Recept mojej maminy ,lepšie som nikdy nejedla 🙂
Moja starka robievala takúto sušenú tortu a vždy hovorila že sa to musí nad parou a ručné šľahať ( že žiaden mixér sa nemôže použiť)
Dievčatá, včera som prvýkrát skúšala postup z videa: nad parou rozmiešať bielky s cukrom, miešame iba ručnou metličkou, tak rekreačne, kým sa cukor rozpustí. Malo by to mať teplotu 75 stupňov, ja som to len tak od oka, aby to bolo dosť teplé. Trvalo to asi 5 min, nenadrela som sa. Potom som to preliala do robota také teplé a on to slahal 10 min. Ručné som vmiešala kokos a urobila pusinky. Krásne sa podarili, žiadny neporiadok v kuchyni, paráda. Dnes idem znovu.
som tu o rok a nieco neskor ale miesto slahania nad parou mozes dat do kuchynskeho robota bielky s 2/3 cukru a jednu tretinu cukru dat do hrnca s trochou vody (cca jeden cm nad cukor alebo aj menej) a uvarit to na rozvar (musi to dosiahnut teplotu 116°C). ked je uvareny iba uber otacky na stroji a nalej ho do bielok a znova pridaj na rychlosti a nechaj slahat do izbovej teploty/polostudena. potom rucne primiesaj par lyzic praskoveho cukru (cca tak 1/3 mnozstva z krystaloveho - tym padom ak v recepte je 300g krystal daj cca 100g praskoveho). a uz to staci len nastriekat a ususit na 80° az 100° do sucha. krem mozes urobit aj zo zlateho klasu netreba ti zltky. uvar krem ja davam na pol litra dva az tri klasy aby bol hustejsi, daj ho do stroja a nechaj hi slahat do vychladnutia (sem tam oskrab steny aby si nemala hrudky) a ked je studeny pridavaj postupne maslo (na pol litra davam 2 az tri masla mozes aj viac).



Ja som robila podľa tohto receptu, myslím že je z Varechy. Do krému som pridala kávu, ale nemusíš dať.