239 / 552
    celozrnný cuketový posúch s ricottou, baklažánom a bylinkami

    Suroviny:
    Cesto:
    150 g ražnej celozrnnej múky
    200 g celozrnnej špaldovej múky
    150 g hladkej špaldovej múky ( ja som pouzila pšennú )
    30 g droždie
    3 polievkové lyžice olivového oleja
    voda cca 3 dcl ( použila som srvátku, ktorá mi ostala pri výrobe riccoty )
    1 CL trstinového cukru
    soľ morská
    Plnka:
    1 menšia cuketa: nastrúhať nahrubo aj so šupkou
    1 veľký baklažán: nakrájať na kocky aj so šupkou a opiecť krátko na olivovom oleji
    400 g ricotty alebo srvátkového syru
    1 vajíčko
    štipka kurkumy
    mleté čierne korenie
    soľ
    hrsť byliniek (bazalka, šalvia, rozmarín) nasekať nadrobno
    80 g domácej slaninky ( ja som nedala )

    Postup:
    Pripravíme si kvások na cesto tak, že múku dáme do misy ,urobíme jamku do nej nalejeme vlažnú vodu, cukor, rozdrobíme kocku droždia a dáme na teplé miesto, zakryté aktivovať kvások na 15 minút. Ak je kvások hotový a bublinkuje, pridáme olej, vodu a soľ a vymiesime cesto. Dáme kysnúť na 40-50 minút do tepla a zakryté. Medzitým opečieme baklažán nakrájaný na kocky na olivovom oleji a nastrúhame nahrubo cuketu. V miske zmiešame ricottu, vajíčko, koreniny, cuketu do hladkej zmesi. Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto do výšky necelého centimetra do tvaru obdĺžnika, veľkého ako klasický plech do rúry. Položíme na vymastený plech, zdvihneme trocha okraje a nalejeme naň zmes s cuketou. Posypeme bylinkami a opečeným baklažánom a kto chce nakrájanou slaninkou. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov Celzia približne 30 minút. Podávame teplé.

    24. aug 2014