butterflyfly
27. sep 2012

Neporovnávajte nedonoseniatka s donosenými deťmi

Neporovnávajte nedonoseniatka s donosenými deťmi

Vyhýbajte sa porovnávaniu vášho nedonoseného bábätka s donosenými rovesníkmi. Predídete tak mnohým trápeniam.
 Vaše bábätko strávi na pôrodnici od narodenia rôzne dlhú dobu, podľa toho, v ktorom týždni tehotenstva sa narodilo a ako moc bolo choré. Máte za sebou veľa bezsenných nocí a preplakaných vreckoviek, či všetko dobre dopadne a raz si bábätko odnesiete domov. Cesta k vytúženému dňu prepustenia bola určite dlhá, niekedy aj tŕnistá, ale je čas sa na cestu domov pripraviť a prevziať všetku zodpovednosť a starostlivosť o bábätko na seba.

 Bábätko, ktoré si môžete odniesť domov, sme vyhlásili za "zdravé". To znamená, že pravidelne dýcha, nezabúda sa, nepotrebuje monitorovanie. Je schopné sa najesť a prospieva. Ale "záručný list", že sa nemôže nič prihodiť, vám nikto dať nemôže. 

Vaše predčasne narodené bábätko bude potrebovať trochu dlhší čas na to, aby bolo rovnako šikovné ako jeho vrstovníci, ktorí prišli na svet vo vopred  určenom termíne pôrodu. Tie týždne, o ktoré sa narodilo skôr, je nutné minimálne v prvom roku života od kalendárneho veku odpočítavať (Môžete počuť termín - "korigovať vek vzhľadom ku trvania tehotenstva", znamená to, že keď sa vaše bábätko narodilo trebárs v 25. týždni tehotenstva, je potrebné tieto 4 mesiace odpočítavať od kalendárneho veku). U extrémne nezrelých detí pod 750g i v priebehu 2. roku života. Keď budete čítať v odbornej literatúre, čo majú deti v ktorom mesiaci vedieť, nikdy na tento odpočet nezabúdajte, inak budete zbytočne nešťastní. Nie je totiž dôležité či bábätko v danom období vie to a to, najdôležitejšie je, keď jeho vývoj ide stále dopredu. Ani všetky donosené deti nefungujú podľa tabuliek. 

Tip: Nesnažte sa svoje deti s donoseným deťmi porovnávať, bude vás to len stresovať, a rovnako to k ničomu nepovedie.  

Určite sa budete stretávať na ulici ale aj vo svojom rodinnom okolí s ľutovaním a podivnými výrazmi tváre. Vždy bude záležať len na vás, ako na to zareagujete.

 Tip: Nikomu nie je nič do toho, v akom týždni tehotenstva sa vaše bábätko narodilo. Z pôrodnice odchádzate okolo plánovaného termínu pôrodu a bábätko má okolo 2 kg. Preto môžete zvedavým tváram kľudne povedať, že sa práve narodilo - nikto rovnako nič nespozná.

 Po príchode domov je v najbližších dňoch vhodné oznámiť praktickému detskému lekárovi, ktoré ho ste si zvolili, že ste boli s bábätkom z pôrodnice prepustení domov. Je to práve on, ktorý sa ďalej bude po lekárskej stránke starať o všetky problémy vášho bábätka a bude vám zodpovedať vaše prípadné otázky. Mal by to byť lekár niekde v blízkosti vášho bydliska, aby jeho dostupnosť v prípade problému bola čo najlepšia. Ale voľba záleží samozrejme len na vás.

 Článok je prevzatý z webu www.nedoklubko.cz. Nedoklubko je združenie rodičov a priateľov nedonosených detí. Chce pomôcť všetkým, ktorým sa 
predčasne narodilo dieťatko. Snaží sa zabezpečiť pre Vás čo najviac informácií, odpovedať na Vaše otázky, sprostredkovať kontakt s ostatnými 
rodinami a poskytnúť Vám čo najväčšiu emočnú podporu 🙂

Žiadne dieťa sa nemá porovnávať s iným dieťaťom, každý človek sme jedinečný...

27. sep 2012

@beruska.zuzanka ano to je pravda..vždy som nenavidela ked mi ludia vraveli naš mali chodil skor a ako to že ona nie a nebavilo ma to vkuse dookola každemu vraviet ved mala je o 2 mesiace skor narodena..a vkuse ju porovnavali..

27. sep 2012

Začni písať komentár...

Odošli