annahvizdakova
18. jún 2015

Ako sa zbaviť únavy na materskej dovolenke

Únavu zažívame každý deň a nie raz. Prichádza hneď ráno po prebdenej noci, po noci, keď sa na nás deti stále lepili alebo nás kopali, či sa stále prehadzovali. Už sa ako tak pozbierame, máme uvarené, upratané, vypraté a už sme boli aj s deťmi vonku a prichádza druhá vlna únavy. Niektoré z nás si zdriemnu a naberú tak silu, niektoré si čítajú alebo pozerajú dámsky klub na RTVS1. Hovoríme si "Ešte by sme potrebovali aspoň hodinku a už sú deťúrence hore". Niekedy prichádza ešte poobednajšia únava, alebo pocit únavy máme celý deň, týždeň, mesiac alebo rok.


Je to normálne, pretože mamičky sú neustále vyťažené. Celý deň majú zamestnanú myseľ, čo všetko treba urobiť, aký program vymyslieť pre deti, pre čas s celou rodinou, čo navariť, možno sa niektoré z nás trápia z čoho to všetko mám zaplatiť a podobne. Je toho veľmi veľa na pleciach každej z nás. Navyše, ak máte dve deti alebo viac, počítate sa z lekárskeho hľadiska za vrcholového športovca.
Čo môžeme urobiť, aby nás únava neprevalcovala a ustúpila?

Sú dva typy únavy:

1. Únava z vyčerpanosti -  tu pomáha a je nutný oddych vo forme spánku, relaxu a oddychu. Väčšinou to však nie je spánok, čo naše telo potrebuje. Práve naopak je to činnosť, ktorá nám dáva pocit uspokojenia. Vytvorí nám adrenalín v tele a tým nám dáva energiu pre ďalšie ťažké hodiny na materskej dovolenke. Túto činnosť má každý inú. Niekomu dodáva pocit uspokojenia kniha, civčenie, podnikanie, tovrenie a pod. Mna baví sa vzdelávať, aplikovať to do  praxe a podávať to ďalej.

2. Únava z lenivosti, nič nerobenia, z počasia alebo z nervozity. V takomto prípade nám pomôže:

• Zmeniť svoje myslenie o tom, že som unavená a že už nevládzem. Aj keď možno vážne nevládzete. Po zlej noci si povedzte, ako ste sa dobre vyspali, nič vás nebolí a ste v pohode. Deti ani manžel vás nemôžu vyviesť z miery a od rána máte úsmev na tvári.
• Osprchovať sa letnou vodou – podporíte si imunitu, nalíčte sa a upravte si vlasy. Mne to trvá asi tak okolo 10 min. A už keď sa nalíčim, cítim sa sebavedomejšie a
• Zapnúť si rezkú hudbu a pustiť sa do denného kolobehu. Deň je oveľa príjemnejší. Niekedy z kolobehu vybočte a urobte iba to, čo chcete a to čo vám práve urobí
• Detii neberme ako starosť, ale ako radosť a to myslím doslovne. Zmeňte sa na dieťa aj vy a užívajte si spoločných chvíľ s úsmevom, pretože ak už pôjdu do škôlky alebo školy, bude spoločných chvíľ čoraz menej.
• Poobednajšiu únavu prekonáte tým, že nepôjdete spať. Pretože spánok vás často ešte viac povzbudí do nič nerobenia. A nič nerobenie tvorí únavu. Ja to prekonám kávičkou, knihou a tvorením. To mi dá oveľa viac ako spánok. Už len to, že sa niečo dozviem z knihy má nakopne a dá mi silu. Nečítam bulvárne plátky v časopisoch, ale vzdelávacie a motivačné články, knihy. Keď sa pustím do tvorenia, či článkov alebo  svojho rozvoja , tak už hneď na začiatku sa mi zdvihne adrenalín a to je moja hnacia sila.
Na tom všetkom je len jedna vec dôležitá. Vedome nedovoliť únave, aby ma pohltila a vedome sa prinútiť ísť niečo robiť. Čo budete robiť je už na každej z vás. Každá má rada
Nehovorím, že si nemôžeme oddýchnuť. Aj oddych treba, ale nemôže to byť každodenný spôsob života, ak chcete mať plnohodnotnú materskú dovolenku.
• Ak vás ešte únava postihne aj k večeru, tak sa zastavte. 3x sa pomaly zhlboka, ale úplne zhlboka nadýchnite, pravidelne sa stravuje a pite veľa vody ­ aj málo vyváženého jedla a tekutín spôsobuje únavu a usmejte sa, zatancujte si s deťmi, alebo sa
• Vhodné cvičenie vie tiež zabezpečiť prísun energie a nedovoliť telu, aby sa rýchlo unavilo. Skúšala som rôzne cvičenia ako beh, fitnes a pod. Mám dve deti a teda fyzického pohybu mám dosť. Beh a aktívny fitnes mi energiu skôr brali, ako dávali. Preto som si našla pomalšie cvičenie. Rada cvičím večer, keď dám deti spať o 20:00 (pilates). Cvičím podľa internetu a precvičenie celého tela mi zaberie okolo 30 min. Nemusím nikam chodiť, žiadne náklady, iba si ľahnúť na podložku a cvičiť. Cvičím 4x do týždňa a to mi tiež pomáha prekonávať únavu. Ak náhodou nestíham dlhší čas cvičiť, na ďalší deň už pociťujem, že som viac unavená. Je dobré byť dôsledný a zamilovať si nejaký šport, ktorý vás baví.

Výsledok?

Keď príde manžel domov, nájde doma šťastné deti, usmiatu manželku a rodinnú pohodu do ktorej sa rád vracia. Vy ste naplnená a máte pocit seba­rozvoja a užitočnosti.

Dokončiť vety by bolo fajn...

3. júl 2017

Začni písať komentár...

Odošli