
@smalen nech sa paci.. myslim, ze som robila tie prve..ale aj tie so zemiakmi vyzeraju lakavo 🙂..... dobru chut prajem...
Recept : 700g múky polohr.1kocka droždia,mlieko cca 3,5dcl,1pl.krys.cukor,1vajce,1a pol čl.soli,br.masť - 1pl,oškvarky mleté asi 400g... Z cukru,droždia a asi 1dcl.vlažneho mlieka si urobime kvasok,po vykysnuti pridame 1 vajce,múku,masť,soľ a zvyšné mlieko- vlažné...zamiesime vláčne cesto...nie moc riedke,ani tuhé( v pripade potreby pridame mlieko popripade muku)...cesto odlozime do tepla a nechame kysnut asi 1.hodinu...Po vykys. cesto rozvaľkáme asi na 1,5cm,potrieme 1/2 mletych škvarkov a cesto preložime na 2x (na polovicu a potom ešte raz)...nechame 10min podkysnut a opeť vyvaľkame a natrieme druhou polovicou škvarkov,preložime...Zase odpočinuť...Potom vyvalkame a vykrajujeme pagáče,ukladame na peč.papier .Pagáče natrieme vajíčkom.a pečieme na 190 stupňov C asi 20minut...paradne
OSKVARKOVE PAGACIKY:
Recept:
25 dkg mletých oškvarkov
1/2 kg hlad.muka, 1/2 hera, 1 vajce, 1/2 kysl.smotany /14% z jednoty som dala/, 1/2 dcl bieleho vína, 2 vacsie varene zemiaky, 1 dkg soli, 1,5 dcl mlieka na kvasok, 1/2 kocky drozdia
Z muky, hery,vajca,zemiakov,vina,smotany,kvasku vymiesit cesto, 1 hod. kysnut. Potom rozvalkat, natriet oskvarkami mletymi /dam si ich do mikrovlnky na chvilu, aby sa dobre roztierali/, potom prelozit ako obalku, viackrat opakovat postup s natieranim a prekladanim, potom rozvalkat cca na 2cm a vykrojit pagace, ja ich narezem takou kovovou vlnovkou na stvorce, nerobim okruhle, aby nebol odpad tie rozteky...nechame podkysnut, potrieme vajcom, pomriežkujeme, posolime a pokminujeme, pecieme na 200 C cca 15-18 min. /moja truba/ do ruzova
🙂)) a receptík na tieto pagáčiky by bol???? ja som z teba hotová. Ty si asi nejaká kúzelníčka,že? :o)