Už dvakrát som robila naozaj výbornú roládu z bielkov,ktoré mi zostali,keď som vo veľkom piekla orechové pusinky a linecké pečivo na Vianoce,kde bolo potrebných zasa veľa žĺtkov;) Rada sa o tento recept s vami podelím,pretože roláda chutila celej širokej-ďalekej rodine❤️
BEZLEPKOVÁ BIELKOVÁ ROLÁDA S VLAŠSKÝMI ORECHAMI ALEBO MANDĽAMI PLNENÁ MASCARPONE SO ŠĽAHAČKOU A MALINAMI
5 ks vaječných bielkov
100 g krupicového cukru
1 PL citrónovej šťavy
lupienky z mandlí, resp. posekané vlašské/lieskové orechy
---‐-----------------------------
250 g mascarpone
250 ml smotany na šľahanie
150g práškového cukru
citrónová kôra z 1 citróna
čerstvé maliny,mango,čierne ríbezle.. (kysele ovocie)
Oddelíme bielka od žĺtkov. Z bielkov šľaháme tuhý sneh tak,že do zmesi počas šľahania postupne pridávame citrónovú šťavu a cukor, až kým nám nevznikne tuhá,lesklá hmota,ktorú potom rozotrieme rovnomerne na papier na pečenie. Posypeme mandľami alebo posekanými orechmi a dáme piecť do rúry na 25 minút pri teplote 180 stupňov. Po upečení budú mať oriešky na povrchu úžasnú chuť. Upečené bielky necháme vychladnúť.
Medzitým si pripravíme krém z mascarpone. Vyšľaháme si šľahačku spolu s cukrom,citrónovou šťavou a mascarpone. Krém následne nanesieme na upečené bielky. Na krém naukladáme rovnomerne čerstvé maliny a pomaly začneme rolovať roládu z kratšej strany pomocou papiera na pečenie. Je v poriadku,keď bude roláda na povrchu jemne popukaná,tak to má byť👍
Po zavinutí dáme roládu ešte aspoň na 2 hodiny stuhnúť do chladničky, ja ju zvyknem preložiť v papieri na pečenie do hranatej úzkej formy,aby mi pekne držala tvar. Pomocou papiera ju z formy veľmi ľahko zasa vytiahnem a pohodlne na doske nakrájam. Je veľmi lahodná,lepšia ako pavlowka👌
Dobrú chuť 🥰






