afarm
13. mar 2015

Zápal močových ciest a choroby obličiek

Zimné obdobie, chlad, vlhko, dlhodobé podchladzovanie tela zvyšujú riziko zápalových ochorení močových ciest. Zápaly trápia viac ženy ako mužov. Žeby to bolo tou módou a potrebou vyzerať úchvatne? Zateplené baganče, dlhé kabáty a hrubé sukne sa už nenosia...
Zápal je väčšinou sprevádzaný nepríjemnými pocitmi pri močení, pálením, zvýšenou teplotou, častým nutkaním na močenie aj bolesťami v podbrušku. Niekedy sa nám to skomplikuje a choroba môže prejsť do chronického ochorenia, vytvárajú sa močové kamene, nádory, je oslabená očistná funkcia obličiek. Infekciu môže sprevádzať aj zápal obličiek akútny alebo chronický, tvorí sa piesok v obličkách, poprípade aj kamene.
Ak pátrame po príčine môže to byť zvýšená náchylnosť na takéto infekcie, oslabenie organizmu nepriaznivým prostredím, nedostatočná alebo prílišná hygiena, znižená imunita, prechladnutie, rozmnoženie nežiadúcich baktérii. V každom prípade je jednoduchšie zápal začať liečiť už pri prvých príznakoch onemocnenia. 
Vtedy začneme močové cesty „čistiť“ a upokojíme sliznicu močových ciest, močového mechúra, posilnime obličky, zmiernime bolesti .
Pri týchto ťažkostiach platí viac ako pri iných, pitie dostatočného množstva tekutín a preplachovanie močového traktu spolu s obličkami. 
Liečivé rastliny tu veľmi úspešne dopĺňajú klasickú liečbu antibiotikami. Voľba bylín závisí vo veľkej miere od konkrétneho ochorenia a zdravotných ťažkostí. Využívajú sa byliny močopudné, s dezinfekčným účinkom, protizápalové teda so spazmolytickým účinkom, detoxikačné a zároveň regenerujúce vnútorné orgány. 
Uvádzam liečivé byliny najviac používané s overeným účinkom. V zozname nájdete aj zelené vňate a zeleninu bežne používané v kuchyni, ktoré pri nedostatku iných zdrojov, môžu poslúžiť ako prvá pomoc. Zoznam používaných bylín je abecedne zoradený a ako som už uviedla, ideálna je príprava čajových zmesí z viacerých rastlín s určitým pomerom, kde je nutné na základe konkrétneho ochorenie určiť zloženie čaju. Podľa toho aké vyluhované zložky rastlín potrebujeme, určíme spôsob prípravy- macerát, zápar, odvar.
UPOZORNENIE! Obličky sú dôležitý a citlivý orgán zároveň. Sú zodpovedné za detoxikáciu organizmu, zbavujú telo nežiadúcich látok. Pri ochorení obličiek konzultujte svoj stav s lekárom, a je potrebné v každom prípade určiť správnu diagnózu aj spôsob liečby !
Breza previsnutá - list, púčik, kôra - pôsobí ako diuretikum, zvyšuje vylučovanie sodíka a chlóru z organizmu. Posilňuje imunitu.Čaj je vhodný na všetky choroby obličiek a močového ústrojenstva. Pôsobí močopudne, posilňuje obličky a zlepšuje ich činnosť, rozpúšťa obličkové a močové kamene. Z brezy sa na jar zbierajú aj púčiky a vyrába sa z nich macerát, ktorý je používaný ako vynikajúce gemmoterapeutikum na prečistenie organizmu a detoxikáciu.
Brusnica pravá, veľkoplodá –list, plod - používajú sa na liečbu a prevenciu infekčných ochorení močového traktu a pre dobrý močopudný a protizápalový účinok aj ako podporný prostriedok pri ochoreniach kĺbov - reume a dne. Pri ochoreniach močových ciest sa zistilo, že práve účinné látky v nich obsiahnuté sa viažu na povrch baktérií a tým zabraňujú prichyteniu baktérií na steny močového mechúra. Pri chronických ochoreniach aj zvýšenej náchylnosti na infekcie močových ciest sa odporúča preventívne užívanie brusníc, prípravkov z nich aj viac mesiacov.
Fazuľa záhradná-lusky - čaj pôsobí močopudne, čistí obličky a zmierňuje príznaky pri močových a obličkových ťažkostiach, hlavne pri tvorbe piesku v močových cestách. Pôsobí preventívne pri tvorbe močových kameňov.
Chanca Piedra-vňať-močopudná a zároveň má schopnosť rozpúšťať močové kamene. Pôsobí na uvolňovanie hladkého svalstva, vďaka tomu sa ľadvinové kamene sami uvolnia a výjdu z tela prirodzenou cestou. Chanca Piedra má i analgetické účinky, takže ľudia s močovými kameňmi pociťujú úľavu od bolesti ešte pred samotným uvolnením kameňov. Vzhľadom k vysokým protizápalovým účinkom je možné túto bylinku využiť aj pri zápaloch močového mechúra, pečene a obličiek, pohlavných chorobách, ale i bežných črevných infekciách. Vhodná je aj pri chronických urogenitálnych onemocneniach.
Ihlica trnistá–koreň - známa hlavne ako diuretikum, podporuje vylučovanie kyseliny močovej, priaznivo pôsobí aj pri močových a žlčníkových kameňoch, pri zápale obličiek, zlepšuje prúdenie lymfy.
Kotvičník zemný–vňať - pôsobí močopudne, skľudňuje membrány močových ciest a pomáhá rozpúšťaniu a vyplaveniu močových kameňov. Podporuje funkciu obličiek a regeneruje ich. Osvedčené prírodné diuretikum vhodné pri obtiažnom či bolestivom močení,ako geriatrikum u starších osôb, pri opuchoch spôsobených oslabenou funkciou obličiek, chronickom zápale močového mechúra, zápale obličiek. Môže byť nápomocný pri dne tým, že je močopudný a zlepší vyplavovanie soli z kĺbov.
Ligurček lekársky-list, koreň, semeno - čerstvý list využívame v kuchyni do omáčok, polievok, ako šalát. Sušený ligurček používame len v zmesi s inými bylinami. Je močopudný, čistí krv, aj celý roganizmus, pomáha pri obličkových ochoreniach, pri dne a reume.
Medvedica lekárska–list - vhodné pri zápalových ochoreniach močového ústrojenstva, pri hnise v moči, aj pri piesku a kameňoch v močových cestách. Pôsobí dezinfekčne a antibakteriálne. Nie je vhodné používať ju dlhodobo viac ako 14 dní a čaj sa pripravuje zásadne v zmesi s inými močopudnými bylinami! Nekombinovať s inými chemickými diuretikami a ukončiť užívanie ak je moč sfarbený do zelena. Keďže medvedica je bylinka so špecifickými vlastnosťami, je odporúčané svoj zdravotný stav konzultovať s lekárom, poprípade mať otestovaný moč a určený zdravotný problém a tak začať užívanie.
Mrkva obyčajná–list– odvar z listov detoxikuje a odvodňuje.
Petržlen záhradný-list, koreň- v sušenom stave je súčasť čajov. Má močopudný účinok a listy v čerstvom stave sú zdrojom vitamínu C.
Praslička roľná-vňať - je silne močopudná rastlinka schopná rozpúšťať piesok a kamene v močových cestách, osvedčila sa aj pri zápaloch obličiek, močového mechúra, prechladnutí, aj keď je už krv v moči- vo forme čaju aj sedavých kúpeľov.
Pŕhľava dvojdomá-list, koreň- čaj posilňuje imunitu, pôsobí antibioticky, močopudne, na prevenciu a ako doplnok k liečbe močových kameňov i pri reumatických ťažkostiacha pri dne, lebo pomáha vylučovať kyselinu močovú. Čistí krv a reguluje cukor v krvi, a je súčasťou bylinných zmesí vhodných na očistu organizmu od jedov.
Ríbezľa čierna–list, plod- čaj vhodný na podporu vylučovania moču, pri reumatických ochoreniach, na obličky a zápaloch močového mechúra. Podporuje aj potenie, preto je vhodný pri nachladení a chrípkových ochoreniach.
- výborný je čaj pri rôznych nachladnutiach, chrípkach, pri cievnych ochoreniach, na celkové posilnenie organizmu. Jeho preventívne užívanie zvyšuje odolnosť organizmu proti infekčným ochoreniam. Šípky zlepšujú aj zásobovanie telesných buniek kyslíkom, spevňujú cievy, pomáhajú pri bolestiach žíl, pôsobia močopudne a potopudne, pomáha pri zápaloch močového mechúra a obličiek. Celkovo urýchľuje látkovú výmenu v organizme.
Veronika lekárska-vňať- silne močopudná, pôsobí preto pri zápaloch močového mechúra, močových ciest, pri ochoreniach obličiek, a pri dne.
Zeler voňavý–list, koreň - čerstvá šťava- znižuje zápal močových ciest vďaka antioxidantom
Zlatobyľ obyčajná–vňať - má silný diuretický účinok, pomáha pri zápaloch močových ciest, pri dráždivom močovom mechúri, zlepšuje funkciu obličiek a je vynikajúco znášaná aj pri osobách s obličkovými kameňmi a obličkových infekciách. Znižujú výskyt bielkovín v moči pri obličkových chorobách, urýchľujú vylučovanie kyseliny močovej z organizmu.
Čajová zmes na preplachnutie obličiek 100g: 20g pŕhľava list, 20g praslička vňať, 20g ríbezľa list, 15 g breza list, 10g zlatobyľ obyčajná, 5g kvet nechtíka, 10g kvet rumančeka.
Príprava: 1 zarovnanú čajovú lyžičku zmesi zalejeme 1,5 dl vriacej vody, necháme lúhovať 10 minút a zlejeme. Usadeninu čajovú zalejeme zase 1,5 dl vriacej vody a dáme variť cca 20 minút. LEN varom sa do vody dostane kyselina kremičitá. Potom odvar pridáme k záparu a pijeme 2krát denne po dobu max. 4 týždňov. Obmedzte aj potraviny s nadbytkom kyseliny močovej napr. mäso.

Začni písať komentár...

Odošli