icon
avatar
baby2008
Správa bola zmenená    29. okt 2022    

Včera mala moja mama narodeniny;) a tak som ju chcela potešiť 🎂 kedže má už 60+...mak na kosti je vždy dobrá voľba👌predstavujem vám veľmi jednoduchú a pritom fantastickú, rýchlo hotovú, ľahulinkú a nadýchanú tortu

MAKOVÁ TORTA BEZ MÚKY S MAKOVOU PLNKOU

INGREDIENCIE:

140 g pomletého maku
7 bielkov
6 žĺtkov
120 g práškového cukru
1/2 prášku do pečiva
-----‐---------------------------
150 g pomletého maku
175 ml mlieka
1 žĺtok
100 g práškového cukru
100 g masla, resp. mascarpone
2 - 3 PL rumu
ríbezľový alebo iný kyslý džem

Vyšľaháme žĺtky s cukrom do hustej peny, primiešame pomletý mak a 1/2 prášku do pečiva (nemusí byť,ja som radšej dala). Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh,ktorý len stierkou zapracujeme do cesta. Cesto vylejeme na papier na pečenie do klasickej tortovej formy cca 24 - 26 cm.
Rúru rozohrejeme na 200 stupňov,po vložení formy stiahneme teplotu na 165 stupňov a pečieme 45 minút.
Po vytiahnutí z rúry oddelíme príborovým noźom jemne od okraja formy a necháme vychladnúť.
Zatiaľ,kým korpus chladne,pripravíme si plnku.
Mlieko privedieme do varu,pridáme mak,ktorý premiešame a sparíme. Odstavíme a necháme vychladnúť.
Zatiaľ vyšľaháme žĺtok s cukrom a zmäknutým maslom dopenista,primiešame vychladnutý sparený mak a nakoniec rum.
Korpus prerežeme na polovicu,potrieme džemom,1/2 plnky,priložíme vrchný korpus.
Povrch a bočnú stranu torty potrieme krémom, ľubovoľne podľa chuti ozdobíme a dáme zachladiť do chladničky. Stačí na 1-2 hodinky a môžme konzumovať🍰
Je naozaj fantastická, ľahulinká, nadýchaná👍 V pohode prežila aj takmer 100 kilometrový transport ;)

Dobrú chuť 🥂🍾

1
2
4
3
3
1
1
1
1
1
1
1
1