annahvizdakova
6. aug 2015

Ako deťom povedať NIE, tak aby ho prijali a urobili to čo chcete?

Ako  povedať dieťaťu NIE tak, aby ho prijalo a akceptovalo vaše rozhodnutie. Tiež preto, lebo naše deti slovo NIE počujú dennodenne aj 20x, tak aby sme im to naše odmietanie trošku uľahčili.

Keď sa však na to pozrieme z optimistického hľadiska, keby sme boli ako deti a slovo NIE prijímali tak, ako oni, bol by život pre nás lepší. Deťom povieme za deň 20x nie a oni si z toho nič nerobia a idú ďalej. Buď skúšajú nájsť iné riešenia, ako by nás presvedčili o svojej pravde alebo na naše NIE mávnu rukou a idú ďalej. My dospelí sme pravý opak. Niekto nám povie NIE a my sme z toho dole aj dva dni. Riešenia, ako niekoho presvedčiť vôbec nehľadáme a vôbec si to nevykomunikujeme. Potom vzniká mnoho problémov, ktoré by ani nemuseli byť.

Aby sme celý výchovný proces nepokazili naším vyjadrovaním NIE, naučíme sa toto slovo povedať pozitívne a spôsobom, ktorým ho naše deti lepšie príjmu. Ako povedať NIE dobre napísal Wiliam Ury v knihe Sila a moc pozitívneho nesúhlasu. 

Normálne, bežné  NIE, ktoré hovoríme deťom každý deň je odmietnutie, ktoré začína a končí s NIE. Oproti tomu pozitívne NIE začína a končí presne opačne s ÁNO.

Pozitívne NIE je v skratke možné vyjadriť podľa:      Áno! – Nie – Áno?

Prvé áno je áno našim záujmom, hodnotám a vyšším cieľom. Nie, ktoré nasleduje , je výrazom našej moci a sily. Druhé áno pomáha udržať a rozvíjať vzťahy s druhou stranou. Pozitívne nie potom vyvažuje moc a silu so vzťahmi a umožňuje nám realizovať svoje záujmy.

Napr. Dieťaťu chcem povedať NIE na skákanie z veľkej výšky:

Prvé Áno – Vieš je to veľmi vysoko a bojím sa o teba, že si môžeš ublížiť.  – vaša hodnota, záujem  je zdravie dieťaťa. Pri hľadaní svojich potrieb je užitočné pýtať sa samých seba: „Na čom (mi) naozaj záleží? Aké sú moje priority, čo je pre mňa najdôležitejšie? Akú najdôležitejšiu hodnotu alebo potrebu sa snažím chrániť a uchovať?“

Nie – Nemôžem ti to dovoliť, skočiť z takej veľkej výšky.  – to je vaša moc a sila.

Druhé Áno – Verím, že si vieš určite nájsť aj inú zábavu, ktorá by ťa bavila a nebola nebezpečná. Napadá ťa niečo, čo by si chcel ísť robiť? – rešpektujete dieťa a iba neprikazujete, a to udržuje vzťahy zdravé.

Viem, že sa to behom dňa nestane našou prirodzenosťou, hlavne po tom, čo dlhé roky používame iba – Nie to nerob, Nemôžeš, nedovolím ti to a pod. Nie je to však nemožné a dá sa to celkom rýchlo naučiť. Ak si počas dňa viackrát uvedomíme, ako hovoríme NIE, je to veľkým prínosom, pretože môžeme na tom vedome začať pracovať. Ak aj povieme dieťaťu hneď NIE, to nevadí. Dôležité je, že si to uvedomíme a následne môžeme použiť pozitívne NIE. Po pár mesiacoch sa pozitívne NIE stane našou prirodzenosťou, čo nám zabezpečí lepšie vzťahy s deťmi, manželom, rodinou, priateľmi a aj v práci. Využime dni na materskej dovolenke tak, aby z nás po troch rokoch boli vzdelanejšie, múdrejšie ženy, ktoré vedia s kľudom riešiť konflikty, vedia komunikovať na profesionálnej úrovni, vedia čo chcú, vedia si nahlas povedať, čo chcú a čo potrebujú, majú dobré vzťahy a šťastný život. Trénovaním počas troch rokov, každý deň aj  stokrát, nám môže všetko toto zabezpečiť. A čo je najdôležitejšie, naše deti sa to naučia s nami.

RADA:

Mamičky, ktoré vychovávate svoje deti v blízkosti starých rodičov, viem, že to nemáte ľahké. Vy poviete doprava a starý rodičia doľava. Možno pozitývne NIE vám umožní povedať NIE starým rodičom prijateľným spôsobom, ktorý budú akceptovať.

Veľa šťastia a hlavne trvajte na svojom, raz musí prísť úroda!

Začni písať komentár...

Odošli