Dnes dáme nieco,co robievam menej často,no robila som cheesecake a zostali mi bielka;) takže zajtra budú
MINIPAVLOWKY S MASCARPONE, TVAROHOM A OVOCÍM
INGREDIENCIE (na cca 24ks minipavloviek potrebujeme):
4 bielka (vel.M)
200g krupicového cukru(na 1 bielko 50g cukru)
1ČL vinného octu
2 ČL solamylu
PLNKA:
250g mascarpone
250g jemného nízkotučného tvarohu
citrónová kôra z 1 citróna
šťava z 1/2 citróna, alebo trošku kyseliny citrónovej
2 balíčky vanilkového cukru
trochu práškového cukru
trochu mletého maku, nemusí byť...
za hrsť čerstvých alebo mrazených malín
POSTUP:
Bielka si začneme šlahať na menších otáčkach do peny, potom postupne po lyžiciach pridávame cukor, pridáme otáčky a šlaháme do tuhého snehu (10-12min), na konci pridáme ocot a škrob a už len zľahka na malých otáčkach pár krát premiešame..
Na plech vyložený papierom striekame špičkou hniezda, rúru si predhrejeme na 150 stupňov, keď vložíme plech, stiahneme na 100 stupňov. Ak sušíme viac plechov, použijeme teplovzdušný ohrev a teplotu dáme na 90 stupňov, sušíme cca 1,5h a potom necháme vo vypnutej rúre dosušiť, najlepšie cez noc..
Tvaroh, mascarpone, citrónovú šťavu, resp. trošku kyseliny citrónovej, ak nechcete riskovať, že krém bude riedky a kôru, vanilkový cukor a trochou práškového cukru (podľa chuti) spolu vyšľaháme do tuha, primiešame mletý mak, ak treba tak ešte cukor. Mak, ak nemáte radi, samozrejme, nemusíte pridávať ☺️ my sme makoholici...
Ešte si pripravíme malinové pyré. Mrazené alebo čerstvé ovocie povaríme s troškou cukru, necháme odpariť vodu, aby sa zredukovalo množstvo šťavy, necháme vychladnúť, naplníme pavlowky, na spodok trošku pyré a na to nastriekame krém.
Ozdobíme podľa vkusu❤️
Dostala som skvely recept,len som si ho trošku upravila;))) rada sa oň podelím...robila som rovno dvojitú dávku..aby som využila celý plech👍
FANTASTICKÉ RÝCHLE TALIANSKE ŽEMLIČKY
2 x cottage cheese (komu aký chutí)
2 ks vajec
400g hladkej muky
1 zarovnaná ČL soli
1 balenie prášku do pečiva
1 dcl olivového oleja
1 dcl vody
POSTUP:
Celé spolu vymiesime a PL tvarujeme na plech žemličky.
Nepotierame, posypeme semienkami, aké nám chutia.
Rúru zozohrejeme na 220 stupňov, po vložení plechu do rúry teplotu stiahneme na 200 stupňov a pečieme, kým nechytia navrchu kôrku a nevoňaju po celom byte;) cca 25 - 30 minút.
Jedli sme to ako prilohu k mäsu a moje deti správne poznamenali,že k tomu chýbajú tzatziki ;) tak tie sú práve vo výrobe👌
Z polovičnej dávky výjde 6 ks v takej normálnej veľkosti;) viď titulná foto.
Dobrú chuť ❤️
Naozaj skvelý a povedala som si,že u nás asi už aj nahradí klasické medovníky ;) je dlho mäkký a šťavnaký, je ho veľa a to predsa chceme 👍
FANTASTICKÝ PERNÍKOVÝ MOTANEC
INGREDIENCIE:
600 g hladkej múky
4 celé vajcia
4 PL medu
100 g Hery alebo masla
250 g práškového cukru
1 ČL sódy bikarbóny
1/2 balíčka perníkového korenia
PLNKA:
1,5 kelímka slivkového lekváru
150 g sušených brusníc, prip. kandizovaného ovocia
500 g posekaných vlašských orechov
POSTUP:
Zmiešame všetky suroviny, vymiesime cesto, ktoré dáme cca na 3 hodiny do chladničky.
Cesto po vychladení rozdelíme na 4 časti. Každú rozvaľkáme nna plát o hrúbke cca 3 - 4 mm, potrieme nahrubšie lekvárom, posypeme posekanými orechami a sušenými brusnicami. Stočime z jednej aj druhej strany smerom k stredu,ako dva koláče,ktoré sa v strede stretnú;) Hotový koláč preložíme na plech, na pripravený papier na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme po 2 ks, aby sa pri pečení nedotýkali (ešte narastú) pri teplote 180 stupňov cca 30 minút, keď sú dopečené, rozvoniavajú nádherne po celom byte;) Po upečení ešte teplé môžme raz potrieť rozšľahaným vajíčkom.
Po vychladnutí skladujeme samostatne zabalené po jednom v alobale. Vydržia tak dlho, ak sa teda hneď nezjedia;) Sú famózne.
Prajeme vám dobrú chuť ❤️
Naše deti objavili na Vianoce u babky novú pochúťku a tak veľmi dobré to bolo,že musíme mať recept vždy poruke;)
ZMRZLINOVÉ KOKOSOVO🥥KRUPICOVÉ GUĽKY
INGREDIENCIE:
150 g detskej krupice
2 PL hladkej múky
120 g kryštálového cukru
1 PL masla
1 balíček vanilkového cukru (20g)
600 ml mlieka
400 ml kokosového mlieka (1 plechovica)
3 PL strúhaného kokosu
kokos na obalenie
nesolené mandle v šupke
POSTUP:
Do misky dáme krupicu , kryštálový, vanilkový cukor, múku a lyžicou všetko premiešame. Na platni necháme zohriať mlieko,ktoré zmiešame s kokosovým mliekom.
Keď je mlieko teplé, postupne za stáleho miešania metličkou vsypeme doň sypké suroviny a varíme ako puding do zhustnutia. Stiahneme z ohňa a ešte do teplého vmiešame maslo a strúhaný kokos. Necháme vychladnúť za občasného miešania.
Hmotu naberáme menšou lyžičkou a formujeme guľky, ktoré obalíme v kokose. Hmota sa bude trochu lepiť na prsty, ale hneď po obalení sa guľky ďalej pekne formujú. Ukladáme na tanier a do stredu dáme mandle. Necháme stuhnúť v chlade. Po vychladnutí chutia výborne - zmrzlinovo😋
Celé to zvládli pripraviť baby samé,aj si po sebe poupratovali;) v tomto prípade za mňa kedykoľvek!
Prajeme vám dobrú chuť 👌
Zajtra idú moji lyžovať...tak reku nieco rýchle..suchšie,nekrémové,nečokoládove...hups..
Preto pridávam,aby som mala vždy poruke skutočne:
VYNIKAJÚCI BANÁNOVÝ🍌CHLEBÍK SO ŠKORICOU
INGREDIENCIE:
160 g trstinového alebo kryštálového cukru
2 ks vajcia
105 g masla
1 ČL mletej škorice
štipka soli
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
220 g hladkej múky
3 veľké prezreté banány
POSTUP:
Cukor, vajcia a zmäknuté maslo spolu zmiešame. Potom zapracujeme ostatné sypké suroviny. Banány vidličkou roztlačíme na pyré a primiešame do cesta.
Formu na srnčí chrbát alebo hrantik o rozmere cca 10 x 26 cm vymažeme maslom a vysypeme múkou. Cesto prelejeme do formy a povrch zarovnáme.
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 55 minút. Potom necháme mierne vychladnúť a vyberieme z formy.
SERVÍROVANIE:
Banánový chlebík servírujeme nakrájaný na krajce, ktoré potrieme ovocným džemom (skvelý je aj domáci figový), nutellou a posypeme posekanými kešu orechmi,skvelý je aj samotný..bez ničoho;)
Fakt výborná 👌👌👌
PIŠKÓTOVÁ TORTA S KYSLOU SMOTANOU, STRACCIATELA JOGURTOM, OVOCÍM A ŽELATÍNOU
INGREDIENCIE:
KORPUS:
4 žĺtka
4 bielka (vyšľahať tuhý sneh)
4 PL práškového cukru
4 PL oleja
4 PL vody
1 balíček vanilkového cukru (20g/balenie)
Citrónová kôra z 1 veľkého BIO citróna
1/2 balíčka prášku do pečiva (20g/balenie)
4 - 6 PL polohrubej muky (podľa potreby)
KRÉM:
1 ks veľká kyslá smotana (375 g)
3 ks stracciatela jogurty (140g/ks)
3 plátky želatíny Dr. Oetker (v 1 balení je 6 plátkov)
2 ks vanilkového cukru (20g/balenie)
ŽELATÍNA:
3 plátky želatíny Dr. Oetker (v 1 balení je 6 plátkov)
domáci višňový alebo malinový sirup podľa chuti
250 ml vody
čerstvé bobuľové ovocie (cca 500 g)
POSTUP:
Korpus si pripravíme tak,že elektrickým ručným šľahačom vymiešame žĺtka s cukrom,vanilkovým cukrom,citrónovou kôrou,olejom,vodou a práškom do pečiva,primiešame múku podľa potreby,zľahka ručne primiešame vyšľahané bielka.
Rúru vyhrejeme na 180 stupňov, tortovú formu o priemere 26cm vystelieme papierom na pečenie,bočnú stranu formy vymastíme maslom,cesto vylejeme do formy a pečieme pri 180 stupňoch cca 30 minút. Hotový korpus je na povrchu jemne hnedý a cesto sa nelepí na špajlu,či ihlicu,keď ho ňou popicháme.
Kým nám cesto vychladne,pripravíme si krém zmiešaním kyslej smotany,jogurtov,vanilkového cukru a želatíny (3 plátky želatíny vložíme do rajnice,polejeme 3 PL studenej vody a necháme 10 minút nabobtnať,potom zohrievame a miešame,kým sa želatína nerozpustí,neprivedieme do varu. Následne pridáme 4 - 5 PL smotanovo-jogurtového krému. Vzniknutú zmes primiešame elektrickým šľahačom do zvyšného krému). Zmes vylejeme na vychladnutý korpus a vložíme do chladničky.
Opäť si pripravíme želatínu,ktorou budeme polievať ovocie. 3 plátky želatíny vložíme do rajnice,polejeme 250 ml studenej vody,ktorú zmiešame so sirupom z červeného ovocia podľa chuti a necháme 10 minút nabobtnať,potom zohrievame a miešame,kým sa želatína nerozpustí,neprivedieme do varu. Následne vzniknutú želatínu necháme vychladnúť.
Kým želatína chladne,naukladáme si na krém bobuľové ovocie (maliny,hahody,čučoriedky,atď). Ak este želatína nevychladla,teda nie je aspoň vlažná,vložíme tortu opäť do chladničky.
Vychladnutou želatínou,nie stuhnutou,stačí aby bola vlažná,polejeme ovocie a necháme poriadne stuhnúť,ideálne do druhého dňa.
Pred servírovaním môžme ozdobiť aj čerstvou mätou. Je skutocne výborna,ľahká a osviežujúca🎂
Prajem vám dobrú chuť 🍰
Netradične;) výborná ...
PAPRIKOVÁ POLIEVKA S KYSLOU SMOTANOU
INGREDIENCIE:
1 väčšia cervená cibuľa
2 PL masla
3 ks farebných paprík s hrubou dužinou
250 ml kyslej smotany
mäsový vývar ak vám zostal alebo voda
korenie
soľ
môžu, nemusia byť čili papričky... ak mate radi pikantné;)
POSTUP:
na masle opražíme cibuľku pokrájanú nadrobno,pridáme na kocky nakrájanú papriku,osolíme,okoreníme,zalejeme vývarom alebo vodou a varíme,kým papriky nezmäknú. Pridáme k ním kyslu smotanu,môžme aj trošku sladkej smotany alebo maslo na zjemnenie. Rozmixujeme a podávame len tak... čistú alebo s rozmrvenými tortilla chipsami (nachos) fakt výborná👌 dá sa jesť teplá aj nastudeno
Dobrú chuť ;)
Keď sa u nás povie, že idem piecť, požiadavka je vždy....nieco citrónové....a za mňa ešte s makom;))) tentokrát to bude niečo pre lenivú gazdinku;))) lebo ani ten mak nie je potrebné mlieť;) vysledok...výnimočný👌
CITRÓNOVÉ MUFFINKY S NEMLETÝM MAKOM PLNENÉ JAHODAMI
INGREDIENCIE:
200 g hladnej múky
80 g kukuričného škrobu
100 g krupicového cukru
60 g nemletého maku
2 ČL sódy bikarbóny
1 ČL prášku do pečiva
2 ks vajec
250 ml cmaru
(môžme nahradiť acidkom alebo kyslou smotanou)
60 ml slnečnicového oleja
125 ml citrónovej šťavy
(+ ďalšiu k servírovaniu podľa chuti)
2 PL čerstvo nastrúhanej BIO citrónovej kôry
POSTUP:
Rúru predhrejeme na 200 °C.
V miske dôkladne zmiešame múku so škrobom, cukor, mak, jedlú sódu a prášok do pečiva.
V ďalšej miske poriadne vyšľaháme vajcia a cmar, potom pridáme olej, citrónovú šťavu a kôru. Následne vmiešame sypkú zmes, aby sa navlhčila (nepremiešavať!).
Formičky/košíčky naplníme cestom a pečieme asi 20-25 minút, aby mali muffinky zľahka zhnednutý povrch a zaoblený tvar.
Podávame prokvapkané citronovou šťavou alebo potrieme citrónovým krémom a ozdobíme plátkami citrónu povarenými v sirupe.
NIEČO NAVIAC:
Rýchly citrónový krém (lemon curd):
V miske vhodnej do MW vyšľaháme dohladka 100 g práškového cukru s 2 malými vajciami. Primiešame nastrúhanú citrónovú kôru z 2 menších chemicky neošetrených citrónov, 120 ml čerstvej citrónovej šťavy a 60 g rozpusteného masla. Zohrievame v MW pri 600 W asi šestkrát po 1,5 minúte, vždy zmes premiešame. Hneď, ako sa bude zmes lepiť na zadnú stranu lyžice, máme hotovo 🙂 vzniknutú hmotu necháme vychladnúť a polievame ňou muffinky.
Ja som si tentokrát muffiny naplnila nadrobno nakrájanými jahodami, uvarenými s troškou hnedého
cukru. Do upečených muffiniek som pomocou kovovej špičky vyrezala v strede otvor a plnila malou lyžičkou;)
Moja rodina sa ho nevie dojesť 🙂)) a to je výborné znamenie, prečo ho mať vždy poruke🍮
KLASICKÝ AMERICKÝ CHEESECAKE PRELIATY SLANÝM KARAMELOM
INGREDIENCIE
KORPUS
250 g sušienky (ja používam ovsené z Lidla)
120 g maslo
PLNKA
500 g mascarpone
250 g jemný tvaroh
200 g práškový cukor
200 g kyslá pochúťková smotana
1,5 ČL vanilkový extract (resp. 2 balíčky vanilkového cukru)
3 ks vajcia
1 ks vaječný žĺtok
1 ks kôra z citróna
SLANÝ KARAMEL
200 g kryštálového cukru
90 g masla (82%)
130 ml šľahačkovej smotany (33%)
1 ČL soli
POSTUP
Všetko by malo mať izbovú teplotu.
Sušienky si rozdrvíme úplne ako na strúhanku.
Keď máme sušienky rozdrvené, roztopíme si maslo a pridáme ho k sušienkam. Poriadne premiešame.
Tortovú formu s priemerom 26 cm si vyložíme papierom na pečenie.
Na dno formy dáme zmes sušienok a polievkovou lyžicou utľapkáme, trošku zmesi dáme aj na okraje, ono to potom pekne vyzerá, keď sa to podáva na tanieri. Formu dávam na plech lebo môže sa stať že maslo ešte pusti... a lepšie sa to čisti z plechu ako zo spodku rúry 🙂
Sušienkový korpus dám zapiecť do rúry na 10 minút pri teplote 180°C Potom necháme korpus vychladnúť.
Mascarpone a tvaroh trošku premiešame.
(Skúšala som už vymeniť aj pomer tvarohu a mascarpone, cheesecake je potom menej krémový a ľahší).
Potom pridám kyslú smotanu a znova premiešam.
Po lyžičkách pridávame práškový cukor a stále miešame, môžme použiť aj ručný elektrický šľahač ;)
Potom postupne a pomaly pridávame vajcia (pridám vajce, počkám, kým sa mi pekne premieša, pridám druhé, atď.)
Pridám vanilkovú esenciu. Ak ju nemáte tak môžete kľudne použiť 2 vanilkové cukry.
Nakoniec pridám nastrúhanú citrónovou kôru.
Okraje formy si vytriem maslom. Potom sa to tak pekne oddeľuje keď sa to pečie.
Vznikne super krémová hmota.
Tú potom vylejeme na vychladenú sušienkovú zmes. A necháme ju trošku odpočinúť cca 5 minút.
Pečieme na vodnom kúpeli pri teplote 160-170 °C (ja pečiem pri 165 °C) cca 60 minút.
Ak napuchne, je to dobre znamenie, že o chvíľu už bude. Vtedy vytiahnem vodný kúpeľ a nechám to ešte tak 5-10 minút piecť.
Skúste počas pečenia formu otáčať. Potom to napuchne ešte viac.. (môže aj nemusí, keď nenapuchne nič sa nedeje).
Či to je hotové zistíme tak, že buď lyžičkou poklepeme o bok formy, alebo normálne zatrasieme plechom a ten stred by sa mal trošku triasť ako huspenina alebo ako želé.
Potom rúru vypneme a asi tak cca 5-10 cm otvoríme dvierka na rúre a necháme cheesecake v nej vychladnúť cca 1-2 hodiny.
Zatiaľ si pripravíme slaný karamel tak, že cukor rozpustíme na panvici, za stáleho miešania pridáme zmäknuté maslo izbovej teploty - varíme do zhustnutia. Pomaly prilievame smotanu, necháme prebublať 1 minútu, pridáme soľ a nezabúdame stále miešať.
Keď cheesecake vychladne tak, ako vidíte na obrázku, tak to pekne spľasklo. A tie boky by mali byť trošku také nahnedlé.
Slaný karamel môžme naliať na cheesecake pred vložením do chladničky alebo individuálne pri servírovaní ;)
Slaný karamel možme nahradiť akymkoľvek ovocím alebo mangom;) manga som dala dve veľké,ale stačí jedno... casť som nakrájala na drobné kocky,zvyšok,cca 2/3 som rozmixovala ponorným mixérom. Pridala som minimum cukru,trošku prevarila a pridala cca 1/2 balíčka zlatého klasu,ktorý som rozpustila v troške vody a spolu som to povacila cca 2-3 minútky,ale nabuduce použijem určite plátkovú želatínu,pretože nemám rada takú tu pudingovú konzistenciu v ovocí. Necháme trošku vychladnúť a nalejeme na cheesecake.
Cheesecake preložíme do chladničky. Najlepšie od večera do rána. Je fantastický👌
Prajem vám dobrú chuť 🥰
Jednoduchý a skvelý makovy koláč bez mletia pre lenivú gazdinku;)
MAKOVEC
INGREDIENCIE:
200 g polohrubej múky
1/2 balíčka kypriaceho prášku
100 g nemletého maku
štipka soli
1 celé vajce
150 g kyslej smotany
100 ml mlieka
100 g kryštálového cukru
60 ml oleja
1 PL citrónovej kôry
trocha masla na vymastenie formy
trocha hladkej múky na vysypanie formy
trocha práškového cukru na posypanie
POSTUP:
Rúru rozohrejeme na 170ºC, dno tortovej formy (24 cm) vyložíme papierom na pečenie a dno i boky ešte vymastíme maslom a vysypeme múkou. Ja zvyknem pripraviť rovno dvojitú dávku,ktorá vystačí na celý veľký plech ;)
Vo väčšej miske spolu premiešame sypké suroviny: múku, kypriaci prášok, mak, cukor a štipku soli.
V menšej miske vyšľaháme vajce s kyslou smotanou, prilejme mlieko, olej a primiešame strúhanú citrónovú kôru.
Tekutú zmes nalejeme k sypkej a vymiešame hladké cesto, ktoré navrstvíme do formy, resp. na plech.
Makovec pečieme vo vyhriatej rúre (170ºC) zhruba 45 minút.
Po vychladnutí posypeme ešte práškovým cukrom a podávame🥰
Dobrú chuť !
Fantastická, jemná, vláčna, plnochutná....
CITRÓNOVO-MAKOVÁ BÁBOVKA
INGREDIENCIE:
220 g zmäknutého masla
200 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
4 ks vajec
1 ks veľký citrón (šťava+kôra)
240 ml mlieka
260 g hladkej múky
1 balíček prášku do pečiva
0,5 KL soli
40 g celého nemletého maku
150 g bielej čokolády
POLEVA:
150 g práškového cukru
1 PL celého nemletého maku
3 PL citrónovej šťavy
POSTUP:
Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, odstavíme a necháme vychladnúť, kým si pripravíme cesto na bábovku.
Zmäknuté maslo vyšľaháme s kryštálovým a vanilkovým cukrom do krémova.
Potom postupne prišľaháme vajcia, do zmesi tiež zamiešame strúhanú citrónovú kôru, precedenú citrónovú šťavu a mlieko.
Do tekutého základu preosejeme múku, kypriaci prášok, soľ a prisypeme mak. Zľahka premiešame a nakoniec do cesta zamiešame vlažnú, roztopenú bielu čokoládu.
Bábovkovú formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a navrstvíme do nej pripravené cesto. Bábovku pečieme v rúre vyhriatej na 170°C zhruba 60 minút. Potom ju necháme krátko vychladnúť vo forme (asi 10 minút) a následne ju opatrne vyklopíme na podnos a necháme vychladnúť.
Vychladnutú citrónovo-makovú bábovku ozdobíme hladkou polevou, ktorú získame vyšľahaním práškového cukru a maku s 3 PL citrónovej šťavy.
Dobrú chuť🥮
Dlho som hľadala ten najlepší recept na tento dezert...no ten naj prišiel za mnou až do práce;)
LÁVOVÝ KOLÁČIK
INGREDIENCIE:
200 g horkej čokolády s minimálnym podielom kakaa 70%
180 g masla 82% živočíčneho tuku
200 g kryštálového cukru
4 vajcia
4 žĺtky
180g polohrubej múky
1 balíček vanilkového cukru
1/2 ČL škorice
pomarančová kôra z 1 pomaranča
POSTUP:
maslo úplne rozpustíme v MW, rozpustíme v ňom horkú čokoládu a necháme trochu vychladnúť.
Vajcia + žĺtky + cukor vyšľahám do peny. Potom pridáme rozpustenú čokoládu a múku. Formičky (vymazané a vysypané múkou), alebo silikónové na maffiny (netreba vymazávať), naplníme do 2/3 a pečieme pri teplote 180 stupňov 7-9 minút. Treba si odsledovať (hotový by mal byť pri vytiahnutí z rúry trasľavý). Prípadne najprv upiecť len jeden a podľa neho načasovať pečenie.
Cesto sa dá odložiť do chladničky a piecť aj na druhý deň (studené cesto bude mať vyšší čas pečenia).
Hotový koláčik vyklopíme na dezertný tanierik a servírujeme s uvareným bobuľovým ovocím, prípadne aj s vanilkovou zmrzlinou.
Je skutočne vynikajúci 👌👍
Dobrú chuť ;)
Ano, nie su dokonale vzhľadom ...na tom musím ešte popracovať🙏no zato sú veľmi veľmi chutné👍
MINI PAVLOWKY 🥰
INGREDIENCIE:
(na cca 16 ks)
4 bielka (veľkosť M)
200g krupicového cukru (na 1 bielko 50 g cukru)
1ČL vinného octu
2 ČL solamylu
PLNKA:
250 g jemného tvarohu
250 g mascarpone
75 g mletého maku
2 balíčky vanilkového cukru
práškový cukor podľa chuti
citrónová šťava z 1 citróna
citrónová kôra z 1 citróna
Na ozdobu drobne bobuľové alebo iné kyselkavé ovocie (jahody,maliny,kiwi,physalis,ananás,granátové jablko,čučoriedky,ríbezle)
POSTUP:
Bielka si začneme šlahať na menších otáčkach do peny, potom postupne po lyžiciach pridávame cukor, pridáme otáčky a šlaháme do tuhého snehu (10-12min). Na konci pridáme ocot a škrob a už len zľahka na malých otáčkach pár krát premiešame.
Na plech vyložený papierom striekame hniezda,môžme si ich aj vopred predkleslit na papier na pečenie.
Rúru si predhrejeme na 150 stupňov, keď vložíme plech stiahneme na 100 stupňov. ak sušíme viac plechov, použijeme teplovzdušný ohrev a teplotu znížime na 90 stupňov, sušíme cca 1,5 hodiny, a potom necháme vo vypnutej rúre dosušiť, minimálne do úplného vychladnutia, najlepšie cez noc.
Suroviny spolu vyšlaháme do tuha, striekame špičkou na hniezda, ozdobíme podľa vkusu❤️
Sú skutočne skvelé💯
Dobrú chuť ;)
Na víkend či kedykoľvek...🍎🍏🍎🍏🍎
RÝCHLY CHORVÁTSKY TVAROHOVÝ/JABLKOVÝ KOLÁČ
INGREDIENCIE:
(na stredne veľký hlboký plech)
2 vajcia
1 šálka cukru
1 šálka oleja
1 šálka mlieka
2 šálky polohrubej múky
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
TVAROHOVÁ PLNKA:
500 g tvarohu
250g kyslej smotany
4 PL cukru
2 vajcia
1 balíček vanilkového cukru
sušené hrozienka podľa chuti
1 ČL hladnej múky
JABLKOVÁ PLNKA:
cca 1kg ošúpaných,nahrubo nastrúhaných jabĺk
škorica/škoricový cukor podľa chuti
citrónová šťava z 1 citróna
citrónová kôra z 1 citróna
POSTUP:
Všetky suroviny spolu zmiešame,cesto rozdelíme na 2 časti, polovicu cesta vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie,dáme piecť na 180 stupňov 15 minút, potom vytiahneme z rúry, na upečené cesto navrstvíme tvarohovú alebo jablkovú plnku,ktorú prekryjeme 2.polovicou cesta a dame naspäť piecť do rúry na 180 stupňov cca 20-30 minút,kým cesto napovrchu jemne nezhnedne. Po upečení posypeme práškovým cukrom, krájame až po vychladnutí. Koláčik je ľahký a nadýchaný👌
Dobrú chuť ;)
A ešte jedna šmakocinka na dnešný večer🌰🌰🌰
GAŠTANOVÉ JAZÝČKY
INGREDIENCIE:
500 g gaštanového pyré (2 balenia)
100 g masla
50 g kryštálového cukru
1 balíček vanilkového cukru
100 g mletých vlašských orechov
100 g mletých piškót
20 ml *umu
sušené hrozienka (nepovinné)
Všetko spolu zmiešame a vytvarujeme zo vzniknutej masy jazýčky,ktoré dáme na plech a následne do chladničky zachladiť.
Zatiaľ,kým jazýčky chladnú,pripravíme si polevu z 300 g horkej čokolády a 100 g masla. Maslo rozpustíme v mikrovlnnej rúre a v ňom rozpustíme čokoládu. Dôkladne premiešame a spojíme. Pripravou polevou polievame jazýčky s použitím PL;) keď začne čokoláda tuhnúť,možme urobiť po celej dĺžke vidličkou ryhy,nemusíme;)
Navrch zdobítkom nanesieme vyšľahanú smotanu na šľahanie (250g=33%) a máme hotovo;) Ja som použila tentokrát len šľahačku v spreji...až tesne pred servírovanim,ľahšie sa mi jazýčky bez šľahačky uskladňujú🙏no najlepšia je samozrejme ozajstná šľahačka👌 skutočne odporúčam.
Skladujeme v chladničke.
Dobrú chuť 👏
No a ešte jedny úžasné keksíky pre milovníkov čokolády a škorice...ja ich už nemáčam v čokoláde a málokedy pripravujem ako kolieska;) takže rada sa podelím s mojou verziou🥰
ČOKOLÁDOVO - ŠKORICOVÉ SUŠIENKY
INGREDIENCIE:
300 g hladkej múky
200 g masla
1/2 balíčka prášku do pečiva
100 g práškového cukru
1/2 balíčka vanilkového cukru
100 gramov mliečnej čokolády
1 PL škorice
1 celé vajce
Čokoládu nastrúhajte, zmiešajte maslo s múkou a potom pridajte všetky ostatné suché prísady a vajce. Rýchlo premiešajte a vytvorte cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte uležať najlepšie cez noc v chladničke. Ja robím vždy 2 dávky,pretože sú fantastické a chutia úplne všetkým,malým,aj veľkým členom rodiny;)
Cesto vyvaľkajte a vykrajujte kolieska,ktoré môžte po upečení do polovice namočiť do mliečnej čokolády a dozdobiť cukrovými vločkami. Ja však najčastejšie vykrajujem kolieska s pečiatkou alebo hviezdičky s pečiatkou vločky.
Pečieme pri 180 stupňoch cca 10 minút. Keď budú upečené,samé sa vypýtaju von z rúry;)pretože začnú prenádherne rozvoniavať😇
Dobrú chuť prajeme 🍪
Dnes som sa už vianočne rozpiekla;) najskôr to boli neprekonateľné...podľa staručkého receptu od babkinej kamarátky🙏 veľmi chutné
LINECKÉ KOLÁČIKY
INGREDIENCIE:
40 dkg hladkej múky
2 žĺtky
14 dkg práškového cukru
1/2 balíčka prášku do pečiva
250 g palmarínu nastrúhať
Všetko spolu zmiešame,dáme na chvíľu do chladničky,následne cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 5mm a vykrajujeme z neho buď kvetinky, hviezdičky,ktore zlepíme po upečení hustejším džemom alebo akékoľvek tvary...aké sa nám ziada;) ja ich zvyknem aj natlačiť do silikonových foriem na orechy a rohlíčky👌
Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 12 minút. Keď začnu po okrajoch chytať jemne hnedú farbu,vytiahneme z rúry.
Môj tip:
Do polovice cesta môžte pridať na zafarbenie trochu kakaa a rozvaľkané biele aj tmavé cesto dať na seba,následne zavinúť do rolády a nakrájať na kolieska. Tie upečieme ako klasické linecké;)
Toto cesto je výborné aj na jablkový mrežovník🥧
Dobrú chuť 💯
Dobrú chuť ❤️
Na svätého Mikuláša, neučí sa, neskúša sa. 🎅
Aj v robote... radosť majú,
že sa vzorne ulievajú.💁
Lenže kto má deti malé,
musí prosím makať stále.👶👶
Mikuláš nás nezachráni,
krpcom behať nezabráni.🏃
Od rána sa žienka derie,
upratuje, varí, perie.
Dúfa, že aj mama milá,
niečo by si zaslúžila.☝️
Dom dá vzorne do poriadku,
verí na odmenu sladkú.🍫
Pravda je však veru taká,
nádielka len v plienke čaká!
Milý dedko Mikuláš,🎅
trošku na nás zabúdaš...
My sa ale nehneváme,
jeden návrh predkladáme:📜
Ty pracuješ len deň v roku,
to je pre nás tŕňom v oku.👁️
Po zvyšný čas, skús to zvážiť, nechcel by si deti strážiť?👬👭
Nebuď dedko mrzutý,
na čertov si zvyknutý.👹👺
Pokojne Ti naše dietky,
zveríme aj naraz všetky.
A my zatiaľ krásne žienky,👩👩
usmiate sťa Snehulienky, spokojnosťou žiariace,
oddýchneme si od práce.
Nemíňaj na cukríky,🍬
čokolády, keksíky.🍫🍪
Nám aj voľný víkend stačí,🍷💅💃
odpíš, či sa Ti to páči! 😉🎅
Tak dnes sa chystám na orechové dobroty podľa receptu mojej prababičky😇. Tie nikdy nesklamú🙏
DOKONALÉ ORECHOVOVO-HROZIENKOVÉ PUSINKY
28 dkg práškového cukru
28 dkg mletých orechov
16 dkg hrozienok
2 celé vajcia + 2 žĺtky
citrónová kôra
za hrsť strúhanky
Všetko spolu zmiešame a na plech,resp.papier na pečenie,ukladáme veĺkou lyžicou kôpky,z ktorých vzniknú po upečení pusinky;) Na vrch každej pusinky dáme 1/2 orecha. Nepotierame ničím.
Pečieme pri teplote 160-170 stupňov doružova. Viac-menej sa to suší. Piekla som teraz 28minút na 165 stupňov ;)
P.S. nikdy nepečiem iba 1 dávku;))) sú dokonalé👌
Prajem vám dobrú chuť 🍪
No neviem ako u vás 🙂)) ale u nás už začína medovníčkové šialenstvo🤎🤎🤎🤎tak sa s vami rada podelím o náš dlhoročný recept,ktorý rada posúvam. My sme s ním veľmi spkojné... sú výborné, voňavé a mäkkučké...
MÄKKÉ MEDOVNÍČKY MACKA PUSÍKA
4 vajcia
25 dkg práškového cukru
10 dkg medu (ja dávam 15 dkg)
5 dkg masla alebo hery
1 lyžičku sódy bikarbóny
1 lyžičku škorice
1 balíček medovníkového korenia
60 dkg hladkej múky
najskôr opatrne pri nízkej teplote zohrejeme tuk s medom - ja zvyknem dať na minútu do MW, pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto.. z cesta si uhnietime bochník, obalíme fóliou a necháme do druhého dňa v chladničke odpočívať.
Vždy robím naraz minimálne 2 dávky... a keď sa minú,tak znova..niekedy aj 4-5x do Vianoc🙈.
Z cesta vyvaľkáme tenkú placku a pustíme sa do vykrajovania, vykrojené medovníčky potrieme rozšľahaným žĺtkom a ozdobíme mandľami, brusnicami, hrozienkami, kokosom.
Nikdy som hrúbku nemerala,no urcite treba nechať aspoň 5 mm, aby sa vám nespiekli;)
Sú mäkké aj hneď po upečení, aj na druhý deň, aj stále 🥰
Skladujem ich v plechovici.
Medu davam 15dkg, lebo sa mi zdali málo sladké. Ostatne ako je v recepte.
Nezabudnite do druhého dňa nechať cesto v chladničke odležať, je to dôležité,aby vám nepopraskali🤩
Po upečení ešte môžeme medovníčky pomaľovať cukrovu polevou - vyrobíme ju z 1/2 bielka a preosiateho práškového cukru, cukru dáme toľko, aby poleva bola hustá presne tak, aby pomaly stekala. Tento rok som robila podľa receptu 40g bielka a 225g preosiateho práškového cukru,postupne primiešavať,vyšľahať ručným mixérom pri nízkych otáčkach,kým sa poleva úplne neleskne,cca 7minút. Buď ju naplníme do igelitového vrecka, na ktorom odstrihneme maličký rožtek alebo si kúpime špeciálne vrecúško na polevy, s ktorým sa oveľa lepšie pracuje - ja som použila farebné zdobítka Dr. Oetker. Na svk je ich dostat v kombinacii žltá/zelená/červená/biela.
DOBRÚ CHUŤ 🙂 !!
Aby tie lievance neboli len také obyčajné;) my milujeme čokoládu...a tak si radi pripravujeme aj čokoládovú verziu 🥞
ČOKOLÁDOVÉ LIEVANCE
INGREDIENCIE:
250 ml mlieka
100 ml kefíru alebo jogurtu
1 ČL citrónovej šťavy
250 g hladkej múky
50 g polohrubej múky
2 PL kakaa
1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
2 PL hnedého cukru
1 balíček vanilkového cukru
štipku soli
1 ks celé vajce
2 PL roztopeného masla
olej alebo maslo na vyprážanie
Všetko spolu zmiešame,necháme cca 15 minút odstáť a vyprážame na oleji alebo masle pri strednom stupni z oboch strán.
Navrchu ozdobíme šľahačkou alebo čoko ganache zo 140 ml zohriatej šľahačkovej smotany,v ktorej rozpustíme 100 g horkej čokolády a ľubovoľným ovocím dozdobíme. Ja som plnila nutellou aj čučoriedkovým džemom🥰
Dobrú chuť prajem 😊
Dnes sme mali po dlhej dobe niečo,čo moje baby naozaj milujú a už sme dávno nemali... natrafiť na naozaj dobre avokádo je výhra 🥑
GUACAMOLE
INGREDIENCIE:
1 veľké zrelé avocado
4 - 5 cherry paradajok
1 malá šalotka
2-3 strúčiky cesnaku
1/2 limetky alebo citróna
1 KL mletého koriandra
soľ
korenie
Očistené avokádo roztlačíme vidličkou,pridáme nadrobno nakrájané paradajky,cibuľku,roztlačený cesnak,koriander,soľ a korenie. Všetko spolu zmiešame,pridáme šťavu z 1/2 limetky alebo citróna.
Podávame s tortilla chipsami (nachos).
Výborné👌
Dobrú chuť 😉
Včera mala moja mama narodeniny;) a tak som ju chcela potešiť 🎂 kedže má už 60+...mak na kosti je vždy dobrá voľba👌predstavujem vám veľmi jednoduchú a pritom fantastickú, rýchlo hotovú, ľahulinkú a nadýchanú tortu
MAKOVÁ TORTA BEZ MÚKY S MAKOVOU PLNKOU
INGREDIENCIE:
140 g pomletého maku
7 bielkov
6 žĺtkov
120 g práškového cukru
1/2 prášku do pečiva
-----‐---------------------------
150 g pomletého maku
175 ml mlieka
1 žĺtok
100 g práškového cukru
100 g masla, resp. mascarpone
2 - 3 PL rumu
ríbezľový alebo iný kyslý džem
Vyšľaháme žĺtky s cukrom do hustej peny, primiešame pomletý mak a 1/2 prášku do pečiva (nemusí byť,ja som radšej dala). Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh,ktorý len stierkou zapracujeme do cesta. Cesto vylejeme na papier na pečenie do klasickej tortovej formy cca 24 - 26 cm.
Rúru rozohrejeme na 200 stupňov,po vložení formy stiahneme teplotu na 165 stupňov a pečieme 45 minút.
Po vytiahnutí z rúry oddelíme príborovým noźom jemne od okraja formy a necháme vychladnúť.
Zatiaľ,kým korpus chladne,pripravíme si plnku.
Mlieko privedieme do varu,pridáme mak,ktorý premiešame a sparíme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Zatiaľ vyšľaháme žĺtok s cukrom a zmäknutým maslom dopenista,primiešame vychladnutý sparený mak a nakoniec rum.
Korpus prerežeme na polovicu,potrieme džemom,1/2 plnky,priložíme vrchný korpus.
Povrch a bočnú stranu torty potrieme krémom, ľubovoľne podľa chuti ozdobíme a dáme zachladiť do chladničky. Stačí na 1-2 hodinky a môžme konzumovať🍰
Je naozaj fantastická, ľahulinká, nadýchaná👍 V pohode prežila aj takmer 100 kilometrový transport ;)
Dobrú chuť 🥂🍾
Možno si poviete,že haluz,ale už som tu raz písala,že recepty pridávam nielen kvôli tomu,aby som mala tie naše najobľúbenejšie sama poruke;) No moje dospievajúce dcéry začínajú variť;) a teda im chcem touto cestou len uľahčiť začiatky a takto lopaticky, s obrázkami,aj tie najjednoduchšie recepty popísať❤️
Svoju prvú som varila,keď som mala 13,ako moja staršia dcéra🙏 dobrá kaša s čokoládou a škoricou...nikdy nie je zlá😁
KRUPICOVÁ KAŠA PO NAŠOM
INGREDIENCIE:
1 liter mlieka
5 PL detskej krupice
1 PL kryštálového cukru
štipka soli
82 % maslo
škoricový cukor, granko, čokoláda, kakao, práškový cukor..
Mlieko dáme do rajnice,pridáme soľ,kryštálový cukor a krupicu. Rozmiešame metličkou a privedieme pri strednom stupni do varu tak,aby sa nám kaša nepripálila.
Zvyknem však krupicu pridávať až keď mlieko zovrie za stáleho miešania metličkou. Sypem,kým má kaša správnu hustotu;) Ak to nahodou preženiem a je príliš hustá,rozriedim ju zasa pridaním mlieka a varím ešte 1-2minúty.
Dávka krupice,ktorú na začiatku uvádzam,bola tak akurát👌správna konzistencia by mala byť taká,že sa kaša jemne leje,keď ju porcujeme na taniere.
Na kašu nakrájame na jemné plátky maslo,necháme ho rozpustiť a spodnou stranou malej lyžičky maslo rozotrieme po celej kaši tak,že robíme plytké jamky,v ktorých sa maslo udrží.
Dochutíme grankom,škoricou,kakaom,cukrom, kto má ako rád👍
Pre nás vždy výborné raňajky alebo večera🥰samozrejme max 1x do mesiaca😁
Dobrú chuť 😍
Už dvakrát som robila naozaj výbornú roládu z bielkov,ktoré mi zostali,keď som vo veľkom piekla orechové pusinky a linecké pečivo na Vianoce,kde bolo potrebných zasa veľa žĺtkov;) Rada sa o tento recept s vami podelím,pretože roláda chutila celej širokej-ďalekej rodine❤️
BEZLEPKOVÁ BIELKOVÁ ROLÁDA S VLAŠSKÝMI ORECHAMI ALEBO MANDĽAMI PLNENÁ MASCARPONE SO ŠĽAHAČKOU A MALINAMI
5 ks vaječných bielkov
100 g krupicového cukru
1 PL citrónovej šťavy
lupienky z mandlí, resp. posekané vlašské/lieskové orechy
---‐-----------------------------
250 g mascarpone
250 ml smotany na šľahanie
150g práškového cukru
citrónová kôra z 1 citróna
čerstvé maliny,mango,čierne ríbezle.. (kysele ovocie)
Oddelíme bielka od žĺtkov. Z bielkov šľaháme tuhý sneh tak,že do zmesi počas šľahania postupne pridávame citrónovú šťavu a cukor, až kým nám nevznikne tuhá,lesklá hmota,ktorú potom rozotrieme rovnomerne na papier na pečenie. Posypeme mandľami alebo posekanými orechmi a dáme piecť do rúry na 25 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení budú mať oriešky na povrchu úžasnú chuť. Upečené bielky necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme krém z mascarpone. Vyšľaháme si šľahačku spolu s cukrom,citrónovou šťavou a mascarpone. Krém následne nanesieme na upečené bielky. Na krém naukladáme rovnomerne čerstvé maliny a pomaly začneme rolovať roládu z kratšej strany pomocou papiera na pečenie. Je v poriadku,keď bude roláda na povrchu jemne popukaná,tak to má byť👍
Po zavinutí dáme roládu ešte aspoň na 2 hodiny stuhnúť do chladničky, ja ju zvyknem preložiť v papieri na pečenie do hranatej úzkej formy,aby mi pekne držala tvar. Pomocou papiera ju z formy veľmi ľahko zasa vytiahnem a pohodlne na doske nakrájam. Je veľmi lahodná,lepšia ako pavlowka👌
Dobrú chuť 🥰
No dnes som sa rozpiekla,nevedela som nájsť recept na košíčky z bielkov s mandľami a lieskovcami,čo som robila niekedy v zime,tak som sa rozhodla tentokrat pre verziu s kakaom a kokosovou múkou🥰 predstavujem vám
KOŠÍČKY PLNENÉ TVAROHOM A MASCARPONE S MANGOM
INGREDIENCIE
250 g hladkej múky
250 g kokosovej múky
2 balíčky vanilkového cukru (20 g balenie)
100 g práškového cukru
250 g palmarínu
2 vajcia
2 PL vody
kakao podľa chuti
PLNKA
500 g jemného tvarohu (0,5 % tuku)
250 g mascarpone
šťava z 1,5 - 2 citrónov (podľa veľkosti)
kôra z 1 citróna
trošku práškového cukru
3 vanilkové cukry
---------------------------
3 ks zrelého manga
1 balíček vanilkového cukru
šťava z 1/2 citróna
Všetky suroviny spolu zmiešame a vtlačíme do silikónových košíčkov tak,aby sme vytvorili z cesta košíčky,ktoré potom upečieme v rúre pri teplote 180 stupňov 17 minút. Mne vyšlo z cesta 24 košíčkov,a ešte som zo zvyšného cesta upiekla kakaovo-kokosové sušienky pre deti😍
Kým sa košíčky pečú a chladnú,pripravíme si plnku a mangovú polevu.
Zrelé mango (3 ks) očistíme,nakrájame na menšie kúsky,na panvici prehrejeme,pridáme 1 vanilkový cukor a šťavu z 1/2 citróna. Varíme do polomäkka,kým sa to pekne nespojí. Kým mango vychladne,pripravíme si tvaroh s mascarpone.
Zmiešame tvaroh s mascarpone,vanilkovým cukrom,troškou práškového cukru,citrónovou šťavou a kôrou elektrickým šľahačom.
Košíčky naplníme,môžme ešte posypať granátovým jablkom,nie je to však podmienka;)
Dajú sa jesť ihneď po dokončení.
Skladujeme v chladničke👌
Dobrú chuť 🥥🍋🥭
Opäť jabĺčka v hlavnej úlohe🍎🍎🍎jednoduchý,rýchly a veľmi chutný s minimom múky,chutí ako pečené palacinky či sladká jabĺčkovo-škoricová omeleta,naozaj výborný👌
NAJJEDNODUCHŠÍ JABĹČKOVÝ KOLÁČIK Z ACIDKA
INGREDIENCIE
2 PL masla
4 ks väčších jabĺk
2 PL trstinového cukru
1/2 KL mletej škorice
250 ml acidofilného mlieka
4 ks vajec
70 g trstinového cukru
100 g hladkej múky
štipka soli
1/2 balíčka vanilkového cukru
1/2 prášku do pečiva
práškový cukor na posypanie koláča
Jablká očistíme,šupku nechávame,ja zvyknem na štvrťky,ktoré potom pokrájam na tenké plátky.
V panvici si rozpustíme maslo,do ktorého pridáme pokrájane jablká,zasypeme cukrom a škoricou a na vyššom stupni opekáme za občasného pretrasenia 5 minút. Jablká odstavíme a pripravíme si cesto.
Vymiešame acidko,celé vajcia,trstinový cukor,hladkú múku,štipku soli,vanilkový cukor a prášok do pečiva elektrickým šľahačom dopenista. Vznikne nám riedke cesto.
Menší plech alebo okrúhlu formu vytrieme maslom a vysypeme múkou alebo použijeme papier na pečenie.
Naspodok plechu dáme jablká bez šťavy,
ak nám zostala v panvici nejaká šťava,primiešame ju do cesta.
Riedkym cestom prelejeme jablká a pečieme pri 180 stupňoch rovných 45 minút🥧
Náš nestihol ani vychladnúť a bolo takmer po ňom🙈
Dobrú chuť 🥰