1 / 1

    Hypteka? Koho zaujima tvoja hypoteka? Hypoteka urcite nie je naklad.

    12. jún 2022

    Daň platíš z príjmu ... ak nájomníci platia napr. 350 Eur, z toho odpočítaš náklady na byť /energie, poplatky správcovi - ale nie všetky/, splátku hypotéky neodpočítavaš to nie je náklad
    Tu sú prené info
    https://podpora.financnasprava.sk/639339-Výdavk...

    12. jún 2022

    Známa platí po odcitani nájmu a energií. Hypotéka ich nezaujíma.

    12. jún 2022
    aviska
    autor

    @natalienka12 ako nechám preco tento štýl odpovede? Ja som sa slušne opytala. Stacilo napisat ze hypotéka nieje náklad a nie koho co zaujima. Prepacte ze som sa opytala.

    12. jún 2022

    @aviska Ok, ale ako ta take nieco mohlo vobec napadnut? To by kazdy takto “podnikal”.

    12. jún 2022

    @aviska Predstav si, ze niekto prenajima byt, ktory kupil cash (nie na hypouver). Preco by si ty mala platit nizsiu dan? Fakt by ma zaujimalo akym logickym usudkom si dospela vobec k takej uvahe.

    12. jún 2022

    A ešte pozor, fond opráv a podobné náklady sa taktiež nedávajú ako náklad do daňového. Nič čím sa zhodnocuje byt. Ani keď tam kúpiš niečo alebo ho zrekonstruujes - tým si zhodnocujes svoju investíciu. Ak by si to mala vo firemnom majetku, tak si vieš aj hypotéku riešiť aj všetky náklady, ale potom zase platíš daň pri predaji.

    12. jún 2022
    aviska
    autor

    @natalienka12 jeziiiis!!! Ja som dala len príklad ci sa plati zacelenie príjmu alebo nieco odpocitavam, kriste pane nepytam sa ze ci si mozem odpočítať hypotéku. Napisala som hypo/energie/sprava otazka bola ci z celého príjmu alebo nieco odratavam. Co sa chytáš len tej hypotéky? Stacilo napisat energie ano ale hypo nie. No a ako ma to mohlo napadnúť? No normalne proste som vypísala vsetko co z toho najmu zaplatíme. Prepac ze niesom taky inteligent no proste niekedy človeka aj takato pre niekoho blbosť nenapadne. Dakujem za odpoved skoncila som evidentne ta sere ze si niekde dovoliť dat takuto otazku.

    12. jún 2022
    aviska
    autor

    @oriesocek dakujem za konecne konštruktívnu odpoved. Prajem pekny den

    12. jún 2022

    @aviska splatku hypoteky si nemozes odpocitat, mozes si odpocitat uroky zo splatky ale to oen vtedy ak vlozis byt do osobneho obchodnejo majetku. Ak ho mas löen v beznom majetku, nie v obchodnom, tak nemusis viest uctovnictvo ale ako naklad si uplatnijes len energie a prijem je najom od nejo odratana cast ktora sa nezdanuje.
    Ak byt vlozis do obchodnejo majetku, takmusis viest majetkove uctovnictvo, cize evidovat odpisy, technicke zhodnotenie a potom sa na twba nevztahuke vynimka moznosti predaja nejnutelnosti bez danej po 5r.

    https://podpora.financnasprava.sk/639339-Výdavk...

    A este nezabudni ak nema sbyt v ibchodnom majetku ale uplatnujes si cast oslobodenu od danu musis nou kratit aj danove vydavky, nielen odpocitat od prijmov

    12. jún 2022
    aviska
    autor

    @lubiduch dakujem velmi pekne za odpoved

    12. jún 2022

    nájom mínus energie (teplo, voda, elektrina, plyn, upratovanie, ...) smeti, poplatky správcovi
    ak to máte v zmluve o nájme tak môžeš aj internet, telku a podobne
    tiež môžete do toho bytu napr. kúpiť chladničku/telku/nábytok a to je tiež náklad, ktorý sa dá odpočítať, ale musí to byť v zmluve, že nájomca užíva chladničku/telku/nábytok konkrétny typ...
    ešte si môžeš raz ročne uplatniť 500 Eur ako nezdaniteľný príjem, čiže od celkových príjmov odpočítaš 500 Eur, ale potom musíš krátiť aj výdavky rovnakým koeficientom ako si krátila príjmy

    12. jún 2022

    @aviska
    Do kolónky príjem dáte inkasovanú sumu zníženú o 500 eur. Do kolónky výdaj dáte daňovo uznateľné výdaje ( viď finančná správa), ktoré znížite rovnakým percentom, ako sa znížili príjmy pri ich znížení o 500 e.

    12. jún 2022
    aviska
    autor

    Dakujem Vam vsetkym velmi pekne

    12. jún 2022