babkabubko
    18. dec 2019    Čítané 106x

    Vianočné vône

    Vianoce – najkrajšie, najočakávanejšie a azda tie najkúzelnejšie sviatky roka už klopú na dvere. Hoci sa mnohokrát predvianočné dni stávajú akýmsi maratónom nákupov, vybavovačiek, či posledného predvianočného pečenia, verím, že si čas príprav aspoň trochu vychutnávate. Minimálne pri pečení všakovakých sladkých dobrôt, koláčov, medovníkov, zákuskov, či oplátok. Pretože vôňa a chuť škorice, vanilky, badiánu, klinčekov, anízu či perníkového korenia k týmto sviatkom neodmysliteľne patria. Navyše spomínané koreniny majú liečivé účinky a prospievajú nášmu zdraviu.

    VANILKA – vzácna a vyhľadávaná. Afrodiziakum. Neopakovateľná chuť.

    Ako aromatické korenie sa vanilka používala už v dávnej histórii Aztékmi. Vyskytovala sa jedine v Mexiku, kde mala rastlina najvhodnejšie podmienky a jedine na tomto území sa vyskytovali na jej opeľovanie potrebné včely rodu Melipona, alebo niektoré druhy kolibríkov. Keďže po prevoze vanilky do iných častí sveta sa nepodarilo zaistiť iný spôsob opeľovania, dnes sa okrem Mexika pestuje vanilka na ostrovoch v Indickom oceáne, na Madagaskare, na Srí Lanke, na Bahamách, či v Indonézii a opeľovaná je umelo špeciálnou metódou. Okrem toho struky vanilky prechádzajú zložitým procesom fermentácie, preto je vanilka taká drahá. Napriek tomu veľmi žiadaná.

    Pravá vanilka je príjemne sladkastá, preto sa vo veľkej miere používa na prípravu koláčov, krémov, zmrzliny a najrôznejších dezertov, dochucovanie kakaa, čokolády, či čajov, a tiež na výrobu masážnych olejových zmesí, mydiel, parfémov či sviečok. V našich končinách si v kuchyni vypestovala tradíciu najmä v podobe vanilkových rožkov. Mnohé z nás ju radi pridávame aj do štedrákov, či lineckých koláčikov. Dopriať si ju môžeme naozaj v hojnom množstve, pretože predstavuje životabudič pre činnosť srdca a blahodarný energetický stimul pre celý organizmus. Podporuje v tele prekrvenie, spôsobuje rozšírenie ciev a navyše pôsobí ako afrodiziakum – prebúdza v nás zmyselné túžby.

    ŠKORICA – chuť a vôňa domova. Afrodiziakum č. 2. Voľakedy mala cenu zlata 

    Oranžovo hnedé korenie, ktoré pozná snáď každý. Škorica je veľmi zdravá a výživná korenina pre celý organizmus, no tu platí, že jesť ju treba s mierou. Obsahuje totiž látku kumarín, ktorá sa vo veľkých množstvách správa ako jed. Škorica sa preto neodporúča konzumovať tehotným a kojacim mamičkám. V malých dávkach je mimoriadne prospešná, pretože podporuje trávenie, metabolizmus, vylučovanie a upokojuje nervový systém. Obsahuje vitamíny, bielkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, vápnik, železo, horčík, fosfor, mangán, draslík, meď, zinok, sodík, selén, omega 3 kyseliny, omega 6 kyseliny, vitamín A, B, C, E, K, luteín, betakarotén, kyselinu listovú, kyselina pantoténovú. Má silné antiseptické a antibiotické účinky, uvoľňuje hlieny počas choroby, detoxikuje organizmus, zlepšuje pravidelnú stolicu, odstraňuje plynatosť, podporuje dobrý spánok.

    Škorica sa odporúča konzumovať 1 maximálne 2 x do týždňa v menších dávkach (maximálne 1 najmenšia kávová lyžička). Pridať ju môžete na posypanie ovocného šalátu, do kokteilu, jogurtu, tvarohu, kaše, ovsených vločiek, ale hlavne do vianočných koláčov a oplátok.

    Keďže škorica pomáhala ľudstvu už viac než štyri tisícročia, jej účinky sú overené a preto bola veľmi vysoko cenená. Pre Číňanov malo toto korenie isté obdobie dokonca vyššiu cenu ako samotné zlato práve kvôli svojim mimoriadne priaznivým účinkom na ľudské zdravie.

    KLINČEKY – rozhýbu lenivý metabolizmus, pomôžu odstrániť bolesť. Afrodiziakum č. 3

    Klinčekovec voňavý pochádza z Indonézie. Jeho vôňa či chuť sa nám spája najmä s vareným vínom, punčom či perníčkami. Ide o kvetinové pupene s výraznou vôňou a ostrou štipľavou chuťou. Momentálne sú najväčšími exportérmi klinčekov Zanzibar, Magadaskar a Pemba v Tanzánii. Klinčeky sú vlastne usušené, neroztvorené púčiky kvetov, ktoré sa zbierajú ešte pred tým, ako sa roztvoria. Celé stáročia sa zaraďovali medzi všelieky hlavne pre svoje protizápalové účinky. Schopnosť klinčekov zastaviť bolesť zubov je dobre známa. Dokáže stlmiť citlivosť zubného nervu, preto sa úspešne používa pri neuralgii zubov a rôznych zubných zápaloch. Prvá pomoc pri bolesti zubov je rozhodne klinček, ktorý stačí rozžuvať a nechať pôsobiť na bolestivom mieste. Silica z klinčeka má liečivý vplyv na zažívací trakt. Odporúča sa pri zlom trávení, hnačke, kŕčoch. Okrem toho posilní organizmus v stave jeho celkovej slabosti alebo pri nervovom vyčerpaní. Vzácna je aj svojimi protiplesňovými a protiparazitnými vlastnosťami. Klinčeky sú súčasťou mnohých horkých likérov.

    Toto korenie sa hodí do sladkej aj slanej kuchyne. Môžete s ním pokojne experimentovať a ozvláštniť rôzne omáčky. Vo varenom víne samozrejme nesmie chýbať. Na Slovensku sa klinček používa hlavne na prípravu mnohých konzervačných nálevov a zaváranín. Tip na voňavé Vianoce: klinček stačí napichať do citrusového ovocia najlepšie pomaranča a máme tak jednoduchý osviežovač vzduchu.

    BADIÁN - kamarát našich starých mám. Varené víno, punč a kompót je bez neho nudný. 

    Orientálna korenina, ktorú naše babičky s radosťou pridávali do vianočných koláčov, medovníčkov, lekváru, kompótov a neodmysliteľne pri varení domáceho vína. Má príjemnú chuť a prenikavú arómu efektu sladkého drievka. Často sa používa v kombinácii so sójovou omáčkou pri príprave sladkokyslých omáčok, orientálnych jedál z mäsa, či rýb. Ak ho necháte naložený aspoň jeden týždeň v etanole, získate masážny elixír na uvoľnenie svalov a zmiernenie zápalov. Badián tiež obsahuje vitamíny skupiny B prospievajúce nervovej sústave. Nájdeme v ňom draslík, ktorý je prevenciou pred vysokým krvným tlakom, či meď nevyhnutnú pre červené krvinky. Svojim hviezdicovým tvarom je tiež ideálnym doplnkom na vianočné dekorácie.

    ANÍZ – prináša úľavu žalúdku, výborne ochutí likéry. Anízový čaj – malý zázrak. 

    Ďalšia špecifická korenina svojou vôňou, chuťou i účinkami. Podobne ako škorica, rasca, fenikel či kôpor prináša aníz úľavu zaťaženým črevám a pomáha pri plynatosti, pretože pomáha zvyšovať vylučovanie tráviacich enzýmov. Pri žuvaní v ústach sa uvoľní typická pelendreková aróma, ktorá potláča nepríjemný dych. Anízový čaj je vhodný na upokojenie podráždeného žalúdka, pomáha rozpúšťať hlieny a či odstraňovať kašeľ. Aníz má schopnosť zvýšiť aj vstrebávanie živín z jedla a odvádzať toxíny z tela aj vďaka tomu, že pôsobí močopudne. Na uvoľnovanie dýchacích ciest pomáha klasické naparovanie. Do vriacej vody treba dať zopár polievkových lyžíc čerstvo rozdrveného anízu a vdychovať. Jeho vôňa má tiež upokojujúci efekt, ktorý dokáže uľahčiť zaspávanie.

    Termoterapia je liečebná fyzioterapeutická procedúra, pri ktorej je teplo do organizmu privádzané alebo je z organizmu odvadzané. Vankúšik z obilia jednoducho nahrejete v mikrovlnnej alebo v teplovzdušnej rúre a priložíte na boľavé miesta. Vankúšik z obilia vyžaruje "suché teplo", pôsobí hlboko do svalov, a tým ich uvoľňuje a prekrvuje. Ideálny prírodný prostriedok pre domáce a liečebné použitie. Využívate? 🙂

    babkabubko
    9. dec 2019    Čítané 132x

    9 rád, ako podporiť imunitu u detí počas chrípkového obdobia

    V tomto období je na školách a v škôlkach množstvo viróz. Vírusy pritom bývajú čoraz odolnejšie a práve na miestach, kde sa nachádza veľa detí pokope, prepuknú najčastejšie. Aj preto je dobré ochrániť pred nimi vaše deti. Ako ale podporiť ich imunitu, aby vám neskončili v posteli a v horúčkach?

    9 tipov pre lepšiu odolnosť detí voči chorobám

    Pripravili sme pre vás hneď niekoľko tipov, vďaka ktorým vaše deti nepodľahnú vírusom tak ľahko. Niektoré z nich už isto poznáte, no okrem známych rád pre vás máme aj pár tipov na zdravé bomby v podobe bylinných štiav a sirupov.

    1. Zdravá a pestrá strava je základ

    Vedeli ste, že približne cez 60 % imunitných buniek sa nachádza práve v črevách? Aj preto má strava zásadný vplyv na to, ako sa cítime a ako sme náchylní na choroby. U detí to nie je inak.

    Najmä v týchto chrípkových obdobiach je preto dôležité upriamiť pozornosť na pestrú stravu s dostatkom ovocia a zeleniny, ktoré deťom doplnia potrebné vitamíny. 

    2. Dostatok pohybu

    Ďalší faktor, ktorý výrazne vplýva na detskú imunitu, je dostatočný pohyb. Ak svoje dieťa učíte aktívnemu životnému štýlu, robíte asi to najlepšie, čo môžete. Pravidelné cvičenie zlepšuje nielen fyzickú kondíciu, ale aj psychiku. A v neposlednom rade zvyšuje aj počet prirodzených protilátok u vašich detí. Nezabúdajte, že najlepší je pobyt na čerstvom vzduchu.

    3. Vyhýbanie sa miestam s množstvom ľudí

    Najmä v období chrípok je dobré vyhýbať sa miestam, kde sa zdržiava veľa ľudí. Samozrejme, že sa tomu nedá vždy vyhnúť, no napríklad ak netreba, nechoďte s deťmi zbytočne po nákupných centrách a aj k lekárovi je lepšie sa objednať na určitú hodinu.

    4. Doprajte deťom kvalitný spánok

    Vedeli ste, že deti do 12 rokov by mali spať aspoň 10 hodín? Trojročné deti aj cez 12 hodín. Práve spánok zabezpečuje regeneráciu celého organizmu, a teda aj imunity. Okrem dĺžky je dôležitá aj jeho kvalita. Pred spaním by nemali jesť ťažké jedlá a takisto by sa mali vyhnúť pozeraniu televízie či hraniu sa na počítačoch a mobiloch tesne pred spaním.

    5. Nezanedbajte hygienu

    Veľmi dôležité je naučiť dieťa aj správnym hygienickým návykom. Ak sa naučia poriadne si umývať ruky vždy, keď prídu z vonku, prípadne po toalete, znížia tak riziko infekčných ochorení takmer na minimum. Samozrejme ich ale treba viesť k tomu, aby zas nezašli do druhého extrému, a to prílišnej hygieny. Tá je rovnako nebezpečná ako tá zanedbaná.

    6. Zvýšte príjem vitamínov prírodnou cestou

    Imunitu vašich detí posilníte aj pomocou vitamínov, a to najmä vitamínu C. Väčšinu z vitamínov doplníte deťom pomocou pestrej stravy, no máme pre vás aj pár tipov na zaujímavé šťavy a sirupy, ktoré imunitu vašich detí poriadne nakopnú.

    7. Rakytníková šťava

    Vedeli ste, že rakytník patrí medzi produkty s najvyšším obsahom vitamínu C? Pitie jeho šťavy výrazne zlepšuje zdravie, posilňuje imunitu a má v sebe množstvo antioxidantov. Vyskúšajte ju doplniť do detského jedálnička a uvidíte tie zmeny.

    8. Šípková šťava

    Ďalším výborným zdrojom antioxidantov a vitamínu C sú šípky. Deti chránia aj pred nachladnutím a podporujú aj trávenie. Okrem toho skracujú dobu rekonvalescencie a majú močopudný účinok.

    9. Echinaceový sirup

    Ako posledné si povieme niečo o sirupe z Echinacey. Tento sirup pomáha najmä pri infekciách dýchacích ciest, pri nádche, kašli, angíne či ďalších zápaloch dýchacieho systému. Obsahuje množstvo vitamínu C, takže podporí aj imunitu a dieťa sa skôr vylieči.

    Dúfame, že sme vám dali dostatočné množstvo rád a že vaše deti len tak niečo neskolí. 🙂

    babkabubko
    25. nov 2019    Čítané 102x

    Ako by ste zjedli 2 kg pomarančov, 6 kíl banánov alebo 15 kíl jabĺk

    AMALAKI alebo INDICKÝ EGREŠ. Poznáte ho? 

    Ayurvédska medicína používa AMALAKI už po dlhé stáročia ako jeden z najúčinnejších prostriedkov pre udržanie dobrého zdravia, celkovú regeneráciu organizmu, dosiahnutie vysokého veku a mladistvého vzhľadu. A čo ďalšie? 

    Tri energetický princípy 

    Pri konzumácii amalaki vnímate chute - kyslosť, trpkosť, sladkosť, horkosť a ostrosť - ktoré vyrovnávajú tri energetické princípy Váta, Pitta a Kapha. 

    Prírodný zdroj vitamínu C 

    Obsah vitamínu C v 100g amalaki (čo je 538mg) sa dá prirovnať ku 2 kilám pomarančov, 6 kilám banánov alebo 15 kilám jabĺk. Zdravý človek by mal denne prijať aspoň 60mg vitamínu C. Pri nedostatku tohto vitamínu sa ste náchylný k infekciám, krvácaniu ďasien či únave. Amalaki je prírodný zdroj vitamínu C. Vstrebáva sa oveľa lepšie než synteticky robený. 

    Ďalej v amalaki nájdete celý rad antioxidantov a bioflavonoidov, esenciálne aminokyseliny, minerálne látky a vitamíny ako vápnik, železo, fosfor, chróm, zinok, meď, karotén a vitamín B1 a B2.

    ÚČINKY AMALAKY 

     - zvyšuje obranyschopnosť organizmu

    - znižuje hladinu cukru v krvi
    - odstraňuje z tela toxíny

    - zvyšuje počet červených krviniek (dobré pri anémii)

    - podporuje funkciu obličiek a močových ciest

    - zlepšuje zrak

    - posilňuje pečeň

    - bráni prekyslenie organizmu

    - pomáha pri zápche

    - zlepšuje kvalitu spermií

    - pomáha znižovať nadváhu

    - posilňuje srdce a mozog 

    babkabubko
    5. nov 2019    Čítané 1534x

    Veľký prehľad vitamínov a minerálov

    Aby naše telo fungovalo správne, potrebuje dostatočné množstvo vitamínov a minerálov. Ktoré to sú a prečo sú dôležité pre naše telo? 

    VITAMÍNY

    Vitamín A (retinol, axeroftol)
    Vitamín nevyhnutný pre normálny stav a funkciu epitelových buniek, pre tvorbu zrakového purpuru, počas tehotenstva a pri dojčení, pre normálny rast a vývoj tela. Obzvlášť je dôležitý pre zdravé kosti a zuby.

    Vitamín B1 (thiamín, aneurín)
    Vitamín dôležitý pre metabolizmus sacharidov, najmä v nervoch a svaloch. Udržiava potrebnú hladinu kyslíka v krvi, napomáha tak bunkovým oxidáciám a optimálnemu využitiu energie.

    Vitamín B2 (riboflavín, laktoflavín)
    Má dôležitú úlohu pri okysličovacích dejoch vo všetkých bunkách. Jeho spotreba stúpa v stresových situáciách.

    Vitamín B3 (niacín)
    Je nevyhnutný pri tvorbe energie v bunkách a je dôležitý pri srdcovej, nervovej a svalovej činnosti. Udržiava zdravú kožu a zabezpečuje dobré fungovanie tráviaceho traktu.

    Vitamín B5 (kyselina pantoténová)
    Zohráva dôležitú úlohu pri metabolických dejoch vo všetkých bunkách.

    Vitamín B6 (pyridoxín)
    Vitamín dôležitý pre metabolizmus aminokyselín. Ženy, ktoré užívajú hormonálnu antikoncepciu ho majú zvýšenú spotrebu. Znižije napätie svalov, pôsobí proti kŕčom a má močopudné účinky.

    Vitamín B9 (kyselina listová/folová)
    Zúčastňuje sa na tvorbe nukleových kyselín a bielkovín. Je dôležitý pri tvorbe červených krviniek.

    Vitamín B12 (kobalmín)
    Dôležitý pre tvorbu kyselín a bielkovín. Ovplyvňuje delenie buniek a je nevyhnutný pre normálnu tvorbu červených krviniek. Zvyšuje chuť do jedla.

    Vitamín C (kyselina askorbová)
    Zúčastňuje sa v oxido-redukačných dejoch. Je nevyhnutný pre tvorbu a udržanie väziva, chrupiek, kostného tkaniva, zuboviny a medzibunkovej hmoty.

    Vitamín D (kalciferol)
    Podporuje vstrebávanie vápnika v tenkom čreve, ovplyvňuje ukladanie vápnika v kostnom tkanive.

    Vitamín E (tokoferol)
    Považuje sa za účinný antioxidant, ovplyvňuje tvorbu červených krviniek, zúčastňuje sa obnovy a rastu svalovej hmoty a ďalších tkanív. Podporuje činnosť pohlavných žliaz a spomaľuje proces starnutia buniek.

    Vitamín K (fylochinón)
    Vitamín nevyhnutný pre tvorbu zrážanlivých látok.

    Vitamín F
    Tvorí ho skupina nenasýtených mastných kyslín - kyselina linolénová, linolová, arachidová. Je katalyzátorom biochemických reakcií v organizme.

    Vitamín P
    Nedostatok tohto vitamínu zapríčiňuje závažné ochorenie kože pellagra, ktoré sprevádza zhrubnutie, zdrsnenie kože a jej následné odlupovanie.

    MINERÁLNE LÁTKY

    Vápnik
    Udržuje zdravé kosti a zuby, znižuje krvný tlak a podporuje činnosť srdcového svalu.

    Chróm
    Reguluje hladinu cholesterolu a udržiava normálnu hladinu glukózy.

    Meď
    Podporuje tvorbu bielych krviniek a zvyšuje odolnosť voči infekčným baktériám. Je potrebná pre zdravie kĺbov a kostí, chráni pred neplodnosťou a pred rakovinou.

    Železo
    Podporuje imunitný systém a tvorbu červených krviniek. Je dôležité ako prevencia proti chudokrvnosti.

    Jód
    Je potrebný pre správnu funkciu štítnej žľazy a podieľa sa na tvorbe hormónov štítnej žľazy.

    Draslík
    Reguluje pH a osmotický tlak v bunkách. Pomáha v prevencii vysokého krvného tlaku, srdcových a mozgových príhod.

    Magnézium
    Prispieva k normálnym svalovým funkciám. Udržuje zdravé kosti a zuby. Znižuje únavu a vyčerpanie a udržuje normálnu funkciu imunitného systému.

    Mangán
    Reguluje hladinu krvi, produkuje energiu a podporuje rast kostí.

    Sodík
    Reguluje pH v tekutinách, pomáha pri tvorbe HCI v sliznici žalúdka a neutralizuje trávenie v tenkom čreve.

    Fosfor
    Reguluje proces mineralizácie kostí a reguluje správny energetický metabolizmus.

    Síra
    Je dôležitá pre zdravé kosti, kĺby a šľachy.

    Selén
    Zvyšuje sexuálne libido a detoxikuje organizmus.

    Kremík
    Udržuje pevnosť ciev, chráni pred alergiami a osteoporózou.

    Zinok
    Je potrebný pre správnu funkciu reprodukčných orgánov, imunitného systému, kožnej bariéry a produkciu hormónov štítnej žľazy a inzulínu.

    babkabubko
    Správa bola zmenená    18. okt 2019    

    Viete si predstaviť, že by ste vymenili:

    - jednorázové plastové slamky za opakovane použiteľnú nerezovú slamku
    - jednorázové odličovacie tampóny za prateľné bavlnené odličovacie tampóny
    - jednorázové plastové sáčky za sieťovku
    - čajové sviečky v hliníkových obaloch za bezobalové sójové sviečky, ktoré dáte do skleneného svietnika
    - potravinovú fóliu za ľahko umývateľné voskové obrúsky?

    Všetko sú to produkty, ktoré dennodenne používame, lenže nimi vytvárame zbytočný odpad. Začali ste už niečo z týchto opakovane použiteľných vecí používať? 😉

    babkabubko
    14. okt 2019    Čítané 140x

    Raňajková ryžová kaša na chladné rána

    Potrebujeme: 

    • 100 - 150 gramov natural prírodnej ryže
    • hrsť orechov, podľa chuti
    • hrsť brusníc
    • 2 kusy jabĺk
    • štipka mletej škorice
    • 3 – 4 dl rastlinného mlieka, podľa chuti: Kokosové, Mandľové, Ryžové, atď.
    • 2 PL sezamového oleja
    • štipka himalájskej ružovej soli

    Postup:

    Ako prvú si uvarte „Natural ryžu“. Odporúčam deň vopred, aby ste na ráno nemali zbytočnú časovú tieseň pred odchodom do práce. 

    200 gramov ryže prepláchnite studenou vodou. V hrnci zalejte čistou vodou a nechajte namočené minimálne 2 hodiny. Po dvoch hodinách zlejte a nechajte odkvapkať.

    Na miernom ohni si rozohrejte 2 PL sezamového oleja. Pridajte odkvapkanú ryžu a chvíľu jemne opekajte do sklovitého nádychu. Následne zalejte vodou v pomere 1:2 a varte od 30 min do 45 min. Mierne osoľte. Mäkkosť ryže priebežne sledujte. Ak bude trochu tvrdšia, nebojte sa, naturálna ryža je tvrdšia ako bežná biela ryža.

    Ráno nie je nič ľahšie ako si odobrať do misky zo „dva kopčeky“ ryže. Pridať postrúhané jabĺčko, oriešky a sušené ovocie, podľa chuti. Oslaďte štipkou kvalitnej škorice. Nakoniec zalejte ohriatym rastlinným mliečkom.

    Príprava (bez varenia ryže) zaberie 5-8 minút.

    Na uvedenej porcii mliečnej ryže si pochutíte 2 hladoši.

    Dobrú chuť 🙂

    Testujeme túto praktickú a dizajnovú mydelničku, ktorú budete chcieť mať vo svojej kúpeľni aj vy 😉

    Pozitíva:
    - je ekologická, vyrobená z bio-plastu na báze kukuričného škrobu
    - neobsahuje BPA a ftaláty
    - vďaka svojej štruktúre dochádza k lepšej cirkulácii vzduchu a odtekaniu vody
    - mydlo na nej rýchlo schne, nevsakuje sa a tak vydržalo oveľa dlhšie
    - veľmi ľahko sa čistí, stačí ju opláchnuť pod vodou a vyžmýkať

    Super, nie? 😍

    Mnoho ľudí robí chybu pri príprave šípkového čaju.

    Nikdy ho nezalievajte horúcou vodou ako klasický čaj, ale zalejte do hrnca so studenou vodou. Nechajte macerovať (na studeno lúhovať) celú noc. Následne ho zlejte a ohrievajte na teplotu tela vždy, keď ho idete piť. Zachováva si tak množstvo cenných látok, ktoré neničíme vriacou vodou 😉

    babkabubko
    19. sep 2019    Čítané 391x

    Liečivý rakytník. Viete na čo všetko pomáha?

    Nenáročná a najskromnejšia drevina čo sa týka kvality pôdy i ovzdušia. Dlho bola považovaná v našich končinách len za okrasný ker. V poslednej dobe sa stále častejšie nachádza v našich záhradách, aj preto, že dobre znáša mrazy. Prečítajte si ako ľahko si môžete doma vyrobiť napr. rakytníkový olej a ako ho využívať v prospech svojho zdravia a na čo si dávať pozor, keď si ho kupujete.

    RAKYTNÍK 

    Viete prečo je taký zázračný? Jeho účinky sú skutočne široké. Rakytník sa využíva na liečbu mnohých ochorení. Jednou z významných funkcií je posilnenie imunitného systému a je vysoko účinný pri rekonvalescencii, ale aj:

    • Zvýšenie výkonnosti a aktivity
    • Napomáha hojeniu žalúdočnej sliznice a žalúdočných vredov
    • Podporuje trávenie
    • Posilňuje imunitný systém
    • Zvyšuje odolnosť voči infekciám
    • Rozpúšťa hlieny
    • Znižuje poškodenie pečene pri infekčnej žltačke a stimuluje funkciu pečene
    • Tlmí bolesti kĺbov
    • Tlmí zápaly a urýchľuje hojenie
    • Redukuje množstvo voľných radikálov a tým pôsobí preventívne proti vzniku rakoviny
    • Napomáha hojeniu zápalu spojiviek, poranenia očného viečka
    • Má silné regeneračné účinky a používa sa na hojenie rán, na spáleniny, omrzliny, ekzémy a prakticky všetky kožné ochorenia. Obsahuje tzv. palmitolejovú kyselinu, ktorá je súčasťou našej pokožky. Olej sa môže užívať buď vnútorne alebo priamo na pokožku.
    • Lieči poškodenie kože odreninami, hnisajúce rany, jazvy, vrásky, má pozitívny vplyv na rôznorodé ekzémy, napríklad na atopický ekzém, je účinný pri hojení popálenín. Má čistiace účinky a je vhodný pri liečbe pleti, ktorá trpí na akné.
    • Napomáha znižovať hladinu cholesterolu LDL (tzv. "škodlivý"), naopak podporuje tvorbu HDL
    • Reguluje krvný obeh
    • Zlepšuje stav kardiovaskulárneho aparátu, pri artérioskleróze a dystrofických procesoch v srdci
    • Zvyšuje elasticitu ciev, bráni hromadeniu krvi a znižuje koaguláciu krvi
    • Má značné baktericídne účinky
    • Je veľmi účinný na popáleniny vzniknuté v dôsledku rádioaktívneho žiarenia (je vysoko efektívny pre pacientov po rádioterapii)
    • Celkovo zlepšuje kvalitu pokožky, zvyšuje pružnosť, vitalitu, obmedzuje tvorbu vrások, hojí drobné poranenia bez tvorby jaziev
    • Podporuje rast vlasov
    • Je bakteriocídny, pôsobí na zlatého stafylokoka, hemolytického streptokoka a na týfus
    • Zlepšuje opaľovanie a chráni pred škodlivými účinkami ultrafialového žiarenia
    • Je výborný pri prekyslení žalúdka
    • Používa sa pri liečbe žalúdočných a dvanástnikových vredov, tiež pri pažerákových vredoch a pálenie záhy
    • Je výborným pomocníkom pri liečení dny, obličiek a močového ústrojenstva
    • Pomáha pri ochorení štítnej žľazy 

    Upratovanie s týmito dizajnovými hubkami nebude žiadna nuda! 🙂 A navyše, môžete ich ľahko oprať a používať opakovane. A sú kompostovateľné.

    (6 fotiek)
    babkabubko
    5. sep 2019    Čítané 219x

    Makové šúľance (bezlepkové)

    Babka vždy hovorila, že každá dobrá gazdinka ich musí zvládnuť ... spolu s ďalšimi milión inými vecami, ktoré dobré gazdinky zvládajú 🙂 A súčasné gazdinky musia zvládať variť aj zdravo, preto sme si pre vás pripravili túto bezlepkovú verziu. 

    BUDEME POTREBOVAŤ: 

    AKO NA TO:

    Zemiaky uvaríme v šupke. Očistíme a postrúhame alebo popučíme na jemno. Pridáme pohánkovú múku, vajíčko, trochu soli. Zmes premiešame, aby sme spojili ingrediencie. Z pripravenej masy vytvoríme dlhé pásy, ktoré nakrájame na malé kúsky a tie uvaríme v osolenej vode. Po uvarení vyberieme šúľance z vody. Na panvici necháme rozpustiť maslo, polejeme ním uvarené šúľance a podľa chuti pridáme mak. Dosladiť ich môžeme ryžovým sirupom a dozdobiť orechmi.  

    Dobrú chuť 🙂

    Ekologické a zdravé balenie školskej desiaty? Dá sa to 🙂 Vyskúšajte obrúsky z včelieho vosku, ktoré môžete používať opakovane.

    (5 fotiek)
    babkabubko
    5. sep 2019    Čítané 134x

    Quinoa : 5 faktov + tipy na jej použitie

    Quinoa pochádza z Južnej Ameriky. Mrlík čílsky, ako sa jej hovorí u nás, sa tam pestoval už pred 4000 rokmi. Inkovia ju považovali za posvätnú plodinu.

    Vedeli ste, že quinoa ... ? alebo 5 faktov

    1. má výnimočné nutričné vlastnosti? Obsahuje kvalitné kompletné bielkoviny, až 14%. Má tiež mnohé vitamíny a minerály. Dokonca ju NASA skúma ako potravinu vhodnú pre astronautov pri dlhých letoch. 
    2. existuje v niekoľkých stovkách variánt? Líšia sa od seba farbou semien. Najbežnejšia je biela quinoa. Všetky varianty majú rovakú chuť. 
    3. je bezlepková? Nepatrí medzi obilniny a je príbuzná špenátu a cvikli. 
    4. treba pred kuchynskou úpravou prepláchnuť vriacou vodou? Quinoa prirdzene obsahuje saponiny, ktoré chránia semeno na poli pre vtákmi. 
    5. je odolná plodina nenáročná na pestovanie? Je zvyknutá rásť v miestach, kde výrazne kolísa teplota a kde je nedostatok vlahy. 

    Návod na prípravu

    Príprava je veľmi jednoduchá. Podobne ako ryža, sa varí v pomere 1 diel quinoa a 2 - 2,5 dielu vody.

    Aby ste quinou zbavili horkosti, prepláchnite ju horúcou vodou. Varte ju vo vode na miernom ohni 15 minút. Potom ju môžete pod pokrievkou nechať  pár minút dovariť, aby vstrebala všetku vodu. 

    Ako zistíte, že je hotová? 
    Veľkosť zrna sa zvojnásobí, je mierne priesvitné s bielym pásikom.

    Tipy ako použiť quinou

    1. Nemusíte ju variť len vo vode. Kľudne ju uvarte v zeleninovov vývare alebo vo vývare z rias.
    2. Uvarená vám vydrží až 3 dni. Dajte ju do uzatvárateľnej nádoby a skladujte v chladničke.
    3. Z quinoi si môžete uvariť aj raňajkovú kašu. Miesto vody ju uvarte v rastlinnom mlieku. Kľudne primiešajte oriešky alebo semienka a na konci pridajte trošku oleja.
    4. Vďaka svojej nadýchanej konzistencii je ideálna do ľahkých šalátov alebo ku grilovanej zelenine.
    5. Prihoďte quinou všade tam, kde chcete pokrm obohatiť o vitamíny. Napríklad do smoothie, ako náplň do slaných koláčov, do fašírok či na muffiny. Nápadom sa medze nekladú ;)

    Recept na čučoriedkovo-quinoové lassí s chia semiačkami

    Naštartujte svoj letný deň s týmto lassí. Quinoa dodá vášmu telu potrebné bielkoviny a chia semiačka sú výborné pre váš mozog vďaka dôležitým omega 3.

    Budete potrebovať:

    Poďme na to:

    Pred začatím si na 10 minút namočte chia semiačka. Všetky suroviny rozmixujte dohladka. Dozdobte čučuriedkami a môžete podávať.

    Máte svoj vlastný overený recept? 🙂

    babkabubko
    Správa bola zmenená    23. mar 2018    

    www.BabickineBylinky.sk - články o bylinkách, rady a tipy na ich zber, spracovanie a užívanie. Zdravé recepty na výrobu domácej medicínky pre deti, bez zbytočnej chémie, ako zavádzať deťom bylinky, ktoré áno, ktoré nie a od ktorého roku sú vhodné. Recepty na výrobu domácej kozmetiky.

    PREČO by ste mali vyskúšať ručne robené prírodné mydielka z kozieho mlieka?

    Mydlá sú vyrábané z prírodných olejov studenou metódou saponifikácie. Oleje neprechádzajú varom a tak si môžu zachovať svoje cenné látky. Tie pokožku nielen čistia, ale ju aj vyživujú. Oproti konvenčným mydlám je pokožka po umytí hydratovaná. Ručne robené mydlá totiž obsahujú glycerín, ktorý vzniká počas výroby. Kozie mlieko v mydlách z kozieho mlieka je bonusom. Luxusná liečivá prísada, ktorú radi doprajeme aj pokožke. Kyseliny, ktoré sa nachádzajú v kozom mlieku majú úžasnú schopnosť odstraňovať staré povrchové bunky na pokožke. Zároveň umožňujú vstrebávaniu množstvu antioxidantov, minerálov a vitamínov, ktoré kozie mlieko obsahuje. Takto kozie mlieko pomáha spomaľovať starnutie, obnovovať pleť, udržovať vhodnú vlhkosť pokožky, a dodáva jej potrebnú pružnosť.

    babkabubko
    4. mar 2014    Čítané 0x

    Čo by ste mali vedieť o osviežovačoch vzduchu

    Bez osviežovačov vzduchu a aromatických sviečok si už ani nevietme predstaviť obývačku či toaletu, no a už vôbec nie auto. Voňavý vzduch však neznamená zdravý vzduch. Podľa štatistických údajov o zvláštnych odchodoch zo sveta sa zistilo, že za osem rokov spôsobili elektrické osviežovače v USA 200 úmrtí a 1 823 závažných poranení. V roku 2001 sa iba v Spojených štátoch predala neuveriteľná miliarda osviežovačov. Ani Európa nezaostáva a osviežovače vo všetkých podobách majú úspech.


    Chemici otestovali 76 výrobkov, ktoré sa na pôde Únie bežne predávajú. Výsledky však boli katastrofálne – 54 z nich obsahovalo karcinogény, benzén a formaldehyd. Mnohé však do vzduchu vylučovali dráždivé látky a alergény. Zo štúdií vyšli najhoršie vonné tyčinky, nasledovali sviečky a elektrické osviežovače. Vonné tyčinky a sviečky púšťajú do vzduchu pri spaľovaní toľko exhalátov, že po dvoch hodinách je vzduch v izbe porovnateľný s rušnou ulicou v dopravnej špičke. Ak si vyberáte sviečky z prírodných produktov, myslite na to, že neškodné látky sa horením menia na polycyklické aromatické uhľovodíky, ktoré majú rakovinové účinky a spôsobujú neplodnosť.

    Pri kúpe si pozorne skontrolujte krajinu pôvodu. Pri produktoch z Číny je veľká pravdepodobnosť, že knôt bude vystužený olovom. Vdychovanie olovnatého prášku, ktorý víri vzduchom a následne sa usadí na nábytku v miestnosti, spôsobuje vážne zdravotné problémy najmä deťom. Najčastejšie ide o duševnú poruchu a rastovú retardáciu. Odborníci z Bruselskej univerzity v Londýne zistili, že v domácnostiach, kde sa denne používal osviežovač vzduchu v spreji alebo tuchá či gélová vôňa, až 32% detí trpí hnačkami a sú náchylnejšie na bolesť uší. Matky trpeli vo vyššej miere depresiami a bolesťami hlavy. Výsledky testov sa zhodli v tom, že tehotné ženy a deti do 6 mesiacov by ich nemali dýchať.

    Zabudnite na osviežovače, kde je napísané iba : parfum, zahusťovadlo, konzervačná látka, farbivo. Za týmito názvami sa môžu ukrývať vaše zdravotné problémy. Namiesto nich si vyrobte vankúšiky plné byliniek, ktoré porozkladáte po byte.

    babkabubko
    3. mar 2014    Čítané 0x

    Ako si vybrať "džús"

    Veľa ľudí nepozná skutočné rozdiely medzi jednotlivými „džúsmi“. Snáď len ten najzákladnejší – lepší je ten, ktorý obsahuje 100% ovocia a nie „limonáda“ zložená z vody, cukru a na poslednom mieste z ovocia. Takže o týchto sa baviť ani nebudeme 🙂 Ak si pozriete balenia od rôznych výrobcov 100% džúsov - uvidíte označenie 100 % šťava z koncentrátu alebo 100% šťava z lisovaného ovocia. Medzi 100% šťavou z koncentrátu a šťavou z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny je však výrazný rozdiel.

    Ako sa vyrába 100 % šťava z koncentrátu ?
    Pri výrobe koncentrátu je ovocie resp. zelenina do 24 hodín od zberu v krajine pôvodu vytlačené a šťava skoncentrovaná (odparí sa časť vody, ktorá tvorí jeho prirodzenú súčasť). Takto koncentrovaná šťava je zmrazená a následne je dopravená do krajiny určenia, kde sa spätným pridaním pitnej vody nariedi na pôvodnú koncentráciu.

    Ako vzniká 100 % šťava z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny?
    Šťavy z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny, ktoré sú na trhu sa pripravujú výlučne odšťavením čerstvého ovocia a zeleniny z vybraných odrôd. Ihneď po odšťavení a šetrnej pasterizácii sa balia a dostávajú sa do chladiacich zariadení predajní. To zaručuje, že si zachovávajú takmer všetky charakteristické znaky prírodnej šťavy z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny.

    Zásadné rozdiely medzi čerstvou šťavou (freshom) a šťavou z koncentrátu
    1. Voda: Pri výrobe šťavy z koncentrátu sa odstraňuje „prirodzená voda“ – voda, ktorá je obsiahnutá v dužine plodu a prirodzene sa nachádza v ovocí a zelenine. Táto voda je nahradená pitnou vodou a teda nikdy to už nebude tá pravá naturálna voda z ovocia a zeleniny. Naopak pri výrobe šťavy z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny ostáva „prirodzená voda“ zachovaná a kvalita tejto šťavy je teda nepochybne vyššia.
    2. Vitamíny: V šťavách z koncentrátu sa zachováva nižšie percento vitamínov oproti šťavám z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny. Prečo je to tak? Koncentrát totiž vzniká určitými presne stanovenými procesmi odparovania. Počas viacerých tepelných zásahov (treba spomenúť aj klasickú pasterizáciu) sa prirodzene určité množstvo vitamínov stráca. Naproti tomu chladené šťavy, ktoré prešli len šetrnou pasterizáciou, si zachovávajú takmer také množstvo vitamínov ako v šťave z čerstvo vytlačeného ovocia alebo zeleniny.
    3. Minerálne látky: Šťavy z džúsov obsahujú pre telo dôležité minerály a antioxidanty. Sú to látky, ktoré sú v prirodzenom stave, nepoškodené technologickými, výrobnými procesmi.
    4. Cukor: Šťavy z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny obsahujú naturálne, ľahko stráviteľné cukry, ktoré sú prijateľné pre organizmus. Pri šťavách z koncentrátu je cukor po tepelnom namáhaní čiastočne zmenený.
    5. Vláknina: 100% šťavy z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny na rozdiel od 100% štiav z koncentrátu obsahujú prirodzene aj vlákninu. Šťavy vyrobené z koncentrátu majú dlhšiu trvanlivosť, na pultoch predajní sa môžu predávať aj rok. Z toho vyplýva, že z takto pripravených štiav sa musia odfiltrovať látky, ktoré sú mikrobiologicky nestabilné. Patrí medzi ne vláknina, ktorá je však pre ľudský organizmus veľmi prospešná. Šťavy z koncentrátu prechádzajú číriacimi a enzymatickými procesmi, kým šťavy nie sú číre. 100% šťavy z čerstvo lisovaného ovocia a zeleniny sú zakalené a obsahujú viac nutričných zložiek, najmä vlákninu. Vláknina pomáha zlepšovať trávenie a predchádza rôznym chorobám. Je dokázané, že ľudia, ktorí zaraďujú do svojho jedálnička pravidelne vlákninu, majú menej často infarkty, netrápi ich vysoký krvný tlak, zvýšený cholesterol, cukrovka, menej často sú obézni, zriedkavejšie sa u nich vyskytujú aj ochorenia tráviacej sústavy a rakovina hrubého čreva.
    6. Chuťové zložky: Chuť, vôňa a farba štiav závisia od počasia, ročného obdobia zberu, ako aj odrody ovocia zeleniny.
    7. Uskladnenie: Určite si mnohí z Vás kladú otázku, prečo sa niektoré šťavy nachádzajú na bežných pultoch a iné sú v chladiacich boxoch. Ovocné a zeleninové šťavy lisované za studena, ošetrené len šetrnou pasterizáciou sa musia skladovať v chlade, aby ostali čerstvé a zachovala sa hladina vitamínov a ostatných výživových hodnôt. Tieto šťavy majú aj kratšiu dobu spotreby. Šťavy z koncentrátov sú pasterizované a mikrobiologicky stabilné, vydržia teda dlhšie a nie je potrebné ich držať v chlade.
    Šťavy pripravené doma: Nepochybne, najzdravšia je čerstvá šťava odšťavená z ovocia a zeleniny, ktoré ste si sami dôkladne umyli a pripravili na odšťavenie. Túto šťavu však treba vypiť ihneď po odšťavení. Chvíľu ju môžete uskladniť aj v chladničke, jej biologická hodnota však klesá. Pokiaľ na podobný, pomerne zložitý proces nemáte čas skvelou alternatívou pre Vás sú chladené 100% šťavy vyrobené z ovocia a zeleniny lisovaného za studena.

    babkabubko
    19. nov 2013    Čítané 0x

    Prečo sa bambusovej zubnej kefke hovorí „zdravá zubná kefka“?

    Výber materiálov pre zubnú kefku CURANATURA podlieha prísnym zdravotným kritériám. Všetky použité materiály (vrátane obalu) sú absolútne v súlade so zdravým životným štýlom, neobsahujú ŽIADNE prímesy ani stopy nebezpečných chemických zlúčenín - vrátane FTALÁTOV ani Bisfenolu A (celkom bežných v mnohých spotrebiteľských produktoch) a sú 100% ekologicky nezávadné. Rúčka kefky je vyrobená z Vlákien bambusovej trstiny. Povrch je špeciálne tepelne upravený. Použitie tohto materiálu má viacero výhod:

    -- Bambus ako prirodzene najrýchlejšie rastúca rastlina na planéte obsahuje látku zvanú bambusový-kun,ktorá je prirodzene antibakteriálna a antimikrobická. To znamená, že bambus má prirodzenú ochranu proti škodcom a plesniam, a preto pri jeho pestovaní nie je potreba používať ani pesticídy ani hnojivá. Týmto je vylúčená veľká časť nežiadúcich chemických reziduí v konečnom bambusovom produkte - rúčke kefkyCURANATURA.

    -- Povrchová úprava rúčky zaručuje okrem atraktívneho vzhľadu a príjemného zaobchádzania takzvanúkarbonizáciu povrchu, ktorá rapídne predlžuje životnosť rúčky a má za výsledok vodeodolnosť povrchu a tým pádom zabraňuje usádzaniu nečistôt a mikróbov.


    Štetinky kefky CURANATURA sú taktiež volené podľa prísnych zdravotných kritérií. Vyvinuté boli výhradne v mäkkom prevedení v rozsahu výslovne odporučenom profesionálnym dentálnym hygienikom. Materiál štetiniek je buď nylon 4, alebo prírodná bambusová celulóza. V obidvoch prípadoch ide o 100% biologicky rozložiteľný materiál. NYLON 4 bol zvolený ako zdravá voľba, a zubná kefka CURANATURA HEALTH s nylonovými štetinkami 100% zodpovedá požiadavkám Medzinárodného Sympózia dentálnej hygieny. VLÁKNA BAMBUSOVEJ CELULÓZY boli zvolené ako zelená voľba, a zubná kefka CURANATURA BAMBOO tak spĺňa požiadavky na označenie 100% prírodný produkt. Bambusové vlákna sú výnimočne pružné a trvácne, čo z nich činí ideálny materiál pre štetinky zubnej kefky - samozrejme pri zachovaní správnych vlastností kefky - zistenými výskumami kefiek CURANATURA pod dohľadom dentálneho hygienika.


    CURANATURA sú osadené mäkkými jemnými štetinkami, ktoré sú šetrné k Vašim zubom aj ďasnám. Podľa Sympózia orálnej hygieny sú použité najmäkšie vlákna o hrúbke 0,15mm s hustotou 40 štetín na otvor, so zaoblenými koncami zastrihnutými do rovna. Dĺžka štetinky je 1,1 cm, uložené sú v 4 radoch. Podľa materiálového zloženia sa môžete rozhodnúť medzi dvoma variantami zubnej kefky

    Prečo siahnuť po sviečkach zo včelieho vosku? Vedeli ste, že horením voskovej sviečky sa uvoľňujú do ovzdušia záporné ióny, ktoré čistia vzduch a horením parafínových sviečok (čo je vedľajší produkt ropy) zase toxíny, ktoré pripomínajú výfukové plyny? Tak preto! ;)