icon
1 / 1
avatar

...a to som ani nevedela...

Odpovedz
1. okt 2019
avatar

Tiez som to netusila.
Celkovo iba viem pri cajoch. Ze sa nemaju zalievat vriacou vodou.

Odpovedz
1. okt 2019
avatar
Odpovedz
1. okt 2019
avatar

Uz som to citala a planujem aj tak robit. Tento rok si chcem konecne sipky nazbierat a nasusit, uz sa tesim. Prosim ta ptazocka, ako susis sipky? Lebo uz som citala rozne verzie- cele, prekrojene.... A kolko sipok asi davas na salku caju? Dakujem 😊

Odpovedz
1. okt 2019
avatar

aj ja by som chcela vedieť ako ich sušíš, dakujem

Odpovedz
1. okt 2019
avatar

Aj mňa to zaujíma....ináč ďakujeme za poučenie...super,to som nevedela...

Odpovedz
1. okt 2019
avatar
Autor komentár zmazal
avatar

A keď mám zamrazeny čerstvý rakytnik?Je dobre ho zaliať vriacou vodou?

Odpovedz
1. okt 2019
avatar

@iinuska nad tym som aj ja rozmyslala, ale podla mna nie, kedze sa tym nici vit C, podobne ako pri sipkach. My konzumujeme len tak rozmrazeny, ale asi skusim luhovat aj rakytnik.

Odpovedz
1. okt 2019
avatar

@suzi33 Len on je pre mňa veľmi kysely len tak na jedenie.V tom čaji mi to tak nepríde

Odpovedz
1. okt 2019
avatar

@suzi33 a keď mám rakytník sušený ako čaj? Zaliať horúcou alebo studenou vodou? Dakujem😉

Odpovedz
2. okt 2019
avatar

aj ja prosim o info o suseni...
zaroven sa chcem spytat, ak pripravim takyto caj - teda luhovanim v studenej vode cez noc, ako dlho sa moze pit, cely nasledujuci den? ci nebodaj aj dlhsie?
dakujem

Odpovedz
2. okt 2019
avatar

to susenie zaujima aj mna, zatial su na plechu v spajzi ale teda to nie je susenie ... a susicku nemam ☹

Odpovedz
2. okt 2019
avatar

@iinuska rakytnik si pridávam do vlazneho cajika

Odpovedz
2. okt 2019
avatar

My od dávna varíme šípkový čaj v hrnci trikrát. Takto to robievala už naša babka.

Odpovedz
2. okt 2019
avatar

@janka57 aj ja to tak robím

Odpovedz
2. okt 2019
avatar

konecne niekto, kto to sem dal ..... Sipky maju v sebe vela C vitaminu a ten sa isto iste prevaranim straca a nie vyvara, ako aj moja mama tvrdi 🙂 ze potom sa to z nich uvolni 🙂

Odpovedz
2. okt 2019
avatar

Ahojte my sušíme v celku v sieťke na riadiátore pri miernej teplote sem tam ich poprehadzujem a je to 🙂

Odpovedz
2. okt 2019
avatar

@suzi33 ahoj,ja ssipky pomeliem na hrubšie,ako orechy a nechám vysušiť,do siaľky dávam čajovú lyžičku...e

Odpovedz
2. okt 2019
avatar

ja si rano zalejem sipky a do vecera chlipkam...takze macerujem tiez cely den 😉 inak susim na plechu, servitke a na radiatori, alebo na linke...premiesavam obcas...tento rok ale skusim susicku 😉

Odpovedz
2. okt 2019
avatar

Super info ďakujem a tiež sa pripájam ohľadne sušenia a prípravy, to ma zaujíma. 😉

Odpovedz
2. okt 2019
avatar

Chodievame na šípky a aj tento rok sme už boli. Už máme aj nasušené. Pred tým sme sušili na plachte na zemi, prepolené na polovicu, stopky aj špice šípky sme odkrajovali. Semienka nechávame. Keďže už máme malú slečnu, tak sa to už na zemi sušiť nedá 🙂...Potom sme začali sušiť v sušičke a je to omnoho rýchlejšie. Keď je slnečné počasie dajú sa sušiť aj v pekáčoch na parapete na slniečku. Osobne zalievam šípky nie vriacou vodou. Lúhovanie šípok som tiež počula, že je dobré nechať aj 2-3dni vo vode.

Odpovedz
2. okt 2019
avatar

my sušené šípky aj rozdrvíme a potom lúhujeme v studenej vode. Po vylúhovaní "varíme" 15 - 20minút, bez bublania, na vyššiu teplotu, než je teplota tela. Precedíme a pijeme. Sušíme práve na plechu, tácke na radiátore.
@babkabubko chcelo by to tento príspevok viac rozšíriť 😉

Odpovedz
2. okt 2019
avatar

@babkabubko môže sa tak aj rakytníkový? Ten má tiež veľa céčka. Ďakujem

Odpovedz
3. okt 2019
avatar

Šípky krájame na polovičku alebo drvíme. Aj aj 🙂 Sušíme aj rakytník, ale v celku.

Odpovedz
3. okt 2019
avatar

@babkabubko čiže rakytník môžem pripraviť tiež tak ako šípky?

Odpovedz
3. okt 2019