bienennest
13. mar 2024
149 

Ako nahradiť 3 bežné potraviny pri pečení

Určite ste už boli v tejto situácii, práve ste konečne vyhútala, čo navariť či napiecť a potom zo sklamaním zistili, že niektorá z potrebných surovín k tomu chýba. Možno ste si potom túto požičala od susedy, alebo zbehli do obchodu. 

Ja som z tej skupiny, ktorá sa skôr snaží nájsť a využiť alternatívy, ktoré dokážu tieto základné potraviny nahradiť tak, že si rozdiel nevšimnete bez toho aby som opustila dom, a to patrí najmä pri pečení.

Tuto je zopár mojích obľúbených náhrad za bežné potraviny:

Vajíčko

- Vajíčko ma prekvapivo veľa náhrad, to zistili už aj tí, čo sa stravujú vegánskou stravou. Asi najjednoduchšou náhradou je banán (za 1 vajíčko v recepte budete potrebovať 1/2 bežne veľkého banánu) prípadne jablkové pyré (3PL namiesto 1 vajíčka). Táto náhrada sa hodí skvelo na muffiny, torty, nie však do kysnutého cesta alebo ak plánujete nadýchanú piškótu.

- Alternatíva, ktorú môžete použiť všade pri pečení sú pomleté ľanové semiačka (objavila som počas corony a rada používala). Celé balenie stojí pár centov a postačí vám naozaj na dlho. Stačí za 1PL pomletých ľanových semiačkov poliať 2Pl vody, premiešať a 5 minút nechať nabopnať (toto množstvo nahradí 1 vajíčko). Potom už ďalej spacovať v ceste.

Prášok na pečenie

- Do mokrých druhov cesta (napr. muffiny, lievance) môžete nahradiť tak, že pridáte minerálnu vodu s bublinkami (nasýtenú).

- Alternatívne môžete pridať namiesto 1čl prášku do pečiva - 1/2čl sódy spolu s 2čl citrónovej šťavy (alebo octu, dôležitá je kyslosť ktorá sódu aktivuje).

Maslo 

- Najjednoduchšou náhradou je olej v pomere 1:1 (teda namiesto 150g masla zoberiete 150g oleja a pod.).

- Hustý biely (grécky) jogurt môže takisto chutne nahradiť maslo, najmä pri pokrmoch ako muffiny, či bochníkový koláč. Opäť v pomere 1:1

- Pri mokrejších cestách (palacinky, muffiny, cookies) možno maslo nahradiť takisto jablkovým pyré, opäť v pomere 1:1.

Múka

- Najčastejšie nahradzujem múku v pomere 1:1 zomletými orieškami alebo zomletým makom.

- Takisto kakao či vanilkový pudingový prášok môže nahradiť časť múky, ale nie múku úplne vylúčiť. Vhodné, ak napríklad chcete z receptu na vanilkovú piškótu prerobiť  na recept na kakaovú piškótu a podobne.

- Zomleté ovsené vločky, alebo aj kokos sú tiež chutnou náhradou do koláčov či piškót.

- Aj krupica dokáže nahradiť múku, avšak konzistencia cesta bude trochu odlišná, najmä keď pôvodný recept spracoval hladkú múku.

Možno vám zopár týchto náhrad pomôže uľahčiť vaše pečenie. Poteším sa, keď sa podelíte takisto o vami overené náhrady.

Skvele, vdaka za super tipy!

14. mar 2024

Začni písať komentár...

Odošli