icon
avatar
baby2008
Správa bola zmenená    18. okt 2022    

A kto ma rád tvaroh a čokoládu,určite ocení klasiku. Rokmi overený recept, ktorý vždy poteší celú rodinku. Je klasikou slovenskej sladkej kuchyne a je skrátka nutnosťou vo vašom cukrárskom zozname. Je krásne jednoduchý, niet na ňom čo pokaziť a milujú ho rovnako deti i dospelí🤩

STRÚHANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ

INGREDIENCIE:

CESTO
400 g hladkej múky
150 g práškového cukru
1 balíček kypriaceho prášku
4 PL kakaa
250 g palmarín / maslo
1 ks žĺtok

PLNKA
750 g jemného tvarohu
200 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru
citrónová kôra
3 ks žĺtok
4 ks vaječný bielok (vyšľaháme sneh)

Múku, cukor, kypriaci prášok a kakao premiešame v miske, pridáme na kocky pokrájaný margarín alebo zmäknuté maslo a spolu so žĺtkom vypracujeme celistvé hladké cesto do bochníka, ktorý rozdelíme na polovicu, každú zvlášť zabalíme do fólie a dáme zachladiť do chladničky (30 minút) alebo mrazničky (10 minút).
Kým bude cesto v chladničke, pripravíme si plnku. Všetko okrem vaječných bielkov spolu zmiešame ručným elektrickým šľahačom. Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh,ktorý jemne vmiešame do plnky tak,aby bola nadýchaná.
Polovicu cesta vyberieme z chladničky,nastrúhame na hrubom strúhadle na trošku menší,hlboký plech (nie najväčší,lebo bude koláč nižší),ktorý si predtým vystelieme papierom na pečenie.1,5 dávky a štyri tvarohy na veľký plech;) Na cesto navrstvíme celú plnku,navrch nastrúhame druhú polovicu cesta a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 30-40 minút. Keď bude koláč hotový,sám sa vypýta z rúry von,bude voňať po celej domácnosti😊

Dobrú chuť 🥧

1