Chutné jesenné recepty z jabĺk

Jablká patria k jeseni rovnako ako popadané farebné lístie či tekvice. Čerstvá úroda krásne zafarebených jabĺk od zelenej, žltej po červenú nielej vyzerá krásne ale aj chutí. Anglicke príslovie hovorí „an apple a day keeps the doctor away“, preto by sme mali jablká pravidelne zaradiť do denného jedíálnička, najmä teraz keď je ich sezóna.
Nielen, že sú bohaté na pektín, ktorý napomáha odbúrať cholesterol, ale obsahujú tiež organické kyseliny podporujúce náš tráviaci systém. Takisto je jablkom prirodzeným zdrojom 13 vitamínov od A,B,C až po kysleinu listovú, ktorá je mimoriadne dôležitá v prvých tehotenských týždňoch pre správny vývoj plodu.
Okrem jedenia čerstvých plodov existuje tiež obrovské množstvo receptov, ktoré túto jesennú dobrotu spracovávajú či už pri pečení, varení alebo formou šalátov. Pár mojích obľúbených receptov prikladám.
Jablková žemľovka ako od babičky
Potrebujete: 3-4 väčšie jablká, 3PL kr. cukru, 1 vanilkový cukor, 250g hrudkového tvarohu, 2PL pr. cukru/trstinového cukru, kôra z citróna, za hrsť sučených hrozienok, staré pečivo (ca. 5 rožkov alebo iné biele pečivo- vianočka, atď.)
Na nálev potrebujete: 200ml mlieka, 2 vajíčka, 50g rotopeného masla, 1 vanilkový cukor
- 3-4 väčšie jablká postrúhať na hrubo. Ocukriť ca. 2-3PL kr. cukru a vanilkového cukru a odložiť stranou. Kdo chce pridá škoricu a premieša.
- 1 balenie hrudkového tvarohu zmiešať s 2PL cukru ako aj postrúhanou šupkou citróna.
- Pečivo pokrájať na rovnako hrubé kúsky. Na žemľovku treba ca. 5 rožkov.
- Za hrsť hrozienok zaliať vrelou vodou, po 5min. vodu zliať a hrozienka vyžmýkať. Kdo hrozienka nemá rád, vynechá.
- Na nálev zmiešať 200ml mlieka s 2 vajíčkami, 50g roztopeného a vychladnutého masla ako aj 1 balením vanilkového cukru.
- Nádobu na zapekanie vymastiť. Na spodok nádoby poklásť prvú vrstvu pečiva tak aby podľa možnosti neostali voľné priestory. Túto vrstvu poliať 1/4 nálevu. Na to poukladať 1/2 postrúhaných jabĺčok a 1/2 hrozienok.
- Na to poklásť 2. vrstvu pečiva, opäť poliať 1/4 nálevu a tentoraz posypať tvarohom.
- Opäť poklásť vrstvu pečiva, poliať nálevom a poukladať jablká. Štavu z jabĺk nevyhadzovať ale takisto ňou poliať pečivo. Posypať zvyškom hrozienok a položiť poslednú vrstvu pečiva. Tú poliať zvyškom nálevu pritom dbať aby neostali suché miesta na pečive.
- Nádobu nechať pri 160C ca. 30min. piecť až vrchná časť pečiva dostane zlatistú farbu a bude pekne chrumkavá.
Kysnuté škoricové osie hniezda s jablkom
Na cesto potrebujete: 500g polohrubej múky, ½ čerstvých kvasníc, 250ml vlažného mlieka, štipka soli, 2PL kr. cukru, 50g roztopeného masla, 1 vajíčko + 1 žĺtko na potretie, ca. 10ml vody
Plnka: 3 PL škorice, 1 veľké jablko pokrájané na malé kocky, 2 PL cukru (najlepšie trstinového), 50g masla izbovej teploty
- Kvasnice rozdrobiť do misky, posypať cukrom a dobre premiešať. Nechať krátko postáť, pokiaľ sa vytvorí kvások. Potom zmiešať s mliekom.
- Do múky primiešať vajíčko, mlieko s kváskom, soľ, maslo a začať miesiť. Podľa potreby ešte priliať trošku vody až vznikne vláčne, nelepivé cesto. To miesiť aspoň 10min. a potom v uzavretej nádobe nechať na teplom mieste 1 hod. kysnúť.
- Alternatívne si možno cesto pripraviť už vopred, a nechať ho kysnúť pomaly (napríklad cez noc) v chladničke. 20min. pred spracovaním potom vybrať z chladničky aby nabralo trochu izbovú teplotu.
- Cesto potom vyrolovať na pomúčenej pracovnej doske na 0,5cm hrubý obdlžník. Cesto pomazať naskôr dôkladne mäkkým maslom, potom posypať mletou škocicou a cukrom a na záver posypať pokrájanými jablkovými kúskami.
- Následne cesto pozdĺžne zatočiť do rolky a pomocou ostrého noža (ja používam pílkový nožík) odkrojiť 2cm hrubé pláty. Tie potom klásť s odstupom na plech vyložený papierom na pečenie a jemne ich zhora pritlačiť rukou.
- Na záver potrieť hniezda žĺtkom a dať piecť pri 180⁰C ca. 25 min. do zlatista.
Jablkový mrežovník ako od mojej starej mamy
Na cesto potrebujete:125g masla izbovej teploty, 1 vajíčko, 50g pr. cukru, 200g hl. múky, 1/2PL prášku do pečiva, 2PL bieleho jogurtu (kyslej smotany)
Na plnku potrebujete: 3-4 väčšie jablká, 1 vanilkový cukor, 4PL kr. cukru, 2PL škorice, 50g sekaných orieškov (napr. mandle alebo vlašské orechy), pripadne za hrst susenych hrozienok namocenych vo vode
- Maslo zmiešať spolu cukrom, múkou, jogurtom a práškom do pečiva a vypracovať hladké cesto. To najlepšie na pol hodinu dať do chladu aby sa s ním ľahšie pracovalo.
- Potom cesto vyrolovať medzi 2 papiermi na pečenie a pomocou spodného papiera preniesť na predmastený plech/tarte formu.
- Prebytky cesta zrezať a opäť premiesiť a vygúľať. Pomocou nožíka rozrezať zvyšné cesto na rovnako hrubé prúžky.
- Medzitým postrúhať jablká na hrubom strúhadle. Pridať k nám vanilkový a kr. cukor ako aj škoricu a premiešať. Naniesť na cesto vo forme a posypať posekanými orieškami.
- Potom na cesto klásť pásy zo zvyškov cesta tak aby vytvorili mriežku.
- Piecť pri 180⁰C do zlatista (ca. 30min.). Z formy vybrať až keď je cesto úplne vychladnuté lebo cesto je krehké.
Štrúdla s orechovo-jablkovou plnkou
Na cesto potrebujete: 250g hl.múky, 1 vajíčko, 20g masla, Štipka soli, Vlažná voda
Na plnku potrebujete: 3 ošúpané jablká, 150g postrúhaných orechov (napr. vlašských), 3-4 PL cukru, škorica, 30g roztopeného masla
- Z ingrendiencií na cesto vypracovať vláčne cesto a prikryť ho nahriatou nerezovou nádobou. Potom cesto gúlať na čo možno najtenšie a kdo chce ešte tahať, tak položí cesto najlepšie na utierku a podkladá ruky pod cesto a tak pomalými pohybmi ťahá. Je dôležté dávať pozor aby sa cesto netrhalo.
- Na plnku jablká ošúpať a postrúhať na drobno. Za 1PL masla roztopiť v hrnci, pridať jablká a cukor a spolu dusiť do mäkka. Dochutiť škoricou a pridať postrúhané orechy. Zmes nechať vychladnúť.
- Cesto potrieť roztopeným maslom a na jednu stranu naniesť pozdĺžne plnku. Potom pomocou utierky pomaly šträdlu zatočiť a pozorne preložiť na plech. Povrch štrúdle pomazať ešte zvyšným maslom a potom nechať v trúbe pri 180°C piecť do zlatista (v závislosti od hrúbky cesta ca.25 min.)
Jablkovo-tvarohové lievance
Potrebujete: 500g jemneho tvarohu, 3Pl bieleho jogurt, 4 vajíčka, 4Pl kr.cukru, 1 vanilkový cukor, 1-2 jablká postrúhané na jemno, ½ balenie prášku na pečenie, Hladká múka (ca. 100-200g, závisí od šťavnatosti jabĺk)
Potrebujete:
- Vajíčka vysľahať s cukrom a vanilkovým cukrom do penista. Pridať postrúhané jabĺčka, tvaroh, jogurt, prášok do pečiva a premiešať.
- Potom postupne pridávať múku až pokiaľ vznikne lepkavé, trošku pevnejšie cesto (asi ako na bábovku). Na omastenej panvici opekať z oboch stran do zlatista.
Švábsky jablkový koláč
Na cesto potrebujete: 300g hl.múky, 100g masla izbovej teploty, 50g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, Štipka soli, 1 vajíčko
Na plnku potrebujete: 2 vajíčka + 2 žĺtka, 400ml sladkej smotany, 1 vanilkový pudingový prášok, 50g kr. Cukru, 1 vanilkový cukor, šupka z ½ citróna
Okrem toho: ošúpané jablkové polovičky (3-4ks podľa veľkosti jabĺk), Maliny alebo ušené hrozienka
- Múku premiešať s maslom, cukrom a vanilkovým cukrom ako aj vajíčkom a štipkou soli. Cesto miesiť rukamy až pokiaľ sa všetky komponenty dobre nespojija.
- Potom cesto roztrhať na kúsky a tie klásť do vymastenej kruhovej tortovej formy (Priemer 26cm) a rukamy rovnomerne rotlačiť do formy tak aby bolo cesto na spodku rovnako hrubé a po krajoch ostalo ešte 1,5cm vysoký okraj. Alternatívne možno cesto vygúľať medzi 2 papiermi na pečenie a potom preniesť do formy a odrezať nadbytočné kraje.
- Šlahačku premiešať s vajíčkami, žĺtkami, pudingovým práškom, cukrom, vanilkovým cukrom a šupkami citróna.
- Na cesto poukladať polovičky jabĺčok. Ja zvyknem narezať jablká do polovičky nožom aby boli rýchlejšie upečené. Kdo chce môže prázdne pristory medzi jablkami vyplniť iným ovocím.
- Potom na jablká naliať šlahačkovú zmes. Potom piecť pri 180° najskôr prikryté alobalom 30min. a potom ďalších ca.20min. odokryté.
Celerový šalát s jablkom
Potrebujete: 1/2 celeru alebo 1 menší celer, citrónová šťava, 1 Jablko, soľ, čierne korenie, 50ml majonézy, 100ml bieleho jogurtu, 1PL kr. cukru
- Celer a jablko postrúhať na jemno. Osolit, okoreniť čierným korením a poliať 1-2 Pl citróvej šťavy. Dobre spolu premiešať.
- Na dressing zmiešať majonézu, jogurt a cukor, dobre premiešať. Potom poliať dressingom zelerovú zmes a dobre premiešať.
Zdroje:
Odporúčame
Začni písať komentár...


