Príspevky pre registrovaných používateľov sa ti nezobrazujú.

    Plán dňa: Schudnúť a zlepšiť stravovanie! Môžu pomôcť : Bylinky, kvapky, riasy, prášky z plodov guarany, ázijské čaje Puerh, zelený čaj, zelená káva. V čom pomôžu: zlepšia spaľovanie tukov, látkovú výmenu, urýchlia metabolizmus, zbavia chuti na sladké. Samozrejmosťou ostáva úprava stravy a pohyb! Stojí za vyskúšanie 🙂

    (8 fotiek)
    afarm
    3. jún 2016    Čítané 60x

    3.Ženské čajové zmesi na každú etapu života

    LADY KLIMAX PORCIOVANÝ ČAJ

    Bylinnú čajovú zmes Lady Klimax predstavuje Dr. Deli Balogh Ildikó lekárka, gynekologička: “Klimax(grécky pôvod) znamená vzostupná gradácia, najvyššia vyváženosť, vrchol. Túto receptúru som pripravila v polovici roku 1995 pre tie pacientky ktoré odmietli hormonálnu liečbu počas menopauzy, ale chceli zmierniť klimakterické ťažkosti prírodnými produktami. Čajová zmes mala veľmi pozitívnu odozvu a preto som ju odporučila aj mojim kolegom, ktorí sa rozhodli vyskúšať ju vo svojej praxi. V roku 1998 sme tento produkt zaslali spoločne s spoločnosťou Herbária na schválenie na Úrad verejného zdravotníctva. V novembri 2001 sme dostali povolenie na výrobu a distribúciu v rámci Maďarska. Odvtedy pretrváva záujem o  čaj Lady Klimax.

    Zloženie zmesi odzrkadľuje najčastejšie udávané ťažkosti 50ročných žien v období perimenopauzy a menopauzy:

    Hloh obyčajný –kolísavý a vysoký krvný tlak,  búšenie srdca.

    Ľubovník bodkovaný – podpora dobrej nálady, liečba depresií.

    Šalvia lekárska- odstraňuje nočné potenie, pomáha pri návaloch, fytoestrogén.

    Rebríček obyčajný, fenikel plod, mäta prieporná – pomáhajú zlepšiť trávenie, funkciu žlčníka, majú protizápalové účinky, spazmolytické, fytoestrogénne.

    Alchemilka ako ženská bylinka- zmierňuje krvácanie, sťahujúce účinky, fytoestrogénne, napomáha k dobrému spánku.

    Medovka- upokojuje, zlepšuje spánok ale nepôsobí utlnujúco na nervovú sústavu.

    Výsledky: Počas 5 rokov sa dostavili pozitívne výsledky u 500 žien v perimenopauze, ktoré denne užívali čaj počas dvoch mesiacov. Významne klesli ťažkosti ako návaly tepla, potenie, nespavosť, búšenie srdca. Zmiernilo sa  krvácanie, neprejavilo sa rednutie kostí, dokonca stav kostí sa zlepšil. Ženy neboli náladové, znižil sa aj počet depresií a viaceré sa priznali aj k zvýšenému libidu.  Znižila sa aj bolestivosť a citlivosť prsníkov. Zmes sa odporúča aj ženám ktoré kvôli závažným ochoreniam ( rakovina maternice, kŕčka maternice) nemôžu podstúpiť hormonálnu liečbu, lebo čaj svojim zložením sa neprejavuje čisto estrogénne.

    Ďalšie účinky : pôsobí močopudne, pravidelné vyprázdňovanie, vyrovnanie krvného tlaku. Odporúča sa aj pre mužov počas andropauzy.

    Komu odporúčam Lady Klimax čaj:

    -ženám medzi 45-55 rokom života, v období perimenopauzy a menopauzy, pri miernych a stredne ťažkých príznakoch

    -ženám, ktoré odmietajú syntetickú hormonálnu liečbu

    -ženám u ktorých nemôže byť aplikovaná hormonálna liečba, a neodporúča sa hlavne estrogén : po trombózach,  myomy atd.

    - pri pooperačných stavoch, keď je pacient nútený byť dlhší čas na lôžku,

    - pri bolestivých kŕčových žilách

    - pri vysokom krvnom tlaku

    - u koho sa vyskytli vedľajšie účinky pri hormonálnej liečbe, ako vysoký krvný tlak, napätie v prsníkoch

    - kto chce predísť vážnejším príznakom menopauzy

    - kto pije málo tekutín

    - pre ženy, ktoré  mali nádor ( rakovina kŕčka maternice, rakovina maternice) a následne absolvovali liečbu – napr.hysterektómia alebo chemoterapia)  "

    (preklad Júlia Sivá a Alena Báthoryová, originál verzia http://ladysdoctor.com/hu/gyogyteak/lady-ciklus-tea/ )

    viac info o presnom zložení a odporúčanom dávkovaní nájdete na Bylinkovom obchode
    http://www.bylinkovyobchod.sk/content/bylinny-caj-klimakterium

    afarm
    3. jún 2016    Čítané 53x

    1.Ženské čajové zmesi na každú etapu života

    LADY CYKLUS porciovaný čaj

    Bylinnú zmes zostavila lekárka, gynekologička Dr. Deli Balogh Ildikó na základe skúseností a spätnej väzby od žien. Farmakologickú analýzu vykonali v roku 2005 v Pécsi vo výskumnom ústave pod vedením profesora  Dr. Szabó Lászlóa. Čaj Lady Cyklus zostavený z odporúčaných bylín sa začal predávať v novembri 2012 v Maďarsku.

    Dr.Balogh Ildikó  píše: “Túto zmes som namiešala v roku 1997 pre dievčatá ktoré mali problém s nepravidelnou menštruáciou, alebo nemali menštruáciu, teda pravidelný cyklus. Slovo cyklus – grécke slovo znamená kruh, pravidelne opakujúci rad zmien, menštruačný cyklus.

    V poslednom čase sa čoraz viac stretávame s prípadmi dievčat, mladých žien, ktoré nemajú pravidelný 28 dňový menštruačný cyklus. Niektoré dlhé roky nečinne čakajú, že sa cyklus časom upraví, iné zas navštívia s problémom svojho gynekológa, mnohé však začnú problém riešiť až keď sa rozhodnú mať dieťa, avšak pokusy otehotnieť ostanú aj po rokoch neúspešné.

    Počas uplynulých 15 rokov som odporúčila tento čaj v 1250-tich prípadoch so 60 %  úspešnosťou. Menštruácia sa dostavila, stala sa pravidelnejšou, dokonca čaj úspešne dopomohol aj pri pokusoch o bábätko, narodilo sa ich 40, podľa mojich informácií.”

    Byliny, ktoré LADY CYKLUS obsahuje sú:

    Alchemilka obsahuje fytohormón na progesterónovom základe, ktorý má sťahujúce účinky a znižuje krvácanie, napomáha k tvorbe žltého telieska po dozretí vajíčka.

    Rebríček obyčajný má silné estrogénové účinky, pôsobí protizápalovo, antibakateriálne, spazmolyticky a je to horká bylina. Znižuje účinok prostagaldínu, uvoľňuje sliznicu maternice, zoslabuje silnú menštruáciu a nedostatočnú posilňuje.

    Aníz plod je  bohatý na esenciálne oleje, pdporuje trávenie, pôsobí protikŕčovo, dezinfikuje, posilňuje žlčník, má estrogénne účinky a je bohatý na flavonoidy.

    Medovka lekárska ukľudňuje, lieči poruchy spánku ale neutlmuje, pomáha upokojovať pri  hormonálnych výkyvoch, pri tráviacich ťažkostiach, urýchľuje hojenie rán, antivirotické účinky a aj zlepšuje pamäť.

    Odporúčané použitie porciovanej zmesi LADY CYKLUS na základe klinickej štúdie:

    • od puberty až po menopauzu, pre ženy, ktoré majú nepravidelnú menštruáciu, alebo krvácanie.
    • pri poruchách menštruačného cyklu všeobecne,
    • pri predmenštruačnej nervozite,
    • pri vynechaní menštruácie ( viac ako 2 mesiace),
    • pri slabej menštruácii,
    • alen aj pri silnom krvácaní v puberte,
    • pri neskorej pohlavnej zrelosti ( do 16 rokov sa nedostavila menštruácia),
    • pri niektorých prípadoch  neplodnosti na vyrovnanie hormónov
    • pri polycystických vaječníkoch
    • v  menopauze

    (preklad Júlia Sivá a Alena Báthoryová, originál verzia článku http://ladysdoctor.com/hu/gyogyteak/lady-ciklus-tea/ )

    Viac info o presnom zložení a opdorúčanom užívaní nájdete na Bylinkovom obchode  http://www.bylinkovyobchod.sk/content/bylinny-caj-lady-cyklus

    afarm
    3. jún 2016    Čítané 45x

    2.Ženské čajové zmesi na každú etapu života

    LADY VITAL PORCIOVANÝ  ČAJ

    Vitalita, životná sila, životaschopnosť, pohyb, životný elán – tvoria podstatu nášho života. Význam slova vitalita (lat) súvisí so životom, je životne dôležitá – odzrkadluje charakter nášho čaju Lady Vitál Tea. Keď strácame energiu, strácame rovnováhu, musíme hľadať príčiny, prečo sa to deje.

    Pri menštruácii strácajú ženy v priemere 80ml krvi mesačne. Keď menštruácia trvá viac dní a stratia viac krvi, môže sa dostaviť  nevoľnosť, závrat, poruchy videnia, ospalosť – čo sú príznaky anémie, či ináč chudokrvnosti. Vtedy je potrebné doplniť najviac železo- najlepšie organické. Chudokrvnosť je stav prejavujúci sa zníženým množstvom krvného farbiva hemoglobínu ako nosiča kyslíka (Hb). Molekula hemoglobínu pozostáva okrem iného zo železa, ktorý je dôležitým činiteľom práve v prenose kyslíka. Ak je žena anemická, v krvi sa nenachádza dostatok kyslíka.  A to sa prejavuje práve únavou, nevoľnosťou a stratou energie. Pri silnom krvácaní počas viacerých menštruačných cyklov stráca žena vitalitu, organizmus je oslabený.

    Čaj Lady Vital je zostavený z takých bylín, ktoré pôsobia sťahujúco, zmierňujú krvácania a upravujú krvný obeh aj v mozgu.

    Klinickú štúdiu na zistenie účinnosti bylinnej zmesi viedla Dr. Balogh Ildikó, /Gyór/ ženská lekárka a pôrodníčka. K tejto zmesi uvádza:" Túto zmes som odporúčala počas dvoch rokov v 158 prípadoch svojim pacientom. Predtým som však už 640 ženám odporučila alchemiku, 52  kapsičku pastiersku, v 69 prípadoch repík a to jednotlivo alebo v zmesi s inými. Po takto získaných skúsenostiach sme v spolupráci so spoločnosťou Herbária pripravili zmes Lady Vital, kde som este primiešala ginko, aby oslabené, unavené a večne pracujúce ženy sa vedeli rýchlejšie zregenerovať."

    Bylinky zmierňujúce krvácanie obsahujú dostatok tanínu, ktorý účinkuje ako antioxidant a zároveň svojim sťahujúcim účinkom urýchľuje regeneráciu vnútornej sliznice orgánov, aj maternice. Zvyšné zložky bylín ako flavonoidy, polyfenoly zabezpečujú ochranu slizníc proti mikroorganizmom a toxínom.

    Alchemilka – „ženská bylinka“, užíva sa hlavne pri ženských problémoch, pri silnej menštruácii, zápaloch, nefunkčnosti vaječníkov, pôsobí aj močopudne a zároveň sťahujúco.

    Kapsička pastierska, užíva sa hlavne na zastavenie krvácania rôzneho druhu. Vnútorne je nápomocná pri silnom menštruačnom krvácaní, zmierňuje aj bolesť a využíva sa hlavne v zmesi s inými bylinami. Má tonizujúce účinky na maternicu, preto sa neodporúča užívať ženám počas tehotenstva! Po pôrode podporuje zase návrat maternice do pôvodného stavu. Je vhodná aj do zmesi v období klimaktéria, pri nepravidelnej menštruácii.

    Repík lekársky má sťahujúci, potopudný a diuretický účinok, využíva sa aj ako obklad na rany, či ako kloktadlo  a vymývanie ústnej dutiny po chirurgických zákrokoch.

    Ginko biloba - prastarý strom z doby ľadovej, je to silný antioxidant a pomáha vychytávať odpadné látky z tela, čo má za následok spomalenie stárnutia organizmu. Lepšie prekrvenie mozgu, zlepšenie koncentrácie a schopnosť lepšie si zapamätať sú ďalšie pozitívne účinky tohto stromu.

    Odporúčané použitie porciovanej zmesi LADY VITAL na základe dvojročnej klinickej štúdie:
    Pri viac ako 7dňovej silnej menštruácii na skrátenie a ukončenie
    Pri rôznych krvácaniach: vnútorné krvácanie, krvácanie očí atd.
    Pri užívaní vnútromaternicového telieska, špirály na zníženie krvácania.
    Pri užívaní antikoncepcie Mirena na zníženie krvácania.
    Pri aplikácii Depo-Provera antikoncepčnej injekcii na zastavenie krvácania
    Na zníženie krvácania po pôrode po dobu 1-2 týždňov.
    Lokálne ošetrenie modrín a odrenín, popálenín.
    Pri hnačkách, hemoroidoch, črevných problémoch.
    Na zníženie pooperačného krvácania, na urýchlenie hojenia jaziev a rán

    (preklad Júlia Sivá a Alena Báthoryová, originál verzia článku http://ladysdoctor.com/hu/gyogyteak/lady-ciklus-tea/ )

    Info o presnom zložení a odporúčané dávkovanie nájdete na Bylinkovom obchode

    http://www.bylinkovyobchod.sk/content/bylinny-caj-lady-vital 

    MM GOLD NATURE BIO ARGÁNOVÝ OLEJ 50ml
    Argánový olej obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, E-vitamín, fytosterint, a skvalent. Pokožku zjemňuje a vyhladzuje, vhodný na suchú a zrelú pokožku. Ráno a večer na vyčistenú ešte vlhkú pokožku aplikujte a vmasírujte do nej. Obnovuje a chráni vlasy a vlasové korienky. Pred sušením naneste na suché končeky alebo na celý vlas.
    Zloženie: Argania Spinosa Kernel olej
    Skladujte od 10-20°C, bez prístupu svetla.
    Výrobca: Mosómami Kft., Budapest

    Prečo MosóMami BIO argánový olej?
    TRIPLE VIRGIN
    100% organic
    neupravovaný
    bez konzervantov
    nie je riedený
    je lisovaný za studena z čerstvých nepražených orechov
    je filtrovaný podľa prísnych noriem pre prírodnú kozmetiku
    BIO produkt z kontrolovaného hospodárstva

    Vitalizujúci poklad z Maroka. Stačí použiť máličko či do krémov alebo na ošetrenie vlasov, rozstrapkaných končekov, či ako vlasový zábal.
    Je to obľubený produkt a pre nás je dôležité aby sme ho pre Vás zadovážili z dôveryhodných zdrojov zabezpečujúcich kvalitné výrobky.
    Na trhu sú v ponuke zvyčajne dva rôzne druhy argánového oleja.
    Jedlý klasický olej, ktorý má charakteristickú orechovú chuť a vôňu, vďaka technológii, kde orechy najprv popražia pred samotným lisovaním. Jadrá sa pražia pri stálej teplote, aby sa zjemnila horká chuť plodov, výsledkom je príjemná oriešková chuť arganového oleja potravinárskeho bez straty vitamínov a účinných látok. Arganový olej potravinársky sa lisuje za studena a filtruje minimálne 2 krát.

    Natural olej kozmetický extra panenský sa získava z čerstvých nepražených orechov lisovaním za studena z prvého lisovania za prísnych hygienických podmienok, a ďalej filtruje sa minimálne 2 krát. Takto získaný olej nemá vôňu a chuť za praženými orechmi a nie je teda chuťovo zaujímavý.
    O MM GOLD Natur argánovom oleji vieme s istotou povedať, že v spolupráci s dodávateľom
    je vyrábaný ako natural olej kozmetický v BIO kvalite, nie je aromatizovaný ani ináč upravovaný, nie je riedený iným olejom.

    Prípravky MuDr.Josefa Jonáša vo forme bylinných sirupov JOALIS BAMBI sú prírodné komplexy s obsahom rastlinných výťažkov, ktoré priaznivo pôsobia pri ťažkostiach našich najmenších : alergia, tráviace ťažkosti, zápaly dýchacích ciest, uší, imunita, kožné problémy aj hyperaktivita. Sú užívané ako potravina pre zvláštnu výživu a pri užívaní v primeranej miere nemajú žiadny negatívny vplyv na ľudský organizmus. Je možné ich kombinovať s liekmi a vitamínmi. Vhodné pre deti od 3rokov. Veľmi radi Vám poradíme pri výbere aj u nás v Bylinkovom obchode na Ždiarskej 17 na sídlisku Nad jazerom.

    Materská kašička lyofilizovaná - dodáva energiu a priaznivo ovplyvňuje celkový zdravotný stav. Odporúčame pri rôznych problémoch aj chronických aj po vleklých chorobách, operáciách, hlavne pre starších. Okrem toho zlepšuje a harmonizuje tvorbu hormónov, reguluje menštruačný cyklus a zmierňuje problémy s menopauzou. Využíva sa aj v kozmetických prípravkoch a vykazuje omladzujúce účinky, vyhladzuje vrásky a hojí poranenia. http://www.bylinkovyobchod.sk/content/materska-...

    Ťažkosti s trávením? Nadúvanie, dráždivé črevá, narušená mikroflóra tenkého a hrubého čreva - s tým si poradí GAL Mätový olej v kapsuliach. http://www.bylinkovyobchod.sk/content/gal-matov...

    Teploty stúpajú.... Rastlinné olejčeky a maslá prídu vhod napr. na ošetrenie,či regeneráciu suchej, pokožky, nechtov a vlasov aj po opaľovaní. Vyberte si svojho favorita z ponuky spoločnosti Mosómami, ktorá na trh dodáva suroviny na výrobu domácej kozmetiky v Bio kvalite z Fair Trade certifikátom. Nájdete
    http://www.ekodrogeria.eu/cata…/domaca-kozmetik...

    (7 fotiek)

    Pripravujeme sa na leto a dovolenku 🙂

    (12 fotiek)

    Akcia na jarné mesiace - marec, apríl 2016! www.ekodrogeria.eu
    Jarné upratovanie začnite u nás nákupom EKO čistiacich výrobkov TERAZ s 15% zľavou. Zľavnené výrobky zahrnuté do tejto akcie sú označené *. Cena uvedená pri výrobku je už po zľavnení o 15% zo štandartnej ceny!
    Objednaný tovar si môžte vyzdvihnúť v Košiciach v Bylinkovom obchode. Pozrite si aktuálne otváracie hodiny na www.bylinkovyobchod.sk. Vyberajte, objednávajte, kto nestíha dôjsť, stačí si objednať a v rámci Košíc Vám to dovezieme za 1€.

    afarm
    22. mar 2016    Čítané 30x

    Jarné mesiace-čas na očistu

    Marec je obdobím znovuzrodenia, príroda sa prebúdza, a aj my sa pri jarných slnečných lúčoch zrazu cítime lepšie, sviežejšie. Slnko svojim teplom a svetlom nás dobíja energiou. Po zime sa nám žiada odhodiť ťažké kabáty, hrubé svetre a odľahčiť sa aj vnútorne. Počas zimných mesiacov sme čo to naškrečkovali, nie všetko nám prospieva a tradičné obdobie pôstu je ideálne na jarnú detoxikáciu.

    Naviac oslabený, či stárnúci organizmus sa už nedokáže všetkých nežiadúcich látok, toxínov a jedov zbaviť bez cielenej pomoci. Naše orgány a celé telo správnou očistou len získa na sile a vitalite. 
    Poznáme rôzne metódy mierne aj “ drastické“. Každému vyhovuje iný spôsob a v tomto článku sa budem venovať hlavne postupom, pri ktorých využívame bylinky, prvé jarné alebo iné liečivé a divorastúce.

    Niekoľko základných tipov a rád:
    Najvhodnejší čas na očistu je podľa lunárneho kalendára pri ubúdajúcom mesiaci, teda začať môžme počas splnu, po splne a pred novom. Teraz v marci nám to vychádza tesne pred Veľkým piatkom a počas sviatkov. 
    Dobrá kúra by mala byť rozvrhnutá na viac týždňov, optimálna dĺžka - 1 mesiac. Ale očistné dni si môžme zvoliť aj v trvaní 3-4 dní. 
    Podľa môjho skromného názoru, je oveľa dôležitejšie ako dĺžka a hĺbka očisty, byť pri tejto kúre duševne OK, naladiť sa na to a "detox " absolvovať bez zbytočných stresov, v kľude a v pohode. Čo sa v reálnom živote nie stále podarí dosiahnúť. 🙂

    Pretože tieto terapie sú nielen detoxikačné a zbavujú organizmus jedov, ale môžu viesť ku strate hmotnosti, neodporúčajú sa v období tehotenstva a nie sú vhodné ani pre deti a dospievajúcich.
    Očista alebo detoxikácia neznamená hladovka, a ak ste človek pracujúci aktívne duševne či fyzicky, Vaše telo potrebuje dostatok živín, aby mohlo správne fungovať. Preto voľte takú formu, aby ste sa neoslabili zbytočne !

    Aktívny pohyb je prejavom zdravého životného štýlu, ale pri detoxikácii platí pravý opak. Neodporúča sa intenzívny fyzický pohyb, plávanie, beh.
    Miesto toho si môžeme dopriať príjemnú 20 minútovú prechádzku na čerstvom vzduchu, saunu alebo masáž, ktorými podporíme aj prečistenie a spriechodnenie lymfatického systému.

    Lymfatický systém si môžme predstaviť ako nejaký obeh vo vnútri organizmu, ktorým sa telo zbavuje všetkých toxínov. Lymfa- tekutina obmýva každú bunku tela a okrem toho, že odvádza toxíny, tiež privádza bunkám aj potrebné živiny. Toxíny sú potom vylučované von z tela črevom, močom, pľúcami.
    Po prechádzke, saune, masáži si pripravíme svoj obľubený detoxikačný čaj.
    Veľa relaxovať v prírode, pri príjemnej hudbe je dovolené a skúste počas tohto obdobia viacej sledovať svoje telo a signály, ktoré k nám vysiela.

    Ako teda začať ?
    Bod č.1 Aj detoxikácia pomocou byliniek si žiada začať úpravou stravy. To znamená vylúčením potravín, ktoré nadmerne zaťažujú trávenie- obilniny, mäso, mliečne výrobky, cukor, tuky, káva, alkohol, rýchle občerstvenie a zvýšením príjmu čerstvých vitamínov, minerálov a vlákniny vo forme ovocia, zeleniny, štiav, celozrnného pečiva,pohanky, ryže natural atd. Piť dostatok čistej vody a bylinkových čajov je základ.

    Snažíme sa touto diétou odľahčiť a a zároveň regenerovať hlavne hrubé črevo, pečeň, obličky, lymfatický systém, ktoré sú zodpovedné za odvádzanie nežiadúcich látok z tela von.

    Bod č.2 Úpravou stravy sme sa po cca 7 dňoch pripravili na očistu tráviacieho traktu a čriev. Úlohou čriev a zažívacieho ústrojenstva je rozklad potravín, vylučovanie toxínov a odpadných látok vznikajúcich pri trávení a metabolizme pečene.
    K šetrnej strave tak pridáme druhý očistný týždeň byliny určené na zlepšenie funkcie tráviaceho ústrojenstva a na regeneráciu sliznice čriev. Užívame ich najlepšie v zmesi ako čaj alebo vo forme kvapiek približne jeden týždeň.
    Medzi najlepšie a najpoužívanejšie určite patria vňate paliny pravej, zemežlče menšej, omana pravého, zádušníka brečtanovitého, odzemok puškvorca obyčajného, kukurica čnelky, semená feniklu, anízu, koriandra. Ak trpíme zápchou pomôžme si sennou alebo krušinou jelšovou. Pri obidvoch posledne menovaných stačí úžívať maximálne týždeň až dva.
    Viacero bylinkárov a spracovateľov bylín ponúka bylinné zmesi na detoxikáciu. Čítajme pozorne zloženie a vyberajme si hlavne sypané zmesi -sú účinnejšie, vyhýbajme sa čajom vo vrecúškach, nekupujme si aromatizované.

    Bylinkový čaj si môžete namiešať aj podľa nasledujúceho receptu:
    Očista a zlepšenie látkovej výmeny:
    Oman pravý vňať 30g
    fenikel semeno 20g
    aníz semeno 20g
    pŕhľava list 10g
    rebríček obyčajný vňať 10g
    kukuričné čnelky 5g
    medovka list 5g
    Príprava: Zmes riadne premiešame a 1 polievkovú lyžicu dáme variť do 0,5 litra studenej vody. Ako začne vrieť povaríme 3 minúty, odstavíme a necháme lúhovať pod pokrievkou ešte 10 minút. Pijeme denne aspoň 0,5litra až 1 liter.

    Bod č. 3 Posledné 2 týždne tejto komplexnej prečisťujúcej kúry sa zameriame na obličky a pečeň. Sú to orgány, od ktorých závisí zdravé fungovanie organizmu.
    Obličky sú zodpovedné za hospodárenie so soľou a vodou v organizme a odstraňujú časť toxínov z tela, ktoré vznikajú pri štiepení bielkovín. Pečeň očisťuje krv od všetkých jedovatých zložiek a premieňa nahromadené tuky na látky rozpustné vo vode.

    Bylinky s močopudným účinkom a pôsobiacich aj na pečeň:
    Breza- listy a púčiky základ pre jarnú očistu. Listy obsahujú látky, ktoré rozpúšťajú hlieny, viažu na seba prebytočné žlčové kyseliny, či cholesterol. Obsahujú tiež flavonoidy, ktoré pôsobia protizápalovo a pomáhajú vylučovať rôzne jedy von z tela. Triesloviny aktivujú trávenie a látkovú výmenu, popritom ukľudňujú žalúdok a črevá. Čaj z listov pôsobí hlavne močopudne a žlčopudne a teda čistí obličky a pečeň. Tinktúra z brezových púčikov stimuluje pečeň, ovplyvňuje pankreas, aj upokojuje zápal a slezinu. Pri zápale obliček pomáha odstraňovať bielkoviny z moču.
    Púpava- koreň, listy obľubená zložka pečeňových čajov. Hlavnými účinnými látkami sú horčiny podporujúce vylučovanie tráviacich štiav. Podporuje činnosť pečene, žlčníka, obličiek a čriev. Čaj je močopudný a osoží pri tráviacich a žalúdočných ťažkostiach.
    Pestrec mariánsky –semená, olej je to najznámejšia bylinka na pečeň. Čaj priaznivo pôsobí pri chronických zápaloch pečene, pri cirhóze a pôsobí na žlčník. Ochraňuje pečeň aj preventívne pred jedovatými látkami. ODPORÚČANIE! Pestrec vo forme odvaru, či nálevu je málo účinný, účinná látka sylimarín sa do vody nevyluhuje. Lepšie je ho užívať ako olej, prášok, alebo kvapky.
    Borievka obyčajná – plody “jalovčičky” dobre čistia obličky. Pôsobí močopudne a zároveň antisepticky, používa sa pri ochoreniach močových ciest. Tinktúra z púčikov sa užíva pri regenerácii pečene a na detoxikáciu, podporuje aj činnosť obličiek a pomáha pri ich čistení a rozpúšťaní kameňov a piesku, normalizuje aj hladinu cholesterolu v krvi. Borievku nesmú užívať pacienti s ochorením obličiek!
    Pýr plazivý – odzemok známy ako “čistič krvi”. Používa sa na prečistenie organizmu, pomáha pečeni spracovávať tuky a tým znižuje koncentráciu cholesterolu v krvi.
    Čakanka obyčajná-koreň “káva chudobných”. Horké látky zlepšujú chuť do jedenia a povzbudzujú činnosť tráviacích orgánov a pôsobia priaznivo na žlčník a pečeň.
    Lopúch väčší -koreň aj tinktúra,pomocník pri problémoch s pokožkou. Lopúch má močopudný i potopudný účinok, zlepšuje aj látkovú výmenu. Odvar čistí obličky aj krv a je vhodnou bylinou pri ekzémoch, akné, lupienke.

    Zo spomínaných bylín si pripravujeme čaj alebo užívame vo forme tinktúr, prášku či ako tablety a kapsule. Môžme kombinovať viaceré byliny alebo si dať samotnú brezu, púpavu, či borievku atď. Veľmi dobré pôsobenie majú aj ucelené kúry vo forme tinktúr, kde sa v predpísanej postupnosti užíva kombinácia rôznych bylín.

    Počas celého obdobia detoxikácie, ktorá by mala trvať aspoň 4 týždne dodržiavame šetrný režim v stravovaní!

    Aj keď cielene čistíme organizmus zvnútra, účinky sa rýchlo prejavia aj navonok. Pokožka bude sviežejšia, vyrovnanejšia, nadobudne zdravú farbu. Cítime sa skvele a telo pracuje ako švajčiarske hodinky.🙂

    A na záver:Príroda nám práve na jar ponúka niektoré rastlinky ako na podnose.

    Využime toto obdobie kedy sú mladé rastlinky plné chlorofylu a „života“.Pripravme si z mladej pŕhľavy šalát, či smoothie, šťavu s citrónom. Listy púpavy môžeme pridať tiež do šalátu alebo len tak na chlebík. Medvedím cesnakom ozvláštníme obľúbenú pomazánku z cícera alebo fazuli. Pažitku a trebuľku máme na okne a každé ráno si z nej uštipkujme. Zádušník brečtanovitý je chutný v šalátoch alebo v pomazánkach.
    Skúste pri svojich potulkách jarnou prírodou jedlé mladé bylinky nielen zbierať, ale aj ochutnávať a spoznávať aj ich čerstvú podobu.Divo rastúce byliny majú svoje čaro...

    afarm
    18. mar 2016    Čítané 438x

    Sóda bikarbóna - prečo nemá chýbať v špajzke?

    Chemická zlúčenina odborne zvaná hydrogenuhličitan sódny.
    Zvyčajne o nej vieme, že je silno zásaditá a vhodná ako náhrada prášku do pečiva, či na utíšenie záhy a kyslosti v žalúdku.
    Ale to nie je zďaleka všetko, čo dokáže tento hydrogenuhličitan sódny.
    V domácnosti je to neoceniteľný pomocník a popritom svojim jednoduchým zložením nezaťažuje životné prostredie ako sa hovorí je „ľahko odbúrateľný“.
    A keď uvážime ekonomické hľadisko balenie 1kg/ 500g za 2,00/1,50 € vystačí na hodne dlho... Nie je čo riešiť...

    Keď ju už doma máme, čo všetko sa s ňou dá podniknúť:


    V kuchyni a na upratovanie
    Na čistenie odpadu v dreze – stačí sódu nasypať do výlevky, potom zaliať octom a vzájomnou reakciou vyčistíme odpad od tukových nánosov.
    Sódou a mokrou handričkou vyčistíme aj pracovný pult v kuchyni, alebo jemne vydrhneme usadeniny na sporáku. Ak sú to zastaralé škrvrny, necháme sódu s vodou nechať pôsobiť cca 15 minút a následne umyjeme dočista.
    Nasypaná do nádobky a umiestnená v chladničke pohltí pachy.
    So zapáchajúcou nádobou na odpad nám tiež pomôže, nasypeme ju do vnútra vrecka alebo priamo do nádoby a po niekoľkých hodinách odstránime.
    Sóda je silno zásaditá, pomôže nám všade tam, kde potrebujeme odmastiť, napr. vnútro mikrovlnky, pri umývaní spálených nádob a smaltových hrncov.
    Usadeniny z čajníka alebo nádoby na varenie kávy tiež ľahko vyčistíme pomocou sódy a vody.
    Ak nám zapácha umývačka riadu, stačí pridať väčšie množstvo sódy do nádržky a spustiť čistiaci program alebo naprázdno krátkym cyklom prečistiť umývačku.
    Ak chcete z koberca alebo čalúnenia odstrániť zápach, nasypte na nich sódu bikarbónu, nechajte pôsobiť pár hodín a nakoniec prášok povysávajte. Neodporúčame, ale na koberce s dlhým vlasom!
    Sódou môžte dezinfikovať aj zbaviť zápachu aj mačací záchodík alebo iné zvieracie textílie, či plasty.
    Sódu môžte použiť miesto čistiacich práškov aj pri čistení sanity, umelej hmoty, detských hračiek a umelohmotného nábytku.
    Usadené mastnoty na hrebeni alebo kefe na vlasy vyčistíte pomocou sódu a teplej vody. Do sódneho roztoku ponoríte kefu alebo hrebeň na pol hodinu a následne očistíte od zvyškov vlasov.
    Vyčistiť matrac a zbaviť zápachu či škvŕn, nám pomôže tiež sóda. Ak máme matrac, ktorý už nepríjemne zapácha od potu a nečistôt, zbavíme ho toho tak, že posypeme matrac sódou a necháme pôsobiť cca 1 hodinu, následne prášok povysávame. Ani roztoče nemajú sódu radi. Čerstvé škvrny čo najskôr zasypeme kašičkou zo zmesi sódy, soli kuchynskej a studenej vody. Necháme pôsobiť pol hodinku a vydrhneme ešte hubkou. Zvyšok zmesi poutierame dosucha handričkou alebo povysávame.
    Sódou zbavíme zápachu aj prepotené topánky, či tenisky. Vyrobte si domáci dezodorant do topánok podľa nášho receptu:http://www.ekodrogeria.eu/content/osviezovac-dezinfikator-topanok

    Pranie

    Cca 50g sódy a zapnutím pračku na úsporný program naprázdno, nám vyčistí pračku od usadenín a zbaví zápachu. Raz za čas pomôže prečistiť pračku pomocou octu a programu na 90°C- ničí plesne na gumených častiach pračky.
    Na veľmi znečistené šatstvo a bielizeň, mastné škvrny pomôže namáčanie so sódou biarbónou, napr. cez noc a potom vyprať v mydlových orechoch.
    Utierky, bavlnené uteráky, plienky dezinfikujete tiež namáčaním so sódou bikarbónou.
    Záclony, ktoré chceme vybieliť tiež môžeme namočiť na noc do vody so sódou.

    Vnútorné užívanie ako doplnok stravy, potravina
    Pevnú a trvácu šľahačku získame pridaním troška sódy bikarbóny do smotany pred šľahaním.
    Ak do vody, v ktorej sa varí zelenina pridáme lyžičku sódy zeleninka nestratí svoju peknú farbu.
    Milovníci pečenia získajú pekné jednoliate cesto, ak miesto kypriaceho prášku použijú sódu.
    Používa sa ako súčasť kypriacich práškov do pečiva a šumivých práškov do nápojov, k neutralizácii pri poleptaní kyselinou.
    Niektoré druhy mäsa je potrebné dlhšie variť, ale použitím sódy pri úprave hovädzieho mäsa, či diviny to pôjde jednoduchšie.
    Potravinový doplnok: k neutralizácii žalúdočných štiav, pri prekyslení žalúdka - jednu lyžičku rozpustiť v 2 dcl vody. Používať ako liek, nie každý deň!

    Starostlivosť o zdravie, zubná hygiéna

    Na bielenie zubov: stačí jedna lyžička jedlej sódy najlepšie len naniesť na zuby a nechať pôsobiť 1-2 minúty a následne opláchnuť. Neodporúča sa silno šúchať prášok po zuboch, zničí sa sklovina!
    Iná možnosť na čistenie zubov je zmiešanie kokosového oleja či tuku so sódou bikarbónou a s tým si šetrne vyčistiť zuby.
    Pomocou spomínaného kokosového oleja a pridaním sódy bikarbóny a iných zložiek a konzervantov si môžete vyrobiť aj šetrný dezodorant, ktorý bráni tvorbe zápachu.
    Regenerujúcu kúpeľ nôh získame pridaním sódy do kúpeľa na nohy. Po kúpeli naneste na pleť výživný krém.
    Sóda môže poslúžiť aj ako suchý šampón, keď potrebujeme vlasy zbaviť sa nadmernej mastnoty a nečistôt. Poprášte sódu na vlasy, votrite do vlasov a následne z nich vykefujte.

    Nenahraditeľný to spoločník, zadovážte si ju, pravidelne dopĺňajte, neviete kedy sa Vám môže hodiť. 🙂
    v našom e-shope http://www.ekodrogeria.eu/content/soda-bikarbona-1000g

    afarm
    17. mar 2016    Čítané 77x

    Prírodná soľ z Praidu

    Soľ má svoje nezastupiteľné miesto v stravovaní. Soľ je hlavnou zložkou krvnej plazmy, lymfy, medzibunkovej tekutiny a tiež plodovej vody. Udržuje krvný tlak a acidobázickú rovnováhu. Ľudský mozog tvorí z 90% voda a bez soli by nevznikla ani jedna myšlienka. Mnoho procesov v tele je na nej závislých.
    Klasická jedlá soľ je chemicky spracovávaná a zbavená minerálnych prímesí, ktoré sa v prírodnej soli nachádzajú. Esenciálne minerály a stopové prvky boli označené ako "nečistoty" a boli zo soli odstránené. Zostal iba chlorid sodný, ku ktorému sa v prípade stolovej soli pridáva jód, prípadne protihrudkujúce látky. Čistý chlorid sodný sa vo veľkom používa v priemysle. Len okolo 7% vyprodukovanej soli ide na potravinárske využitie, zvyšok sa používa na výrobu výbušnín, plynného chlóru, hnojív a plastov. V procese spracovania sa soľ suší pri 650°C a táto vysoká teplota mení prirodzenú chemickú štruktúru soli. Tento výsledný produkt je pre telo cudzia a neprírodná látka, ktorého sa telo zbavuje buď cez vylučovacie orgány, alebo sa spotrebováva voda na jeho rozloženie.

    Prírodná kryštalická soľ je oveľa viac než len NaCl: skladá nielen z dvoch, ale zo všetkých prírodných prvkov. Sú to presne tie prírodné prvky z ktorých sa skladá naše telo a z ktorých kedysi vznikol náš život v praoceáne. Naša krv, je svojim zložením identická so zložením vody v praoceáne, teda v čase keď život opustil more. Pred milionmi rokov slnko vysušilo morskú vodu a zostala len kryštalická soľ. Pridaním soli do vody v pustíme do nej zároveň aj dávnu energiu slnka a spoločne vytvárajú roztok ktorý dáva nový život a život aj udržuje. Už Plinius tvrdil: SALE NIHIL UTILIUS –Nič nie je užitočnejšie ako soľ.

    Čím je prírodná soľ z Praidu iná?
    V prvom rade je to konzumná jedlá soľ nerafinová ani žiadnym iným spôsobom upravovaná. Je ťažená aj drvená v soľných baniach v Rumunsku a to ručne. Každá soľ je morská soľ, kamenná soľ ťažená v soľných baniach je zásoba soli z pradávnych morí.Je nadmieru čistá, bez znečistenia z ovzdušia, s unikátnym obsahom minerálov a stopových prvkov. Kamenná prírodná soľ je alkalickejšia a jemnejšiu chuť prírodnej soli spôsobujú zásadotvorné prvky, ktoré vyrovnávajú kyslosť a agresívnosť chlóru. Je to hlavne vápnik, horčík, draslík.
    Soľ prírodná z Praidu patrí medzi najlepšie kamenné soli na svete. Obsahuje chlorid sodný 97% a zvyšok tvorí 84 rôznych minerálnych látok a stopových prvkov. Je vynimočná aj tým, že nie je zbavená prirodzenej stopy bahna, ktoré má vynimočné zloženie s esenciou oleja. Hlavne po použití tejto soli do kúpeľa si všimneme jemné bahenné stopy na vani. Takýto druh bahna sa vo veľkej miere využíva na liečenie.

    Soľ prírodnú z Praidu odporúčame pri týchto zdravotných problémoch:
    Na zlepšenie látkovej výmeny
    Ochorenia pohybového ústrojenstva
    Na zniženie stresu
    Ochorenia dýchacích ciest
    Alergie
    Nespavosť
    Detoxikáciu, alkalizáciu

    Pri kožných ochoreniach - psoriáza, ekzém, akné

    Soľ z Praidu je jedlá konzumná ale je vhodná aj do kúpeľa alebo na inhaláciu pri týchto ťažkostiach:
    Na regeneráciu pri únave
    Pri reume, dne, bolestiach svalov, kĺbov
    Pri bolestiach chrbtice, krížov
    Na vyrovnanie krvného tlaku
    Na celulitídu a strie
    Pri psoriaze, ekzémoch, kožných alergiách
    Pri mastnej pleti a na akné
    Pri bodnutí hmyzom na ukľudnenie
    Na herpes, afty
    Ošetrenie zubov a ústnej dutiny
    Na plesne, mykózy
    Na lupiny vo vlasoch, vypadávanie vlasov

    chceli by ste mať doma? navštívte náš e-shop: http://www.bylinkovyobchod.sk/content/prirodna-krystalicka-sol-praidu

    alebo soli do kúpeľa http://www.bylinkovyobchod.sk/catalog/kozmetika-prirodna/soli-do-kupela

    Trápi Vaše dieťatko zápcha, či bolesti bruška? Liečivá Voda MIRA BABY je určená pre deti od troch mesiacov veku. Prečítajte si pozorne odporúčania a upozornenia uvedené pri výrobku a užívajte liečivú vodu len po konzultácii s Vašim detským lekárom!
    http://www.bylinkovyobchod.sk/content/detska-li...

    afarm
    3. mar 2016    Čítané 143x

    KHADI bylinné prášky ako vlasová kúra

    Khadi prášok ZO ZMESI BYLÍN je zostavený podľa tradičnej ajurvédskej receptúry. Jedná sa o jedinečnú zmes mnohých jemne rozomletých bylín, ktorá je určená pre umývanie vlasov a pokožky hlavy, a to absolútne prírodnou cestou. Vlasy sú po umytí hodvábne hebké, pevnejšie a majú výrazne väčší objem.
    Táto ajurvédska bylinná zmes tak predstavuje ideálny umývací a ošetrujúci prostriedok, predovšetkým v prípade jemných vlasov. 

    Khadi prášok AMLA predstavuje vynikajúci, absolutne prírodný kondicionér po umytí vlasov. Vlasom dodáva výnimočný objem a lesk. Zároveň vlasy intenzívne čistí. Prášok AMLA je prírodný zdroj vitamínu C a zásobuje vlasové korienky základnými živinami.

    Khadi prášok REETHA predstavuje najprirodnejší spôsob umývania vlasov a tela. Ani tento bylinný prášok Khadi neobsahuje žiadne chemické zložky, účinne čistí a umýva, bez toho aby negatívne ovplyvňoval ochranný kyslý plášť vlasovej pokožky a jej mazové funkcie. Vašim vlasom dodá objem, nadýchanosť a prirodzený lesk. 

    Khadi prášok SHIKAKAI predstavuje vynikajúci rastlinný kondicionér a vlasovú kúru.Shikakai pôsobí proti svrbeniu pokožky hlavy a proti lupinám. Posilňuje vlasové korienky a stimuluje rast vlasov. Shikakai má nízku hodnotu pH a nenarušuje prirodzenú ochrannú vrstvu pokožky hlavy. Vlasy zároveň obalí ochrannou vrstvou. Predchádza štiepeniu končekov vlasov. 

    Tipy pre ľahšie použitie bylinných šampónov a kondicionérov Khadi

    Bylinné prášky Khadi dokážu dodať vlasom okrem výživy aj objem, vzdušnosť a lesk, akých sa inak ťažko dosahuje. Predstavujú výbornú pomoc najmä ak máte jemné vlasy. Obdobne pomáhajú v prípade rýchle sa mastnejúcich vlasov, lupín alebo svrbivej pokožky hlavy. Môže sa Vám dokonca stať, že zistíte, že ich prostredníctvom môžete nahradiť účinky stylingových prípravkov, ktorými dodávate svojím vlasom objem a nadýchanosť. Možno sa Vám však nechce púšťať do neznámych alebo "komplikovaných" postupov. Alebo možno premýšľate nad spôsobom, ako najpraktickejšie prášky aplikovať alebo vymývať.
    Pripravili sme preto pre Vás niekoľko osvedčených tipov. Zároveň sme vychádzali z Vašich otázok.

    Ako jednotlivé bylinné prášky Khadi používať?
    Khadi prášok REETHA - šampón
    Khadi prášok ZO ZMESI BYLIN - šampón a kondicionér v jednom
    Khadi prášok AMLA - kondicionér alebo kúra
    Khadi prášok SHIKAKAI - kondicionér alebo kúra (má však aj čistiace účinky)
    Z Khadi práškov REETHA, AMLA a SHIKAKAI si môžete zároveň pripravovať vlastné zmesi na mytie a ošetrenie vlasov. Obdobne môžete prášky AMLA a SHIKAKAI pridávať do neutrálnej farby Khadi SENNA/CASSIA a pripravovať si tak vlastné výživné kúry.

    Aké množstvo prášku použiť?
    Pre vlasy po ramená použite cca 1 - 2 lyžice prášku, ktoré zalejete horúcou vodou a vytvoríte pastu. Množstvo prášku závisí na dĺžke a štruktúre Vašich vlasov. Niekomu stačí pre bežné mytie alebo ošetrenie len 1 plná čajová lyžička, niekto potrebuje 2 lyžice. Nájdite si teda optimum pre dĺžku a štruktúru Vašich vlasov.

    Ako bylinné prášky Khadi aplikovať?
    Možností aplikácie je viacero. Tu Vám predkladáme dva osvedčené postupy.
    Najprv ich zhrnutie:
    varianta 1 - naniesť pastu do mokrých vlasov v predklone - vlasy zopnúť štipcom (ak sú dlhšie) - zakryť si ramená uterákom - po 15 minútach sa vrátiť do kúpeľne pastu vypláchnuť.
    varianta 2 - naniesť pastu do mokrých vlasov počas kúpeľa vo vani - nechať pôsobiť a pastu z vlasov vypláchnuť ponorením vlasov do vody.
    Teraz bližšie:
    Pastu je ideálne nanášať do mokrých vlasov (tzn. ani nie do vlhkých, ale vyslovene do mokrých).Dôvod je ten, že pasta resp. jej tekutá časť (výluh z rastlín) sa do mokrých vlasov ľahšie prenesie.Pasta sa najlepšie nanáša, keď ste v predklone, dostanete sa tak ľahšie k vlasovej pokožke (toto neplatí v prípade krátkych vlasov, do krátkych vlasov môžete pastu ľahko nanášať i postojačky).
    U dlhších vlasov sú najpraktickejšie 2 spôsoby aplikácie: v predklone nad vaňou (alebo nad sprchovacím kútom resp. v ňom) alebo pri kúpeli vo vani. Pastu nanášajte pomocou končekov prstov, a to na rôzne miesta vlasovej pokožky a vlasov, najprv k pokožke, potom do dĺžky vlasov.
    Aby ste rozprestreli pastu (resp. rastlinný výluh) do všetkých častí vlasov a pokožky, vlasy po nanesení pasty "stisknite" (v prípade dlhých vlasov stisknite dĺžku vlasov, krátke vlasy zase pritisknite k hlave, to môžete zároveň urobiť i u dlhých vlasov), v rámci možností môžete vlasy aj krátko pošúchať.
    Účinné látky sú totiž obsiahnuté v samostatnom výluhu (vo vodnom podieli pasty), nie len v pevných čiastočkách rastlín, preto na vlasy a vlasovú pokožku pôsobí i samotná vodná časť pasty. Ak aplikujete pastu v predklone do dlhých vlasov, zopnite vlasy následne sponou alebo štipcom, dajte si na ramená starší uterák a nechajte rastliny vo vlasoch pôsobiť (i samotný uterák môžete spredu zopnúť, napr. malým štipcom)
    po uplynutí doby pôsobenia sa vráťte do kúpeľne pastu vypláchnuť - ideálny spôsob u dlhších vlasov je opät vypláchnutie z vlasov s hlavou v predklone (nad vaňou alebo sprchovým kútom), opäť z toho dôvodu, že v predklone sa lepšie dostanete k vlasovej pokožke.

    Vyplachovanie takto začnite u pokožky hlavy, potom pokračujte do stredu dĺžok, naposledy opláchnite končeky vlasov (tento postup je praktický obzvlášť v prípade hustých vlasov, z nich je potreba vyplachovať pastu o niečo dlhšie než z jemných vlasov).
    Všeobecne najjednoduchšie vymytie pasty z vlasov je pri kúpeli vo vani – ak sú vlasy ponorené vo vode, čiastočky rastlín sa z nich rýchle uvoľnia, v tomto prípade opäť najprv prešúchajte časť pri pokožke hlavy a potom celú dĺžku vlasov.

    Ako dlho nechať bylinné prášky Khadi vo vlasoch pôsobiť?
    Štandardná doba pôsobenia práškov je cca 15 minút, resp. 10 - 15 minút, pre dosiahnutie mycieho a kondicionujúceho účinku je tento čas ideálny, ak by ste chceli pre svoje vlasy priamo kúru, môžete nechať prášky AMLA nebo SHIKAKAI vo vlasoch dlhšie, a to 30 minút, prípadne až 1 hodinu, pasta by však nemala vo vlasoch zaschnúť.
    Pre vysoko intenzívnu kúru a regeneráciu je ideálne pridať tieto bylinné prášky (AMLA nebo SHIKAKAI) do Khadi neutrálnej farby SENNA / CASSIA, aj tá dokáže dodať vlasom okrem výživy aj výnimočný objem, vzdušnosť a pevnú štruktúru.

    Mám si po aplikácii pasty zakryť vlasy igelitovou čiapkou (igelitovým sáčkom)?
    Zvyčajne nie je potrebné vlasy zakrývať, zároveň ak preferujete zakrytie vlasov (napr. z dôvodu chladu v miestnosti alebo Vášho komfortu), je to v poriadku, závisí to na Vašich preferencií. Ak však od aplikácie očakávate umytie vlasov, ich vzdušnosť a objem, postarajte sa o to, aby sa Vám pokožka hlavy vďaka igelitovej čiapke príliš nezaparila (to by bolo rizikom skôr v teplých letných dňoch.)

    viac info nádejdete na www.bylinkovyochod.sk

    afarm
    3. mar 2016    Čítané 41x

    Bylinky vhodné pre dojčiace mamky

    LAKTOHERB- porciovaný čaj pre dojčiace mamičky

    Bylinky vo forme bylinkových čajov, aj ako koreniny tvoria súčasť našej stravy už po veky vekov. Ale aj keď sa tieto produkty voľne ponúkajú v obchodoch, sú viaceré z nich výhradne určené na posilnenie zdravia v chorobách, alebo  ako prevencia a súčasť ozdravného procesu.
    Preto v čase tehotenstva alebo v čase dojčenia, sa odporúčajú len niektoré z mnohých byliniek, ktoré priaznivo vplývajú na zdravie matky a dieťaťa, a popritom neboli zistené žiadne nežiadúce účinky. 
    Ktoré sú tie najpoužívanejšie?
    Jednoznačne FENIKEL obyčajný, ktorého plody sa používajú pri tráviacich ťažkostiach, ako výborné spazmolytikum, okrem toho podporuje tvorbu mlieka, a cez mliečko vplýva aj na dobré trávenie u dojčiat, hlavne pri plynatosti a kŕčoch v brušku. Plody sa pripravujú ako zápar alebo odvar.
    Podobné účinky majú aj RASCA lúčna aj bedrovník ANÍZOVÝ, skôr známy len pod názvom ANÍZ, pri ktorých sa tiež využívajú ich silno aromatické plody.
    Ruža šípová- plod ŠÍPKY- vynikajúci zdroj vitamínu C a K, provitamínu A, flavonoidov, vápnika, fosfóru, draslíka a horčíka. Čaj získaný maceráciou za studena je vhodný pre tehotné ženy aj dojčiace matky.
    RUMANČEK pravý je vhodný vo forme čaju aj v období tehotenstva aj dojčenia.Používa sa najmä pri tráviacich ťažkostiach, pôsobí protizápalovo a uvoľňujúco.
    ZÁZVOR alebo ďumbier lekársky ideálny v tehotenstve pri ranných nevolnostiach a zvracaní. Pôsobí protizápalovo, vhodný aj pri kinetóze - nevolnosti v dopravnom prostriedku. Zo zázvoru si pripravíme čaj alebo užívame vo forme sušeného mletého koreňa ako prísadu do jedla, koreninu.
    Obľúbené sú aj ďalšie byliny, ktoré ale majú určité obmedzenia.
    MEDOVKA lekárska pre svoj upokojujúci charakter aj priaznivý účinok na trávenie je vhodná pre dojčiacu matku ale nie v období tehotenstva, kedy môže svojim uvoľňujúcim účinkom skôr uškodiť.
    MATERINA DÚŠKA ako výborná bylina pri ochoreniach dýchacích ciest je vhodná pre mamičky, ale len krátkodobo pri prechladnutí a chrípke.
    PŔHĽAVA dvojdomá je všestranná bylinka a môže byť veľmi nápomocná aj v období tehotenstva a dojčenia. Zlepšuje látkovú výmenu, obsahuje mnoho vitamínov a minerálov, ale keďže je močopudná, ani v tomto prípade sa neodporúča každodenné dhodobé užívanie.
    NECHTÍK lekársky má silný protizápalový účinok, pomáha pri nevolnosti a žalúdočných vredoch. Užívať krátkodobo, najlepšie striedať s inými bylinami alebo v zmesi.


    Výbornú zmes pre dojčiace mamičky zostavili v spoločnosti HERBÁRIA a ponúkajú ju pod názvom LAKTOHERB.

    Vo všeobecnosti ide o bylinná zmes na prípravu čaju, ktorej liečivé účinky potvrdzujú skúsenosti ľudového liečiteľstva. Nie je klasifikovaná ako liek . Zmes obsahuje výlučne prírodné rastlinné produkty.

    Patrí medzi najobľúbenejšie čajové zmesi s priaznivým účinkom na produkciu mlieka a upokojenie boľavého bruška u dojčiat. Zloženie zmesi je dôkladne koncipované z bylín, ktoré sú odporúčané a vhodné pre dojčiace matky a ich detičky.

    Zloženie LAKTOHERBU: 1 vrecko čaju (1,5 g) obsahuje :
    0,45 g oplodie ruže šípovej (Rosae pseudo-fructus)
    0,40 g semená fenikla (Foeniculi fructus),
    0,40 g semená bedrovníka anízového (Anisi fructus)
    0,15 g vňať medovky lekárskej (Melissae herba)
    0,10 g semená rasce lúčnej (Carvi fructus)

    viac info nájdete v bylinkovom obchode  http://www.bylinkovyobchod.sk/content/bylinny-caj-laktoherb

    Alena Báthoryová

    Čo s upršaným víkendom? Dožičme našim vlasom regenerujúcu kúru KHADI olejom Vitalita alebo rastlinnou kúrou KHADI. Žiada sa nám zmena, skúste prírodnú farbu na vlasy KHADI na báze rastlín a Henny, bez syntetických pigmentov a iných prídavných látok. Farby KHADI kvalitne zafarbia aj šedivé vlasy. Vlasové šampóny KHADI vlasy šetrne umyjú a zregenerujú, bez SLES, sulfátov, silikonov, parafinov, parfémov.
    Alebo si pripravíme wellness víkend : Relaxačným kúpeľom so soľou, kúpeľným olejom či pridaním obľubenej esencie začneme, doprajeme si 20 minút s príjemnou hudbou a arómou. Po kúpeli naše telíčko natrieme pleťovým a telovým olejom KHADI podľa našej ľubovôle, blahodárny učinok je zaručený Emotikona smile
    Alebo pomocou šikovných rúk milého spoločníka doprajeme našim svalom a chrbtovým partiam, či celému telu kvalitnú masáž so Santalovým olejom KHADI, ktorého základ tvorí mandľový olej.
    Celý sortiment KHADI kozmetiky nájdete v Košiciach v Bylinkovom obchode. Otvorený sme aj zajtra 20.2. od 10:00 do 13:00. http://www.bylinkovyobchod.sk/…/kozmetika-p…/kh...

    afarm
    24. jan 2016    Čítané 25x

    Aromax Kft., Budapest

    Hlavným impulzom vzniku spoločnosti Aromax Zrt. v roku 1993 bol zvýšený záujem spotrebiteľov o prírodné výrobky alternatívnej medicíny. Aromaterapia je zaujímavá oblasť alternatívnej medicíny, ktorú sprevádza v dnešnej dobe neustále rastúci dopyt po kvalitných produktoch.
    Spoločnosti Aromax Zrt. výrobou kvalitným esenciálnych olejov, mastných olejov, aromaterapeutickej kozmetiky, sauna olejov a osviežovačov ovzdušia spĺňa svoj dlhodobý zámer dodávať na trh produkty vysokej kvality. 
    Vďaka cielenému rozvoju spoločnosť Aromax neustále rozširuje svoje portfólio výrobkov, najnovšie o kúpeľové oleje, masážne oleje, prírodnú kozmetiku.
    Spoločnosť v rámci výskumu úzko spolupracuje s odbornými vysokými školami a tiež s odborníkmi z praxe, s ktorými vzájomne zdieľa praktické skúsenosti s wellness produktami.
    Avšak prvoradým cieľom firmy je neustále vzdelávanie širokej verejnosti o zdravotných účinkoch éterických olejov a s tým súvisiacim bezpečným používaním olejov a ďalších kozmetických prípravkov. 
    Aromax Zrt. sa snaží spropagovať túto sféru medzi zákazníkmi a nadšencami prírodnej medicíny v širokej škále možností, či už prostredníctvom informačných letákov, brožúrok, odbornej literatúry, infomáciách zverejnených na stránke spoločnosti aj organizovaním konzultačných seminárov. Medzi informáciami nájdete celú históriu aromaterapie, najnovšie vedecké poznatky, podrobné používanie éterických olejov, recepty k výrobe domácej kozmetiky.
    Aromax Zrt. ako držiteľ certifikátu systému riadenia kvality ISO ISO 9001: 2000 v súlade s normami, spolupracuje výhradne so spoľahlivými dodávateľmi vstupných produktov, ktoré sú pravidelne kontrolované a výsledky zdokumentované.
    Aromax Zrt. nie je len lídrom vo svojom segmente, ale zastáva aj pozíciu priekopníka v tejto oblasti zavádzaním nových postupov a trendov. V Maďarsku si dlhé roky udržiava vedúcu pozíciu na trhu a tiež povesť spoľahlivého a stabilného partnera.
    Vďaka svojmu záväzku k udržaniu nadštandartnej kvality, vysoký počet spokojných zákazníkov dokazuje pravdivosť motta Aromaxu: Kvalita je pre nás prirodzená ® 
    Produkty spoločnosti Aromax Zrt. nájdete v Maďarsku v obchodných sieťach, v lekárňach, v malých obchodíkoch.

    Verným zákazníkom a všetkým záujemcom o vysoko kvalitné esenciálne oleje ich na Slovensko prináša spoločnosť Bylinkový obchod-AFarm .

    afarm
    15. jan 2016    Čítané 39x

    Aromaterapeutická kozmetika 1.AKH a.s.

    1.Aromaterapeutická KH a.s. je česká spoločnosť vyrábajúca kozmetiku z rastlinných zložiek a esencií, bez syntetických prídavných látok, aróm a farbív.
    Citujeme z úvodníka ku katalógu aromaterapeutických preparátov Karla Hadka:
    "Aromaterapia používa liekopisne definované prírodné produkty, predovšetkým éterické oleje a využíva vlastnosti týchto látok v širokej škále od účinkov rýdzo psychogénnych až po oblasť liečebnú. Ak Svetová zdravotnícka organizácia definuje zdravie ako pohodu nie len telesnú, ale aj duševnú, tak práve aromaterapia je jednou z možností pôsobenia na telesné funkcie. Bolo tomu tak od pradávna. Vône sa uplatňovali v oboch oblastiach. Spojiť reálnu starostlivosť s psychickou pohodou to je optimum, ktoré je možné v kozmetike a medicíne dosiahnuť....
    Prečo práve aromaterapia?
    Od prvých krokov, odkedy sa človek objavuje na našej planéte, je jeho existencia sprevádzaná aromaterapiou a človek ju v jej pôvodnej forme od samého začiatku aj využíva. Či je to bývanie pod ochranov lesov- ihličnany sú siličnaté rastliny, či ako súčasť potravinového reťazca- cesnak, cibuľa, petržlen, zeler, kôpor, peper a mnohé ďalšie....
    Ako pôsobia aromaterapeutické preparáty?
    Úlohou tejto kozmetiky je optimalizácia funkcií pokožky, regenerácia a posílenie jej obranyschopnosti, pretože len zdravá pokožka môže byť súčasne aj pekná.
    U preparátov v žiadnom prípade neočakávajte prejavy vo forme efektov krátkeho trvania. Trvalých výsledkov je možné dosiahnuť jedine pravidelnou a dlhodobou aplikáciou týchto preparátov. Kozmetické, tak ako aj zdravotné problémy nevznikajú zo dňa na deň, preto nie je možné očakávať, že ich odstránenie by mohlo byť otázkou mávnutia (byť voňavým) kúzelným prútikom.
    Účinné látky
    Vysoká účinnosť preparátov je daná už tradičným vývojom receptúr za použitia špecifických komplexov z liečivých rastlín, vysoko hodnotných rastlinných olejov s vysokým obsahom vitaminov a ďalších biologicky aktívnych komponentov. Ako účinné látky sú tu používané najkvalitnejšie éterické oleje získavané zo siličnatých rastlín. V klasickej kozmetike štandardne používané minerálne tuky, ako napr. vazelína a parafin, sú síce lacné ale pre pokožku bezcenné a preto ich zásadne nepoužívame.
    Z etických dôvodov nepoužívame ani suroviny živočíšneho pôvodu, pretože smrť akéhokoľvek živočícha pre potreby kozmetického priemyslu je z nášho hľadiska nezlučiteľná so starostlivosťou o zdravie a krásu....
    Ekonomická výhodnosť
    Až na výnimky (krémy, masky, pleťové vody a toniká) predstavuje kozmetika bezvodé preparáty. Zákazník neplatí sa vodu ale výhradne za účinné zložky. Napríklad regeneračné tvárové oleje obsahujú 100% účinných látok zatiaľ čo bežne predávané krémy obsahujú až 80% vody....
    Čo sa rozumie pod prírodnou kozmetikou
    Ak sa okolo seba rozhliadneme, zistíme, že trh je zasýtený prírodnou, biologickou, liečebnou, hypoalergénnou a mnohými ďalšími kozmetickými sériami. Všetko je samozrejme vyrobené podľa najnovších vedeckých poznatkov. Jeden sa tak nestačí čudovať, že ľudia vôbec môžu mať kožné problémy. Bohužiaľ, väčšinou sa jedná len o reklamný pokrik, občas šikovne podporovaný rôznymi nápismy ako: „dermatologicky či klinicky testované“, „bioprodukt“ a podobne. Výsledky testov však kupujúci nikdy a nikde nenájde. Zákonodárca nedefinuje používanie takých nápisov, rovnako ako nie je právne definovaný termín prírodná kozmetika. Zrejme preto je prírodnou kozmetikou z pohľadu mnohých výrobcov všetko alebo neznámym nič, čo by v prírode nemalo svoj pôvod! Neradno sa potom diviť, že mnohé „kozmetické“ výrobky z hľadiska dlhodobého používania pokožke nie len vôbec neprospievajú ale aj dokonca ju niekedy poškodzujú. Kozmetičky a kožní lekári nepatria k skupine akútne ohrozených, teda „vymierajúcich“ povolaní. Bohužiaľ, pri všetkej tej „ dokonalej kozmetike“ je tomu práve naopak.
    Na preparátoch sa s podobnými nápismi stretávať nebudete...
    Suroviny na výrobu preparátov
    Osobne sa zaručujem, že na výrobu preparátov sú používané výhradne certifikované suroviny, ktoré spĺňajú tie najvyššie nami definované kvalitné požiadavky. To platí jak pre rastlinné oleje, ktoré sa so svojím zložením podobajú tukom, tak pre éterické oleje či ďalšie látky, ktoré sú k výrobe preparátov používané. Len takto je možné zaistiť špičkovú kvalitu, ktorá je daná symbiózou excelentnej účinnosti a jedinečnej znášanlivosti aj pre veľmi citlivé typy pokožky.
    Príroda nepozná štandarty
    Skutočnosť, že preparáty sú vyrábané z rastlinných surovín, môže so sebou prinášať drobné farebné rozdiely či odlišnosti vôní medzi jednotlivými šaržami. Tam kde sú pri výrobe používané oleje lisované za studena sa môže časom vytvoriť jemný zákal. Tieto javy sú úplne prirodzené a nemajú v žiadnom prípade negatívny vplyv na kvalitu preparátov, práve naopak, možno ich považovať za nepriame potvrdenie prírodného pôvodu a kvality.
    Niektoré preparáty obsahujú éterické oleje, ktoré sú známe povzbudzujúcimi účinkami. Tu možno spomenúť rozmarín, tymián, papriku, peper, škoricu a pod. Prekrvujúcich a povzbudzujúcich účinkov je dosahovaných vďaka ich schopnosti dráždiť pokožku. Toto „rastlinné dráždenie“ je nielen žiadúce ale aj veľmi príjemné. Jedine u jedincov s precitlivenou pokožkou alebo u alergikov môže byť toto dráždenie spojené s nepríjemnými pocitmi. Preto pred ich použitím odporúčame prevedenie testu znášanlivosti. Malé množstvo preparátu nanesieme do laketnej jamky a necháme približne 20 minút pôsobiť.
    BEZ CHEMICKEJ KONZERVÁCIE!
    Zásadne dôležitou skutočnosťou pre užívateľov preparátov je fakt, že na základe dlhodobých skúseností a vývoja sa mi podarilo zaviesť do praxe aj technológií výroby preparátov bez chemickej konverzácie proti mikrobiálnej kontaminácii. Používanie chemickej konverzácie je jednostrannou výhodou pre výrobcov, ktorí sa neobracajú na možné negatívne dôsledky, ktoré títo „pomocníci“ majú pre ľudskú pokožku. V preparátoch prevzal rolu „ochrancov“ pred mikroorganizmami veľmi účinný komplex éterických olejov.
    Preto je ich záručná doba relatívne krátka. Táto zdanlivá nevýhoda z hľadiska výrobcu je jednoznačnou výhodou pre spotrebiteľov.
    FYZIKÁLNA KONZERVÁCIA
    K predĺženiu trvanlivosti a zachovania prirodzeného charakteru preparátov možno totiž dôjsť aj k ďaleko jednoduchšej a súčasne aj vhodnejšou cestou než použitím chémie. Každý človek, ktorí tejto problematike aspoň trochu rozumie, určite uprednostní správne skladovanie, napr. v chladničke ako chemickou konverzáciou. Moje dlhodobé osobné skúsenosti potvrdzujú, že trvanlivosť preparátu uvedená na obale s uchovávaním v temnom a chladnom prostredí sa podstatne predlžuje.
    Výsledky testovania
    Výsledky testovania preukázali, že pri vhodnom skladovaní a dodržovaní hygienických zásad, môže byť doba použiteľnosti dlhšia než je deklarovaná záručná doba jednotlivých výrobkov.
    Bežné záručné doby sú vyznačené na obale výrobku.
    Karel Hadek "

    afarm
    13. nov 2015    Čítané 53x

    Výnimočné džemy a lekváre od pána Kaldenekra

    Vlastná receptúra, kvalitné ovocie, ktorého je v jeho výrobkoch dostatok, šetrná výroba v malých dávkach ako za starých čias, ale s použitím vynikajúcej suroviny na zahustenie, citrusového pektínu, to sú džemy pána Kaldenekra. Vtedy stačí veľmi málo cukru, trocha jednoduchého konzervantu, kyseliny citrónovej a úžasný džem, vyrobený pánom Kaldenekrom je na svete. Pre tých čo nemôžu cukor alebo sa mu vyhýbajú úmyselne, pán Kaldeneker zostavil kolekciu lekvárov len na báze ovocia min. 99% a prírodného sladidla Stévie, ktorej naozaj stačí za štipôčku, aby to bolo akurát také dobré a sladké. V ponuke má aj džemy s prídavkom alkoholu ale aj zeleninové delikatesy ako sú rôzne chutney a paprikové pasty. 

    Vybrala som pre Vás recept na zimné večery, niečo prehrievajúce:

    Zázvorová chilli omáčka ku kurčaťu alebo k rybám

    Suroviny:80 dkg kápia paprika, 3-4 hlavičky cesnaku, 2 kúsky zázvoru asi ako orech, 5-6 dkg chili papriky, 15 dkg cukor, 2 polievkové lyžice škrobu, šťava z 1/2 citróna, 0,5 dl jablkový ocot, soľ.

    Postup: Papriky, cesnak, zázvor očistíme nakrájame a nakoniec nasekame na drobno na kuchynskom robote. Kašu vložíme do hrnca , pridáme soľ, cukor a zalejeme dostatočným množstvom vody, aby sa zmes pekne varila vo vode. Varíme na slabom ohni cca 10-15 minút a nakoniec ešte pridáme jablčný ocot a šťavu z citróna. Škrob práškový zriedime s vodou a pomaly primiešame do masy. Necháme ešte zovrieť všetko spolu a postupne začneme dávkovať do fľašiek. Otočíme hore dnom na cca 5minút a necháme vychladnuť. Vynikajúca omáčka pre tých čo majú radi pikantné veci. Po otvorení držať v chladničke a spotrebovať do týždňa. Neobsahuje to žiadne konzervanty, takže trvanlivosť je obmedzená.A kto si netrúfa, ale rád by ochutnal niečo z týchto lahôdok nájde džemy pána Kaldenekra u nás. http://www.bylinkovyobchod.sk/catalog/potraviny/dzemy-pana-kaldenekra 

    afarm
    13. nov 2015    Čítané 49x

    Tipy a triky s mydlovými orechmi alebo prečo ekodrogéria?

    Množstvo kníh by sme mohli napísať o konzumnej spoločnosti, reklamách na pracie a čistiace prostriedky, ktoré nám zdôrazňujú ako šetria peniaze. Ale radšej sa Vám pokúsim priblížiť celú problematiku tzv.“eko-prania“, ako sa vlastne realizuje v praxi a to aj po práci, pri varení ale aj napríklad počas dovolenky.

    Človek bol stvorený, aby žil v symbióze s prírodou, tak je to prirodzené a správne a to je cesta k plnohodnotnému zdravému a šťastnému životu. Stačí sa vrátiť ku koreňom, k podstate a zanechať tzv. „instantný svet“, stať sa zase súčasťou prírody. Je to dobrý pocit, pomáha nám to zmeniť náš pohľad na spolupútnikov, na svoje okolie, zvieratstvo a rastlinstvo. Naše telo, tak ako aj naša Zem vysiela jasné signály, že množstvo chémie v našom najbližšom okolí prekročilo určitú znesiteľnú hranicu a to priamo, či nepriamo. Platí to pre oblasť stravovania, kozmetiky, ale aj pre čistiace a pracie prostriedky.
    AKO ZAČAŤ.... Všetko je to v hlave.... Pred 7 rokmi, keď som sa tejto problematike začala venovať, odrazu ľudia v mojej blízkosti začali pochybovať o mojom duševnom zdraví. Avšak najdôležitejšie pre mňa bolo to, že môjmu manželovi sa zrazu zlepšil zdravotný stav /mal ekzém, ktorý začal ustupovať/, že som prestala znečisťovať naše rieky, zdroje vody, mám oveľa viac miesta v kúpelni a v neposlednom rade míňam oveľa menej na čistiace a pracie prostriedky.
    V súčasnosti sa „Ekológia“ stáva módnym trendom a preto mnohí zneužívajú tento pojem na propagáciu svojich výrobkov. Aj tu však platí, že treba si prečítať aj informácie, ktoré sú uvedené malými písmenkami...
    Tento informačný letáčik Vám, ako dúfam, poslúži k lepšej orientácii, poradí ako pomocou ľahko dostupných surovín dosiahnete čistú domácnosť a šatstvo bez toho, aby ste sústavne znehodnocovali vodu a zem škodlivými chemikáliami.
    ZÁKLADNÉ SUROVINY a ich spoločné vlastnosti:
    1.Nezaťažujú prírodu a neškodia zdraviu lebo pochádzajú z prírody
    2.Ľahko dostupné
    3.Široké použitie – pranie, upratovanie, čistenie
    4.Priateľské k Vašej peňaženke

    Zázračné prostriedky neexistujú, ale ak túžite „iba“ po čistom oblečení tak prosím čítajte ďalej.
    V reklamách na pracie prostriedky použivajú stále iba nové oblečenie, ktoré vyberajú zásadne z novej práčky. Podľa Vás je úplne bežné, že v štvorčlennej rodine chodia všetci oblečení v snehobielej, sedia v bielych kreslách a ešte aj ich pes je biely?

    1.MYDLO NA PRANIE
    Pripravujú sa z nových alebo už použitých rastlinných alebo živočíšnych tukov, lúhu a vody - privedieme to do varu a výsledok je celý kus mydla, ktorý môžeme postrúhať alebo rozvariť na gél a tak používať ako prací prostriedok, avšak nie všetky mydlá budú rovnaké.
    Dávkovanie: do dávkovača nastrúhať 50ml mydla, alebo vyrobený gél asi 1 dl. K bielemu prádlu pridať 1 PL aktívneho kyslíkového bielidla alebo sódabikarbónu – 2PL.
    PL-polievková lyžica
    Odporúčané výrobky: EcoNut pracie mydlo, VegaWash strúhané mydlo na pranie 250g
    2.MYDLOVÉ ORECHY
    Indická verzia mydla na pranie z rastlinného pôvodu, ich šupka (2-3mm hrubá) obsahuje prírodný saponín, 100% vegán, má viacúčelové využitie v domácnosti. Po opakovanom použití stráca orech svoju hrúbku a postupne sa vysušuje. Obsahuje iba čisté mydlo- teda saponín, ktorý spôsobuje penivosť a žiadne iné pridané látky. Na 1 dávku prania zvyčajne použijeme niekoľko( 7-8 ks) rozpolených orechov do vrecúška z bavlny, alebo bavlnenej ponožky, ktoré zaviažeme a vložíme spolu so šatstvom do bubna práčky. Vrecúško môže ostať v práčke počas celého procesu prania, nakoľko v studenejvode, pri plákaní sa sapnín už nerozpúšťa. Pri 40°C môžeme použiť tie isté orechy 3x, pri vyšších teplotách2x. Potom sa vyhadzujú do kompostu alebo do záhrady, sú vhodné aj ako palivo. Nie je to zázračný prostriedok, ale je dobrý na pranie mierne znečisteného, prepoteného prádla. Má dobrý prací účinok aj pri škvrnách od kečupu, vodovej farby a pri čerstvých škvrnách od jedla.
    Odporúčané výrobky :Sapos mydlové orechy alebo prášok
    3.GÉL Z MYDLOVÝCH ORECHOV
    Praktický ,účinný, cenovo dostupný, bez alérgénov :
    Sapdu Clean 1,5l a 5l – od nemeckého výrobcu Natrugut, bez vône, 98%, gél z mydlových orechov, 40-50ml na jedno pranie
    EcoNut 3l – náš výrobok, 30% gél z mydlových orechov, levandulová esencia , bez SLS SLES,a zo zložkami ľahko biologicky odbúreteľnými podľa OECD testu.
    Veľmi úspešný výrobok: Na 4,5 kg, na jedno pranie stačí 40ml, čiže 1 3litrové balenie stačí na 75 praní. Nemá bieliace účinky, preto pri každom druhom praní bieleho šatstva pridať 2 PL aktívneho kyslíkového bielidla.
    Tento tekutý prací prostriedok je vhodný na ručné pranie, vlnu, hodváb.
    4.SÓDA NA PRANIE
    Silný a hospodárny prostriedok, je silno zásaditý teda rozpúšťa tuk, zbavuje škvŕn, vhodné na namáčanie. K mydlovým orechom ak pridáme 2 PL docielime vynikajúci výsledok.
    Odporúčané výrobky: MM Natur sóda na pranie (Solvay) 1 kg/5kg
    5.SÓDA BIKARBÓNA 
    Má bieliace účinky, odstraňuje pachy. Vhodné na namáčanie a pranie, ale využíva sa aj pri čistení chladničiek, sanity a kobercov.
    Odporúčané výrobky: MM natur szódabikarbóna 500g a 1 kg
    6.KYSELINA CITRÓNOVÁ
    Odstraňuje vodný kameň, má bieliace účinky, vhodná do umývačiek riadu na posledné preplachovanie.
    Odporúčané výrobky: MM natur kyselina citrónová 500g a 1 kg
    7.ODSTRAŇOVAČ ŠKVŔN – BIELIDLO S AKTÍVNYM KYSLÍKOM
    Odstraňuje škvrny, bieliaci prostriedok.
    Odporúčané výrobky: MN Natur Aktív bieliaci prostriedok s aktívnym kyslíkom 500g a 1 kg
    8.AVIVÁŽ
    Treba poznamenať, že kationové/anionové avivaže vyvinuli z toho dôvodu, aby odstránili z prádla ešte škodlivejšie pracie látky, ktoré zostali v bielizni z prášku na pranie!
    Pri ekologických pracích prostriedkoch to nie je potrebné, po praní mydlom na pranie alebo mydlovými orechmi ostáva bielizeň hebká, pokiaľ dodržíme dávkovanie. Lenže viacerým z nás chýba voňavá bielizeň po ukončení prania, pochopiteľné, máme to uz v génoch ...
    Existuje múdre riešenie: Ocot+100% prírodné esencie- kombinácia, ktorá dodá bielizni extra hebkosť , a ešte odporúčame prírodné arómy- tzv.parfémy na pranie, max 1 ml=20-25 kvapiek stačí , aby bielizeň zavoňala príjemnou vôňou, a podráždila čuchové orgány ešte aj vašich susedom. Malé balenie, malé množstvo, dobrá cena, krásna vôňa.
    Odporúčané výrobky:
    Cosmeda ............... 10ml/100ml/250ml, alebo 6x10ml a 8x10ml balenie
    TexFresh ...... 6 vôní 100ml niekedy 6x10mls balenie
    RECEPT: „Urob si sám“ prací prostriedok za 30 minút.
    Keď hľadáte prací prostriedok „all in 1“, ktorý viete vlastnoručne, cenovo výhodne pripraviť a potom len dávkovať, tu je recept. Odporúčam naraz pripraviť asi dvojtýždňovú dávku. Potrebujete hrniec, 2 l vody, v ktorej rozvaríte pracie mydlo (100g) alebo 10 ks mydlových orechov rozvariť na kašu. To potrvá tak približne pol hodinu na slabom plameni, nie je potrebné pri hrnci stáť v pozore. Mydlovú vodu potom môžte nariediť ešte 10 PL sódy na pranie, ale nie je to nutné. Prelejete do fľaše a pred použitím treba ešte pretrepať a dávkovať.
    ČO V REKLAMÁCH NEUVIDÍTE
    Triedenie bielizne
    Čistotu práve vypraného šatstva ovplyvňuje na 60% prací prostriedok, na 20% práčka ( čistá, funkčná) a na 20% príprava, čiže pred praním sa odporúča skontrolovať či je čistý dávkovač taktiež pri práčkach s predným plnením skontrolovať prípadné usadeniny vodného kameňa na skle, a potom ešte roztriediť prádlo podľa farieb.
    1.Farebné – tmavé, sivé, pruhované, modré, zelené, červené, a niekto dokonca rozdeľuje aj čierne a červené.
    2.Svetlé – krémové, béžové, pastelové farby, biele, na ktorom sa nachádza vzor väčší ako 2 cm.
    3.Biele – čisto biele, textilné plienky, letné šaty, tričká športové, športové ponožky, košele.
    Zašedlé biele prádlo vzniká práve preto že sa v praní nachádzajú aj farebné kusy z ktorých sa farba uvolňuje pri praní. Odporúča sa začať pranie bielym prádlom.
    Plákanie s octom sa oplatí z viacerých dôvodov , ocot totiž čistí práčku, dezinfikuje, ničí vodný kameň, odstráni pachy. Dávkovanie: asi ½ dl 10% octu postačí do dávkovača.
    Príprava: Škvrny – na staré zaschnuté škvrny pomôžu často už iba „nožnice“, preto je potrebné ošetriť ešte čerstvé škvrny a to aspoň namočiť a tak odložiť do koša na prádlo. Pred samotným praním je potrebné škvrny ošetriť žlčovým mydlom ( obsahuje hovädziu žlč) alebo mydlom na pranie. Organické škvrny – žlčovým mydlom, hrdzu zase – kyselinou citrónovou.
    Namáčanie: Záclony a obrusy sa oplatí namáčať niekoľko hodín vo vode so sóda bikarbónou, lebo sa uvolnia škvrny a zmizne zápach. Aj voda po kúpaní sa dá ešte ďalej použiť na namáčanie, ale aj na zmývanie podlahy, no ani kvety sa nezľaknú peny z takej vody.
    Z celého srdca dúfam, že každý si našiel z ponúkaných ekoproduktov práve ten, ktorý najviac vyhovuje jeho životnému štýlu.
    Za MosoMami zostavila Sitkei Krisztina 2015