asmira
31. mar 2010

Pravidlá fotiek v profile - otázky a odpovede

Pri spúšťaní novej verzie stránok sme aktualizovali aj pravidlá fotiek v profile. Kým predtým bolo pravidlo znelo:

"Použi, prosím, iba aktuálne a reálne foto tvojej osoby, inak bude zmazané"

teraz sú pravidlá nasledovné:

"1. Na fotoportréte si Ty a portét je ako-tak aktuálny. Nie z detstva.
 2. Na fotoportréte je jasne vidieť Tvoju tvár. Nie nadarmo to je fotoportrét.
 3. Na portréte si sám (t.j. nie je tam iná osoba). Portrét s Tvojím dieťaťom je ok, ak Ťa je na ňom dosť vidieť."

Pod pravidlami je nasledovné vysvetlenie:

"Každá stránka má iné pravidlá na fotografie užívateľov. Niekoré sú prísnejšie ako naše (napr. pri zoznamkách), niektoré sú voľnejšie. My sa snažíme vybudovať komunitu reálnych ľudí a riešiť na stránkach reálne problémy. Nechceme, aby si tu navzájom radili pes, Mickey Mouse, ľavé oko a čierna bodka na lyžiarskom svahu. Oveľa reálnejšie a dôveryhodnejšie pôsobí komunita, kde je vidieť reálne tváre reálnych ľudí.  Samozrejme vieme, že veľa ľudí svoj portrét zverejniť nechce. Práve preto do toho nikoho nenútime. Ak Ti tieto pravidlá nevyhovujú, nenahraj žiadnu foto, aj bez nej môžeš stránku naplno využívať."

Ak to mám zhrnúť, hlavný rozdiel oproti starým pravidlám je v tom, že teraz by na portréte mala byť jasne viditeľná tvár a uživateľ by na nej mal byť sám (foto s dieťaťom akceptujeme). To znamená, že sú to podobné pravidlá ako na preukazy v reálnom živote. Zásadný rozdiel je ten, že u nás foto nemusíte mať. Pokojne môžte využívať stránku aj bez fotky. Toto je dôležitá časť, preto ju ešte raz zopakujem:
        -- Fotografia v profile je čisto dobrovoľná, stránku môžete využívať naplno aj bez nej. -- 

       Otázky a odpovede:

Prečo máte takéto prísne pravidlá? Prečo nemáte 'normálne' pravidlá ako iné fóra?
Lebo nechceme byť ako iné fóra a foto v profile u nás plní inú funkciu ako na iných fórach. Toto je stránka pre mamičky a budúce mamičky. Chceme mať na fotkách mamičky a budúce mamičky. Nie je to stránka pre psov, ani pre kreslené postavičky, ani PRE deti (je to stránka O deťoch) atď. Preto chceme aby na fotkách užívateľov boli reálne mamičky a reálne budúce mamičky, alebo aby si fotky nedávali. Komunikácia s niekym, komu vidím do tváre je príjemnejšia, ako komunikácia s niekym, koho nevidím.
Ako budete zisťovať či to je moja reálna fotka? Aj tak nezistíte, ak tam dám foto niekoho iného.

Áno, väčšinou to nezistíme (ak to práve nie je nejaká celebrita). Veríme tomu, že iba málokto má potrebu schovávať sa za cudziu osobu - to už si radšej žiadnu foto nedá.
Nechápete, že sem píšeme osobné veci a nechceme aby nás niekto cudzí idetifikoval?

Chápeme. Opakujem: foto nie je povinné. Môžete byť anonymné koľko len chcete. Je len na vás, či si fotku do profilu dáte, je len na vás, či si fotky do albumu dáte.
Ok. Fotku si teda nedám, ale potom tu budem rovnaká ako všetky ostatné "ryšavé Anče" a nebude to prehľadné.

To je pravda. Momentálne má každý užívateľ rovnaký obrázok v prípade, keď si nedal fotku a nie je to práve prehľadné. Rôzne stránky toto riešia rôzne. Dobre to rieši napr. Twitter, kde užívatelia bez fotky majú obrázok vtáčika a každý má nejakú farebnú variáciu tohoto vtáčika, takže je jednoduchšie v diskusii rozoznať rovnakých užívateľov. Podobným spôsobom tento problém budeme riešiť aj tu.
Ja by som si aj fotku dala, ale mám iba také kde je vidieť celú postavu a neviem ako z nej vystrihnúť iba tvár, nie som až tak počítačovo zdatná. Čo mám robiť?

Do budúcna bude orezávanie fotky možné priamo u nás na stránke. Zatiaľ to nejde. Našťastie existuje viacero stránok, kde nahráš fotku, vyznačíš tvár a uložíš si potom vystrihnutú časť. Napr.: http://www.picnik.com/app (Začnite s 'Upload a photo', potom 'Crop' -> vyznač časť ktorú treba vyrezať a daj 'Save and share' a 'Save Photo' -> program sa spýta kam orezanú foto uložiť, ulož ju inde aby ste si neprepísali originál).

Aj tak sa mi tie pravidlá nepáčia, nemienim ich dodržovať. Radšej odídem, než aby som bola na stránke, ktorá má takéto pravidlá!
Aj to je možnosť. Každá stránka, každá komunita (nemusí byť iba online) má nejaké pravidlá. Ak sa niekomu nepáčia, môže slušne navrhnúť ich zmenu. Ak tí čo pravidlá tvoria zmenu neurobia, môže pravidlá buď akceptovať alebo odísť. Naša stránka nie je štát, účasť na nej nie je povinná, každý je tu dobrovoľne. Ak to tu niekomu nevyhovuje, môže odísť na iné stránky. Existuje ich viacero. Napr. pre mamičky: rodinka.sk, rodina.cz, nanicmama.sk, mamaaja.sk, emimino.cz, babycafe.cz atď. Ponuka je široká, je na každom, aby si vybral takú stránku, na ktorej sa cíti dobre a ktorej pravidlá je ochotný rešpektovať.
Takže nemienite s tým nič urobiť?

Mienime. Ideme doprogramovať rôzne verzie obrázku, ktorý sa v pase zobrazuje ak niekto nezadá fotku. To pomôže rozoznávať vo fóre prispievateľov. A tiež ideme naprogramovať orezávanie fotiek, aby sa jednoducho dala z hocijakej fotky vybrať iba tvár.

-- bob --

Začni písať komentár...

Odošli