annalies
2. nov 2015

Hračky pre predškolskú prípravu: modelovacia hmota

Plastelína či modelovacia hmota neodmysliteľne patria do inventára výtvarných potrieb pre deti. Jedným z dôvodov, prečo by v kreatívnom kútiku vášho dieťaťa nemali chýbať je ten, že  manipuláciou s nimi si precvičuje jemnú motoriku, špeciálne štipkový úchop, ktorý je potrebný pre správne držanie písacej či kresliacej pomôcky. V ponuke francúzskeho výrobcu hračiek Djeco, ktorý je známy aj svojimi nápaditými a nádhernými kreatívnymi setmi, nájdete aj sady s modelovacou hmotou určené už pre najmladších umelcov.    

Pre deti vo veku od 3 – 6 rokov je vhodná sada Kamaráti, ktorá obsahuje 4 tégliky s červenou, žltou, zelenou a modrou modelovacou hmotou, ďalej 5 kartónových predtlačených podložiek, kartónové a plastové doplnky, pečiatku a špachtličku na vytváranie vzorov a samozrejme presný návod s názorným postupom ku každému reliéfnemu obrázku, ktorý vznikne (obr. 1). Vďaka názornému a ľahko porozumiteľnému návodu môže dieťa pracovať aj samostatne.

Postup je nasledovný: Dieťa si vyberie kartónovú podložku so vzorkovaným pozadím a očíslovanými farebnými plochami. Na tieto plochy bude postupne ukladať modelovaciu hmotu a tvarovať ju podľa nich. Špachtličkou a pečiatkou ju bude upravovať (obr. 2).

Kartónovými a plastovými doplnkami ju bude dopĺňať a zdobiť. Vznikne reliéfny obrázok s jasnými farbami a tvarmi (obr. 3).

Pretože sada obsahuje rôzne materiály, z ktorých každý obrázok pozostáva, dieťa pri tvorbe zakúsi rôzne hmatové vnemy (obr. 4).

Modelovacia hmota je tvárna a nesmierne ľahká. Na vzduchu zaschne, ale neláme sa a takto vzniknú dekoratívne výtvory, ktorými môžete vyzdobiť holé steny (obr. 5).

Zostanú vám 4 praktické tégliky, špachtlička, pečiatka a škatuľa s príklopkou a uzatváraním na gumičku, no a pravdaže aj inšpirácia pre ďalšiu tvorbu (obr. 6).

Pre rovnakú vekovú kategóriu je určená aj sada Farma, z ktorej si dieťa môže vyrobiť 12 vlastných figúrok (obr. 7).

Sada obsahuje červenú a bielu modelovaciu hmotu a kartónové dieliky na dotvorenie figúrky (obr. 8),

a takisto presný návod s názorným postupom ku každej figúrke (obr. 9).

Dieťa si z hmoty pripraví buď telo zvieratka, do ktorého vsunie kartónové dieliky (obr. 10), alebo hmotu použije ako podstavec pre väčší kartónový dielik.

Po vytvrdnutí hmoty môže hotové figúrky využiť pri hre alebo ich použijete na dekoráciu. Môžete ich napr. pripevniť špendlíkmi na veniec z prútov a doprostred postaviť sviečku. Zhotovíte tak spolu s dieťaťom rustikálnu ozdobu na stôl, ktorá poteší pri spoločnej večeri (obr. 11).

Začni písať komentár...

Odošli