Mnoho ľudí robí chybu pri príprave šípkového čaju.
Nikdy ho nezalievajte horúcou vodou ako klasický čaj, ale zalejte do hrnca so studenou vodou. Nechajte macerovať (na studeno lúhovať) celú noc. Následne ho zlejte a ohrievajte na teplotu tela vždy, keď ho idete piť. Zachováva si tak množstvo cenných látok, ktoré neničíme vriacou vodou
aj ja prosim o info o suseni...
zaroven sa chcem spytat, ak pripravim takyto caj - teda luhovanim v studenej vode cez noc, ako dlho sa moze pit, cely nasledujuci den? ci nebodaj aj dlhsie?
dakujem
to susenie zaujima aj mna, zatial su na plechu v spajzi ale teda to nie je susenie ... a susicku nemam
ja si rano zalejem sipky a do vecera chlipkam...takze macerujem tiez cely den inak susim na plechu, servitke a na radiatori, alebo na linke...premiesavam obcas...tento rok ale skusim susicku
Chodievame na šípky a aj tento rok sme už boli. Už máme aj nasušené. Pred tým sme sušili na plachte na zemi, prepolené na polovicu, stopky aj špice šípky sme odkrajovali. Semienka nechávame. Keďže už máme malú slečnu, tak sa to už na zemi sušiť nedá ...Potom sme začali sušiť v sušičke a je to omnoho rýchlejšie. Keď je slnečné počasie dajú sa sušiť aj v pekáčoch na parapete na slniečku. Osobne zalievam šípky nie vriacou vodou. Lúhovanie šípok som tiež počula, že je dobré nechať aj 2-3dni vo vode.
my sušené šípky aj rozdrvíme a potom lúhujeme v studenej vode. Po vylúhovaní "varíme" 15 - 20minút, bez bublania, na vyššiu teplotu, než je teplota tela. Precedíme a pijeme. Sušíme práve na plechu, tácke na radiátore.
@babkabubko chcelo by to tento príspevok viac rozšíriť
@babkabubko môže sa tak aj rakytníkový? Ten má tiež veľa céčka. Ďakujem
Šípky krájame na polovičku alebo drvíme. Aj aj Sušíme aj rakytník, ale v celku.
@babkabubko čiže rakytník môžem pripraviť tiež tak ako šípky?
...a to som ani nevedela...