cervenynos
19. júl 2019
1074 

5 letných nástrah pre vaše deti

Smiech a pohoda k letu patria. Práve v letných mesiacoch však na deti číhajú mnohé nástrahy, na ktoré by mal byť každý rodič pripravený. Text je doplnený o vyjadrenia pediatričky MUDr. Kataríny Šimovičovej.

Úpal

Na to, aby vznikol úpal, nemusíte nutne tráviť čas na slnku. Prehriatie organizmu môže nastať aj v uzavretej, nevetranej miestnosti alebo pri cestovaní. Úpal vzniká pri teplotách nad 35°C a pri vysokej vlhkosti vzduchu.

Príznaky úpalu: bolesti hlavy, závrat, nevoľnosť, zvracanie, zrýchlené dýchanie a tep. Telesná teplota môže stúpnuť až do 40°C. Koža je suchá, červená, telo sa nepotí. Pokiaľ sa nezačne s prvou pomocou, úpal môže vyústiť až do bezvedomia či smrti.

Aká je prvá pomoc pri úpale? Radí pediatrička Katarína Šimovičová.

„V prvom rade je potrebné preniesť dieťa  do chladnejšej miestnosti, ochladiť vzduch, napríklad klimatizáciou. Často býva prítomná bolesť hlavy, teplota, zvracanie. Tekutiny podávame dieťaťu po lyžičkách, vhodný je osladený čierny čaj s citrónom. Silný úpal si vyžaduje hospitalizáciu a infúznu liečbu."

Úžeh alebo slnečný úpal je prehriatie organizmu, ktoré vzniká len pri intenzívnom pobyte na slnku, ktoré dopadá na hlavu, zátylok či celé telo. Príznaky úžehu sú podobné ako pri úpale, do popredia môže vystúpiť zmätenosť, ospalosť, dezorientácia, stuhnutosť šije, sčervenanie kože až pľuzgier. Úžeh sa zvyčajne prejaví s časovým odstupom, najčastejšie v noci po dni strávenom na slnku. Liečba je totožná ako pri úpale.

Uštipnutie hmyzom

Deti reagujú na uštipnutie hmyzom oveľa intenzívnejšie ako dospelí. Môže za to ich imunitný systém, ktorý ešte nie je vyvinutý tak, ako u dospelého človeka.

K téme sa vyjadrila pediatrička Katarína Šimovičová. 

„Na uštipnutie hmyzom treba byť vopred pripravený. Odporúčam rodičom, aby si u pediatra objednali recept na antialergiká v kvapkách alebo tabletkách. Ak má dieťa silnú alergiu na uštipnutie hmyzom, je dôležité nosiť pero EpiPen, ktorým sa dá do svalu okamžite pichnúť látka, ktorá zmierni alergickú reakciu.“

Obzvlášť nepríjemné je uštipnutie kliešťom. Ako kliešťa odstrániť? Radí pediatrička Katarína Šimovičová.

„Zoberiete kúsok vaty, trochu ju namočíte, namydlíte, pritlačíte na miesto, kde je kliešť a krúživým pohybom ho vyšmýkate z pórov. Je to bezbolestné. Je jedno, či krúžite proti smeru alebo v smere hodinových ručičiek. Čím skôr rodič nájde u dieťaťa kliešťa, tým lepšie, pretože ešte nie je tak pevne prisatý.“

Kliešte prenášajú viacero ochorení. Kliešťová encefalitída je akútne vírusové ochorenie a prebieha v dvoch fázach. Prvá pripomína virózu a sprevádza ju bolesť hlavy, zvýšená teplota, nádcha a kašeľ. Príznaky do troch až piatich dní ustúpia, no po týždni sa vrátia s vyššou intenzitou – typická je vysoká horúčka, silná bolesť hlavy a stuhnutosť šije. Proti kliešťovej encefalitíde existuje očkovanie. Lymská borelióza je baketeriálne ochorenie. Prvým príznakom je začervenanie miesta vpichu kliešťa, ktoré sa šíri do okolia, môže mať priemer až 15 centimetrov. Objaví sa niekoľko dní, ale aj týždňov po uhryznutí kliešťom a môže ho sprevádzať horúčka, únava, bolesť svalov a kĺbov.

Ochorenie si vyžaduje dlhodobé podávanie antibiotík.

Črevné problémy a virózy

Počas letných mesiacov nás často potrápia aj červené problémy, ktoré sa prejavujú hnačkami, zvracaním, bolesťou brucha a zvýšenou teplotou. Ich pôvodcami sú mikroorganizmy, ktoré sa do tela dostanú najmä potravinami, ale aj znečistenými rukami či závadnou pitnou vodou.

Ako posupovať pri črevnej viróze? Radí pediatrička Katarína Šimovičová.

„Črevné virózy sa prejavia vysokou teplotou, hnačkami, zvracaním, bolesťami brucha. Ak dieťa nezvracia, podávame mu lieky na zníženie teploty. Ak zvracia, je vhodnejšie použiť čípok. Dôležitý je prísun tekutín, vhodné je podávať dieťaťu čierny osladený čaj s citrónom, ktorý podávame po lyžičkách. Ak dieťa nezvracia, je možné dovoliť mu diétnu stravu - napríklad sucháre, grahamové tyčinky, maces."

Jedným z najznámejších ochorení tráviaceho traktu je salmonelóza, ktorá sa do nášho organizmu dostane potravinami, ktoré neprešli dostatočným tepelným spracovaním alebo pasterizáciou. Príznaky sa prejavia od 8 do 48 hodín od nakazenia v podobe kŕčov v bruchu, nevoľnosti, hnačky, zvracania, horúčky, triašky a zelenej stolice. Choroba trvá zvyčajne 4-7 dní. Vo väčšine prípadov odznie aj bez liečby.

Otras mozgu

Otras mozgu je závažný stav, ktorý si vyžaduje zásah lekára. Jasným príznakom poškodenia mozgu je bezvedomie, ktoré vždy sprevádza porucha pamäti. Platí to aj v prípade, ak na hlave nevznikla žiadna rana.

Ak si vaše dieťa nedokáže spomenúť na udalosti, ktoré predchádzali úrazu, ak je zmätené, opakuje otázky alebo vidíte prejavy spavosti či iné neobvyklé správanie, je nutné vyhľadať lekársku pomoc. Je zbytočné pýtať sa dieťaťa, či bolo v bezvedomí. Porucha pamäte zapríčiní, že odpovie podľa svojho presvedčenia – že v bezvedomí nebolo. Dieťa uložte do polosedu s podopretým chrbtom (nikdy to však nerobte, ak máte podozrenie na poškodenie chrbtice či krčnej chrbtice). Preskúmajte oblasť hlavy, hľadajte hrče, deformácie, odreniny, krvácajúce rany a bezfarebný mozgovomiechový mok.

Pediatrička Katarína Šimovičová považuje otras mozgu za stav, kedy netreba váhať s návštevou lekára.

„Otras mozgu môže byť slabý, stredne ťažký alebo ťažký. Čím je tvrdší povrch, na ktoré dieťa spadlo, tým väčšie poškodenie mozgu hrozí. U detí do troch rokov by akýkoľvek pád na hlavu mal vyšetriť chirurg."

Väčšina otrasov mozgu nemá komplikácie, no stav dieťaťa musí sledovať lekár. Najvážnejším dôsledkom zranenia hlavy sú opuch mozgu a krvácanie do lebky. Opuch mozgu môže vzniknúť do 24 hodín od úrazu.

Popáleniny

Detská koža je tenšia ako u dospelých a preto popáleniny prenikajú v koži do väčšej hĺbky. Najčastejšie sa popália deti do 4 rokov, pričom ide často o obarenie horúcou tekutinou.

Stupne popálenín:

  1. Pokožka je červená a páli, ale netvorí sa na nej pľuzgier
  2. Na začervenanej pokožke sa tvoria pľuzgiere, prítomná je silná bolesť popálených plôch Postihnutá je koža v celej hrúbke, aj tkanivá pod ňou.
  3. Koža je bledá a vosková alebo čierna a zuhoľnatelá

Prvá pomoc pri popálení je rýchle ochladzovanie postihnutej plochy, najlepšie pitnou vodou. Volať, či nevolať záchranku? Rozhoduje o tom vek dieťaťa, rozsah, hĺbka a lokalizácia popálenín.

„Každú popáleninu druhého stupňa u dieťaťa by mal ošetriť chirurg. V prípade, ak ide o menej závažnú popáleninu, je vhodné prikryť ju sterilným obväzom alebo prežehleným kusom ľahkej textílie," zdôrazňuje pediatrička Katarána Šimovčová.

Nebezpečný je popáleninový šok, ktorý sa môže rozvinúť už pri menšom rozsahu popálenín – vo veku do 2 rokov je to 5 – 7 % povrchu tela a od 2 do 4 rokov pri rozsahu 7 – 10 % povrchu tela. Menšie popáleniny je možné ošetriť v ambulancii lekára, všetky ostatné popáleniny, ako aj hlboké popáleniny menšieho rozsahu si vyžadujú hospitalizáciu.

Počas leta hrozia deťom aj na popáleniny zo slnka. Deti do jedného roka slnku vôbec nevystavujeme. Ich pokožka obsahuje v porovnaní s dospelými menej pigmentu a bábätká navyše nemajú naplno vyvinuté potné žľazy, preto im hrozí riziko prehriatia a úpalu. Deti do troch rokov by sa na slnku mali pohybovať minimálne. Nemala by im chýbať pokrývka hlavy, vhodný odev, ktorý chráni pokožku na tele a opaľovací krém, ktorého ochranný faktor by sa mal pohybovať medzi 30 a 50.

Želáme vám a vašim deťom bezproblémové leto plné radosti, pohody a smiechu. 🙂

Prečítajte si ďalšie články a užitočné rady.

Zdroje:

www.solen.sk

www.babyweb.sk

https://www.capt.org.uk

www.primar.sme.sk

Foto:

www.pexels.com

www.unsplash.com

#cervenynos

Začni písať komentár...

Odošli