egoisticky...a so vsetkym suhlasim. Ale ide skor aj o to, ze takto mozem zit, a pri tom stravit kazdy den vseho vsudy 5hodin na FB, aj to moje dieta trebars a to uz nie je ok celkom, vplyva to na kopec veci...bez ohladu na to, ze respektujem okolie, prirodu...mnoho veci sa tvaria, ze ved v pohode, nic sa nedeje a ved som mily, laskavy...ale problem je casto viac pod povrchom. Autorke ide o omnoho viac...co som nacrtla v clanku je ani nie tretina uchopena z knihy...hovori o pohybe, hre, citani, nemobilovani, vztahoch...kde myslim si, ze tiez mi zdravy rozum v mnohom ako tak aj bez nej fungoval, ale za seba, este viac mi otvorila oci a ze aj to nase ved to je "len", zial v mnohom nie je...

7. okt 2018

@2veronka7 aha chapem, mne to pride ako normalne - fungovat bez fb, byt vonku, venovat sa detom a eliminovat vplyvy modernych technologii a pod. (je to mozno aj tym, ze sa venujem tejto problematike a tak to nepovazujem za nieco, co treba "ucit" - tak v tomto pripade ma kniha opodstatnenie a treba "dobre veci sirit dalej". 👍

7. okt 2018

@majah212 no zial pre mnohych to uz nie je normalne...:( A smiem vediet, co a ako sa tomu venujes?

8. okt 2018

@2veronka7 myslim, ze je dolezite, ked sa clovek vzdelava vo viacerych oblastiach ;) /venujem sa pedagogike/

8. okt 2018

Začni písať komentár...

Odošli