Zázrak či rastlina budúcnosti
Oranžové zlato, rastlina budúcnosti či citrónovník severu. Aj tieto "prezývky" patria RAKYTNÍKU.

Ešte pred dvomi rokmi som ani netušila, čo všetko tento pichľavý krík v sebe skrýva. Vnímala som ho iba ako okrasný ker, až kým ho moja svokra nezačala ako onkologický pacient pravidelne užívať.
Prečo zázrak? Jediná oranžová bobuľka rakytníka obsahuje dennú dávku vitamínu C! Rastlina patrí medzi najvýživnejšie na svete. Je to unikátne ovocie bohaté na kombináciu 10 vitamínov – antioxidantov, 15 stopových prvkov, olejov, nenasýtených mastných kyselín a iných biologicky aktívnych látok. Viete, že rakytník využívali vojaci v čase vojny ako zdroj energie na odstránenie únavy a vyčerpania?
Jeho uplatnenie nie je len v kuchyni ale i v kozmetike. Lieči kožné choroby ako je ružienka, akné, taktiež pomáha pri drobných poraneniach, jazvách, omrzlinách či zapareninách. Dôležitú úlohu zohráva aj v boji proti vráskam. Nezanedbateľný je i v prevencii a liečbe rakoviny a vredov.

Rakytník patrí medzi veľmi odolné rastliny a na Slovensku sa mu darí veľmi dobre. Ak ho chcete sami pestovať, nezabudnite, že ide o dvojdomú rastlinu, to znamená, že potrebujete vysadiť jednu samčiu a jednu samičiu rastlinku. Len to oberanie úrody - ojojoj, dopichané prsty 🙂 ... ale aj tu som už našla riešenie - stačí si odstrihnúť konáriky s plodmi, šupnúť ich na noc do mrazničky a na druhý deň vám krásne opadajú dolu a môžete si ho zamraziť.
A ako teda rakytník najlepšie konzumovať? Známy je rakytníkový olej alebo jedenie čerstvých či mrazených bobuliek. Denná dávka je 15 kvapiek oleja alebo 4-5 bobuliek.
U nás sme zaviedli ranný rituál, kedy si dáme celá rodinka po 4-5 bobuliek mrazeného alebo rozmrazeného) rakytníka s pol čajovej lyžičky medu (deti a medom 😉 ).
Občas ho zamiešam i do smoothie alebo do jogurtu. Tento rok som objavila ďalšie možnosti využitia rakytníka. Môžeme si z bobuliek pripraviť sirup alebo čaj so sušených lístkov a korienkov.

Tak ako, motivovala som vás? Skúsite ho? Za tú imunitu a liečivé účinky to stojí 🙂
Bea
Odporúčame
@aysuna poskytnem recept od @malka, ktorá ho dala mne 😀
"V pomere 1:1 rakytníková sťava a med, čiže napr. 1l šťavy a 1l medu som zmiešala a naliala do sklenených fliaš a skladujem ho v chladničke. Rakytník odstaviť cez lis alebo vareškou vytlačiť, aby stáva neprišla do kontaktu s kovom. "
pridem po rady o pestovani 🙂
@prenasedetisk kľudne príď 😉
Začni písať komentár...



Prosím Ťa a recept na sirup by si vedela poskytnúť? Ďakujem