187 / 214
    risotto s pečenou tekvicou a fetou
    Komentár bol odstránený
    adkat13
    autor

    ...
    na 2 porcie:
    ½ strednej tekvice (cca. 300 – 400g)
    200g ryže vhodnej na risotto (napr. arborio)
    1 menšia cibuľa
    500 ml zeleninového vývaru
    100 ml suchého bieleho vína
    100g fety
    1 PL tekvicových semienok
    maslo + olivový olej
    tymián, šafrán
    soľ + korenie

    tekvicu vydlabeme a nakrájame na mesiačiky. pokvapkáme olejom, posypeme tymiánom, osolíme, okoreníme a pečieme pri 200C cca. 20 minút dozlata. do vývaru pridáme šafrán a privedieme ho k varu. udržujeme horúci. nadrobno nakrájanú cibuľu opražíme na 1 PL olivového oleja a 1 PL masla dosklovita. pridáme ryžu a miešame, kým zrnká nespriesvitnejú. pridáme víno a necháme ho úplne vyvariť. potom po naberačkách pridávame horúci vývar, pričom vždy počkáme, kým úplne vsiakne, až potom prilejeme ďalší. po celý čas ryžu miešame. takto pokračujeme, kým nespotrebujeme všetok vývar, príp. kým nie je ryža „al dente“ (zvonku krémová, vnútri na skus). osolíme, okoreníme a vmiešame maslo. prikryté necháme cca. 2 minúty odstáť. podávame s pečenou tekvicou, posypané rozdrobenou fetou a tekvicovými semienkami.

    27. nov 2018