Ak ste ešte nenašli to správne,vláčne kysnuté cesto, ktoré je nielen veľmi chutné,no aj koláče z neho vám vydržia dlho mäkkučké,tak nech sa páči😍
VÝBORNÉ MORAVSKÉ KOLÁČE,ROŽKY,KLASICKÉ KYSNUTÉ KOLÁČE
INGREDIENCIE:
500 ml mlieka
3 PL cukru
1 kocka droždia (42 g)
3 celé vajcia
trošku soli
3 dcl oleja
1 kg polohrubej múky (môže byť aj hladká)
3 PL zlatého klasu (dávam celý 1 balíček)
Z mlieka,cukru a droždia pripravíme kvások,do misky rozbijeme 3vajcia, pridáme trošku soli odhadom, 3dcl oleja a všetko spolu zamiešame, pridáme jemne nakysnutý kvások, do toho 1kg polohrubej múky,3lyžice zlatého klasu a poriadne cesto vymiesime - ide to veľmi ľahko 🙂.. trošku poprášime vymiesené cesto múkou, zakryjeme čistou kuchynskou utierkou a zabudneme naň tak na 1,5hodiny 🙂.. keď nám zdvíha utierku,je hotovo.
Buď sa cesto rozdelí na 8 častí a robia sa z neho rohlíky... každú časť je potrebné vyvaľkať na kruh,ktorý sa rozdelí vždy na 8 častí-trojuholníčkov, z ktorých sa zavinú po naplnení rožky.
Ďalšia možnosť je,že som cesto rozdelila tiež na 8 častí, každú som vyvaľkala a naplnila makom,resp.orechami,zavinula a zapletala vždy dva koláčiky,takže mi vysli z toho štyri koláčiky s dvoma príchuťami - fotorecept nájdete v mojich starších príspevkoch 🙂 Bolo to rýchlo hotové.
No a tentokrát predstavujem chutné moravské koláčiky,kde sa cesto nerozdeľuje,ale sa z neho priebežne odkrajuje a robia sa buchtičky,ktoré plním tvarohom a navrch zvyknem dávať mak so slivkovým lekvárom a mrveničkou. Cesto potieram pred pečením rozšľahaným vajíčkom a pečiem pri 180 stupňoch,kým nechytia koláčiky krásnu zlatistú farbu a nerozvoňajú celú domácnosť❤️
Z cesta mi vyšlo nejakých 60 koláčikov,môžte spraviť samozrejme aj 1/2 dávku,ja zvyknem robiť z celej a potom dám polovicu koláčikov alebo rožkov do mrazničky,postupne vyťahujem deťom na desiatu;)
Dobrú chuť 🥐



