afarm
19. máj 2015

Hluchavka biela všestranná bylinka

(Lamium album L)
Ľudovo aj hluchá žihľava, patrí tiež medzi najlepšie liečivé rastliny. Zbiera sa kvitnúca vňať, alebo len biele kvietky. Obsahuje triesloviny, sliz, éterický olej, saponíny, biologicky aktívne amíny napr. histamín a flavonoidy...Vňať sa odporúča pri rovnakých indikáciách ako kvet, len má nižší obsah slizu, trieslovín a silice, ale vyššie množstvo minerálnych látok. Mnohostrannosť použitia tejto jarnej byliny je práve v kombinácii účinných látok. Saponínom sa pripisujú účinky pri uvoľňovaní hlienov. Majú aj protizápalové a močopudné účinky a v dôsledku toho znižujú aj krvný tlak. Triesloviny majú posilňujúce a sťahujúce účinky, flavonoidy pôsobia ako antioxidanty.
Hluchavka sa používa pri liečbe niektorých ženských ochorení napr. pri nepravidelnej menštruácii , pri zápale vaječníkov, maternice, pri výtokoch, infekciách.
Môže sa pridať aj do čajovej zmesi s inými bylinami na prečistenie krvi a odvádzanie škodlivých látok. U mužov je osožná pri chorobách močových ciest, zlepšuje činnosť prostaty a uľahčuje močenie hlavne v staršom veku.
Okrem toho zlepšuje látkovú výmenu a ukľudňuje sliznice vnútorných orgánov, pôsobí proti nadúvaniu a plynatosti.
Kvet uvoľňuje kŕče a posilňuje nervy.Upokojuje a uvoľňuje napätie v puberte ale aj v klimaktériu.
Svojim zložením priaznivo pôsobí aj pri zápaloch horných dýchacích ciest a ústnej dutiny.
Zvonku sa odvar používa na omývanie pri ekzémoch a pripravuje sa z nej kúpeľ pri hemoroidoch alebo obklad z čerstvej rastlinky na kŕčové žily.
Príprava:
Z kvetu pripravujeme zápar:Z čerstvých kvetov sa pripravuje zo 4-6 čajových lyžičiek kvetu na 2 šálky vody; užíva sa viackrát denne. Zo suchého kvetu stačia 2 čajové lyžičky na 2,5dl vody.
Z vňate sa odporúča si spraviť odvar: Dávka vňaťovej drogy je o niečo vyššia, 1,5 až 2 g na šálku, krátko povariť, asi 1 minútu.
Veľmi obľúbené je aj použitie vňaťovej drogy na kúpele. Najlepšia úprava je macerácia a následné krátkodobé povarenie. Rastliny dáme do vlažnej vody a necháme cez noc macerovať. Potom v rovnakej vode necháme prejsť varom a odstavíme na 3 minúty. Horúci macerát potom vylejeme do kúpeľa.
Z mladých listov takisto ako pri žihľave a púpave si môžte skúsiť pripraviť jarný šalát.

Začni písať komentár...

Odošli