alohim
8. okt 2017
302 

CEWE fotokniha - 1.časť: Ako zdigitalizovať spomienky

Fotokniha je úžasným zhmotnením našich digitálnych spomienok. Prehrabávať sa v priečinkoch a prezerať fotografie na počítači predsa nemá žiadne čaro. Ale chytiť do rúk reálnu knihu s príbehom, listovať ju a dotykom aj vizuálne vnímať usporiadané najkrajšie momenty, to je iná káva, tá voňavejšia 🙂

Digitálne fotografie potrebujeme zhmotniť, a tak popri klasickom vytváraní albumov, oceňujem tento nástroj, najmä pri špeciálnych udalostiach v živote, ako je svadba, očakávanie a narodenie dieťaťa, míľniky a dôležité udalosti v živote detí a pod. Navše sa takéto krásne knihy vedia pekne vynímať na poličke.

Testovať CEWE knihu bolo pre mňa novinkou, ale skúsenosť s vytváraním fotokníh mám už u inej značky. Tak som bola zvedavá ako to bude s ovládaním softwaru, intuitívnosťou a celkovým výsledkom v kvalite fotoknihy. Som nesmierne rada, že som dostala túto príležitosť, aj preto, že rada fotografujem, čo svedčí že tu na koníku som v rôznych fotografických skupinách a okrem zvečňovaní svojich detí, fotografovania prírody, svojich líčení a blogu, rada fotografujem zatiaľ ako amatér deti mojich známych.

Domov mi došiel balíček, v ktorom bol tlačený sprievodca vytváraním fotoknihy, zľavový kupón, vzorkovník papierov a reklamné pero, tak som sa do tvorby CEWE mohla smelo pustiť 🙂

Ako na to - software a prvé kroky

V návode je podrobný postup s tipmi, ako fotoknihu úspešne vytvoriť. Nebudem popisovať všetko, lebo sa to dá jednoducho nájsť na internete a navyše je to veľmi intuitívne. Tvorba fotoknihy začína stiahnutím software, ktorý je zdarma dostupný na stránke Fotolabu. Aj priamo v programe nájdete sprievodcu vytváraním a rôzne tipy a návody.

Po inštalácii a spustení si vyberieme typ produkt, ktorý chceme vytvoriť, môže to byť kalendár, či iný fotoprodukt, máme vybratú fotoknihu.

Vyberáme formát, zvolila som veľký, klasický A4. A príde na rad výber papiera.  Už vo vzorkovníku sa mi viac páčil fotopapier, fotografie pôsobili ostrejšie, kvalitnejšie. je to samozrejme, drahšie. Ak máme nižší rozpočet, aj digitálna matná Premium tlač je fajn voľba, tam sa mi výsledok páčil. Vybrala som matný fotopapier (to či sa osvedčil a ako vyzerá vo výsledku, si prečítate v druhej časti recenzie). Ďalej je v ponuke typ väzby, pri veľkej fotoknihe je odporúčaná pevná väzba.


U mňa je vždy kľúčový obal fotoknihy - tam hľadám najlepšie fotografie, ktoré by fotoknihu a jej tému vystihli. A moja fotokniha bude o prvom roku môjho druhorodeného synčeka, tak som našla kľúčovú peknú bábätkovskú fotografiu (ktorá sa mi najviac vydarila) a tú doplnili malé náhľady - fotky v časovej následnosti z rôznych období. Vybrala som jednoduché a predsa efektné písmo a všetko ladila do šedej farby, aby pôsobilo čisto a minimalisticky.

Rozloženie a obsah fotoknihy

Pri vytváraní samotného obsahu a výbere fotiek mi pomohlo už ich uspriadanie v počítači, kde mám fotky chronologicky roztriedené - to mi prácu uľahčilo, pretože som chcela postupovať o obdobia tehotenstva, postupne po mesiacoch a dôležitých udalostiach. Snažila som sa vybrať najlepšie momenty a aby jeden moment, či časové obdobie bolo na jednej dvojstrane. Nie vždy sa to podarilo, ale zistila som, že takto to vyzerá krajšie a ucelenejšie.

Z možností ako usporiadať fotografie na dvojstranách som si vybrala typ "plné usporiadanie", kde fotky nie sú na pozadí, ale natesno a bez okrajov. Páči sa mi ak vyniknú na stranách samotné fotografie. Samozrejme je výber na vás aj podľa témy fotoknihy. Dajú sa doladiť aj rôzne pekné pozadia a rámčeky.

Okrem pozadí je na výber aj veľké množstvo rôznych klipartov. V tomto som bola striedma, hodil sa mi jediný jednoduchý biely polopriehľadný komiksový  klipart na popisky, písmo som vybrala rovnaké ako na titulke, v šedej farbe. Menej je viac 🙂

Takto bola moja tvorba fotoknihy skôr o kombinovaní a vyberaní správnych fotografií. To mi išlo pomalšie, ale ostatná práca bolo rýchla a ľahká, kvôli jednoduchému usporiadaniu a dizajnu.

Celkový dojem a práca so softwarom

V porovnaní s inou značkou sa mi vytváranie fotoknihy aj rozhranie programu videlo veľmi podobné. Trochu menej sa mi páčila veľkosť ikon, dosť sú maličké a nevýrazné, aj rôzne rozklikávania, niekedy mi to prišlo chaotické (napr. zarovnanie textu som dlho hľadala, lebo sa rozklikáva). To by mohlo byť lepšie, ale zvykla som si na to. Ale inak sa mi pracovalo fajn. To, ako fotokniha vyzerá si pozrieme v ďalšom príspevku.

#test_cewe

Začni písať komentár...

Odošli