icon

Niečo pod zub.

Hummus

1 – 2 šálky vareného cíceru (cícer na noc namočíme a na druhý deň uvaríme domäkka, môžeme použiť sterilizovaný cícer z plechovky alebo z pohára), ½ veľkého alebo jedno malé (tzv. Haas avokádo – s čiernou zvráskavenou kôrou), šťava z ½ citróna, 1 strúčik cesnaku
Na dochutenie: soľ, čierne mleté korenie, lahôdkové droždie, čili paprička pokrájaná nadrobno (ak by chcel niekto pikantnú verziu), sušené paradajky (netreba ich nevyhnutne, iba ak by chcel niekto paradajkovú verziu – sušené paradajky namočte a nakrájajte na drobno), koriandrová vňať (viem, že ju na Slovensku ťažko dostať, takže ju môžete vynechať, prípadne použiť najemno nasekanú pažítku)

Do mixéra vložíme uvarený a vychladený cícer, avokádo (dužinu), cesnak a citrónovú šťavu. Mixujeme, až kým neostane hmota krémová. Hummus dochutíme, prípadne pridáme papričky, paradajky alebo koriandrovú vňať. U nás ho jeme najradšej s tyčinkami z čerstvej zeleniny (mrkva, zelerové stonky, uhorka, cuketa, paprika…).