bally
8. jún 2017
2080 

Ako uľaviť bolestivým bradavkám pri dojčení

Dojčenie je krásne spojenie medzi mamou a dieťatkom. Navyše je veľmi praktické, pretože pitie a papanie pre bábätko máte vždy so sebou, nech už sa vyberiete kamkoľvek. No a nakoniec neprevetrá peňaženku tak, ako kúpa umelého mliečka. Dojčenie ale nemusí byť až takou samozrejmosťou, ako sa to na prvý pohľad javí. Málokto vie, že sa za ním môže skrývať aj veľa bolesti a sĺz, kým sa stane naozaj tým krásnym putom.

S bolestivými bradavkami, krvavými ragádami či dokonca hnisajúcimi ranami sa stretla nejedna dojčiaca mama. Niekedy sú bolesti až také veľké, že žena už nemá silu bojovať a dojčenia sa radšej vzdá. Čo radia skúsené mamičky? Ako sa vyvarovať podobným scenárom?

O bradavky sa starajte už od začiatku

"Ja dojčím bezbolestne už 3. dieťatko od prvého dňa. A moja finta na bradavky je, že som si ich už v pôrodnici po každom jednom dojčení "zaliehovala". Túto fintu mi poradila pred pôrodom kamoška lekárnička. Vezmeš si ten 60-percentný lieh, čo sa tým ošetruje aj pupočníkový pahýľ, a dáš si ho priamo na bradavky. Prvé dni to štípe, ale časom si zvykneš a ako kamoška vravela, je to aj dezinfekcia, aj to vysušuje zároveň a vyprchá to z kože rýchlo, netreba to omývať ako niektoré mastičky pred dojčením. Ja som s liehovaním prestala asi po 4 týždňoch, keď som už mala pocit, že je to v pohode, ale hlavne prvé dni a týždne sú rozhodujúce," radí ako na prevenciu bolestivých bradaviek mamička na fóre Modrý koník.
Ak je to čo i len trochu možné, nedávajte bábätku cumlík. "Používaním cumlíka si niektoré detičky pokazia prisatie - cumeľ totiž dudluje úplne iným spôsobom, akým sa správne prisáva na prsník. Ak sa týmto spôsobom ako na cumlík začnú prisávať aj na prsník, môžu žene veľmi ublížiť. Preto aj cumlík môže zapríčiniť bolesť bradaviek," vysvetľuje druhá a ďalšia dodáva: "Bolesti sa dá predísť správnym prisatím a nepoužívaním cumlíka."

Nie ste v tom sama

V pôrodnici sa väčšinou v otázke dojčenia nevenujú ženám dostatočne. A tak mamičky skúšajú, sú z neúspechu frustrované a majú pocit, že dojčenie je hotová veda. Prvé týždne bývajú pre mliečko najdôležitejšie, preto ak má žena problém, s ktorým si nevie sama poradiť, odporúča sa kontaktovať laktačnú poradkyňu. Mamičky, ktoré tak urobili, nedajú na tieto skúsené ženy dopustiť. "Popraskanie bradaviek vzniká nesprávnym priložením a potom sa už ťažko hojí, ak sa nezlepší priloženie bábätka. Ja som vyskúšala všetko - mastičky z lekárne, klobúčiky, náplaste, lanolín, nekojiť z jedného prsníka, kým sa nezahojí a potom vystriedať, nenatierať, nechávať voľne na vzduchu - nič nepomohlo. Zachránila nás až laktačná poradkyňa, keď mala dcérka týždeň a už vtedy mi namiesto mliečka ťahala krv a rozbehol sa mi aj zápal prsníka s parádnymi horúčkami. Takže odporúčam rýchlo kontaktovať poradkyňu. Pomohla mi zlepšiť priloženie a ukázala veľmi pohodlné polohy na dojčenie. Dnes má malá 2 mesiace a dojčíme bez bolesti ostošesť," neskrýva svoju spokojnosť jedna z diskutujúcich mamičiek. Laktačné poradkyne už pomohli mnohým mamám, ovládajú rôzne techniky dojčenia a vedia poradiť aj v prípade bolestivých či krvavých bradaviek. "Treba si skontrolovať s laktačnou poradkyňou prisatie, pretože je pravdepodobne zlé, ak máš bradavky tak zničené. Nie je to nič strašné, laktačná ti ukáže, ako máš bábo pri kojení správne držať a ako má mať pusku a jazýček, aby ťa nič nebolelo. Sú veľmi milé, netreba sa brániť priamej rade," radí monyccka zúfalej mamine.

Čo s boľavými bradavkami?

Len s hrôzou čakáte na to, kedy si váš poklad zase vypýta papať. Premýšľate, ktorý prsník je na tom lepšie a ktorý mu dáte. Najradšej by ste s dojčením prestali hneď, pretože tá bolesť je neznesiteľná, no túžba dať vášmu pokladu to najlepšie je stále silnejšia. Vyskúšajte niektorý z tipov od mamičiek, ktoré prežili to isté.

  • Čo najviac "hore bez"

"Jediné, čo mne zabralo, bolo nenatierať bradavky ničím, len stále po kojení umyť teplou vodou, jemnučko osušiť čistou bavlnou (plienočkou) a nechať čo najviac na vzduchu," podelila sa o svoju skúsenosť mamička na fóre.

  • Špeciálne mastičky a náplaste

Prípravkov na citlivé a bolestivé bradavky pre dojčiace ženy je neúrekom. Teraz už si len nájsť ten najvhodnejší pre seba. Mona333 má dobré skúsenosti s čistým lanolínom: "Ja som si kúpila čistý lanolín Multi-mam lanolín krém na bradavky. Je drahý, ale to bolo jediné, čo som mohla, aby sa maličká nevyhodila a pomohlo to. A taktiež som mala Multi-mam compresses náplaste na bradavky a tie pomohli geniálne. Nakoľko sú drahé, tak som si ich strihala napoly a veľmi mi uľavili. Kojím dodnes a to má Laura už 11 mesiacov." Veronikam sa zase prikláňa k Sudocremu: "Ja som odsávala skoro rok a mala som príšerne krvavé bradavky párkrát. Jediné, čo mi pomohlo, bol Sudocrem. Poradila mi to moja pôrodná asistentka, ku ktorej som chodila na predpôrodný kurz. A Sudocrem ani neublíži dieťatku, keď ostane na bradavke." Maminag si zase išla po radu k svojej ženskej lekárke: "Ja som mala presne tento istý problém a veľmi mi pomohla mastička Framykoin. Žiaľ, je len na predpis, zmiešaná s mastičkou Dermazulen. Pred kojením som bradavky umyla, po kojení na prste mastičky zmiešala a natrela. Veľmi rýchlo sa to zahojilo. Poradila mi to gynekologička." Lili007 pomohol Bepanthen: "Na popraskané bradavky treba dávať kvapky materského mlieka a nechať ich vetrať. Po zaschnutí natierať, ideálne krémom, ktorý sa nemusí pred kojením zmývať. Mňa zachránil krém Bepanthen Care." Katun dostala tiež tip od svojho lekára: "Mne zaberal bepanthen a doktor mi kázal dezinfikovať bradavky po kojení bórovou vodou, keď som mala nábeh na zápal prsníka. A tiež vetrať, nedávať hneď klobúčiky." V diskusii na Modrom koníkovi sa mamičky prikláňali aj k používaniu calciovej maste, krému Babylove mama z DM, či krému na bradavky od Aventu. A keďže ako autorka článku som riešila pri deťoch rovnaký problém, pripojím aj vlastnú skúsenosť: "Zavolala som si laktačnú poradkyňu domov, ktorá mi ukázala správne prikladanie bábätka na prsník a poradila mi, aby som si bradavky po dojčení natrela repíkom, nechala voľne uschnúť a behala doma stále hore bez. A pomohlo, po pár dňoch boli ragády zahojené."

  • Klobúčiky! Áno či nie?

Tak ako v prípade mastičiek a krémov aj používanie klobúčikov je veľmi individuálne. Dojčenie s ich pomocou má veľa odporcov, a to aj z radu laktačných poradkýň. "Klobúčiky sa neodporúčajú, pretože pri saní vzniká podtlak, ktorý by mohol práve ragády zhoršiť. Okrem toho sa na nich drží aj mykóza, keďže máloktorá z nás ich sterilizuje po každom použití, zvlášť, keď dojčí intuitívne. Ja keď som si dala klobúčiky, malá sa nevedela cez ne ani napiť, a keď cucla, myslela som, že už som v nebi, videla som všetkých svätých," spomína na svoju skúsenosť s klobúčikmi jedna z mamičiek. Druhá má na to však iný názor: "Ja som si bradavky natierala a natierala, ragády sa zväčšovali a zväčšovali. Prečítala som všetky možné fóra, bola u dvoch gynekológov, pýtala som sa všeobecného, dokonca aj pediatra. Pomohli mi jedine klobúčiky. Netreba však zabudnúť na ich včasné vysadenie."

Dojčenie so slzami v očiach nie je snom žiadnej ženy. Možno prídu myšlienky, že už s tým chcete prestať, že to celé nemá význam a nezvládnete to. Skôr, ako hodíte dojčenie za hlavu, pokúste sa vyskúšať možné aj nemožné, aby raz neprišiel deň, kedy si poviete, že ste pre jeho záchranu neurobili maximum. A verte, že po tomto ťažkom boji príde zaslúžená odmena a už si budete so svojim milovaným bábätkom užívať tieto spoločné chvíle naplno. A ak sa to nedajbože nepodarí, nemáte si čo vyčítať. Vždy budete pre svojho drobčeka tou najúžasnejšou maminou.

Prečítajte si ešte viac dôležitých informácií o bolesti bradaviek pri dojčení >>

#dojcenie #bradavky #bolest 

Foto: freepik.com, flickr.com

Tiez som si presla v zaciatkoch hadam vsetkym. Masticky. Prilozenie. Klobuciky. Zapal. Krv. Zapal. Rezany prsnik. Zapal. Upchaty mliekovod. Zakaz dojcenia 🙂
Proste vsetko 🙂

Najviac co je pri sojceni je klud. A psychicka pohoda.
A co mne z ineho pomohlo tak to tiez boli multimam naplaste. Nic mi tak nepomohlo ako toto. Vlastne mi to aj zachranilo dojcenie.

8. jún 2017

Začni písať komentár...

Odošli