cervenynos
13. feb 2019
470 

Otvárame dvere do sveta fantázie

🎶 Fidlikára 🎵

Predstavujeme naše programy, 3. diel 

O programe

... pre deti s mentálnym a kombinovaným postihnutím


Fidlikára je špeciálne predstavenie určené deťom s autizmom, deťom s mentálnym postihnutím a deťom s kombinovaným postihnutím. Zdravotní klauni navštevujú žiakov špeciálnych škôl priamo v ich triedach a otvárajú im dvere do nového sveta fantázie.

Myšlienka z Holandska

Hlavná myšlienka vznikla v Holandsku a program bol vyvinutý v úzkej spolupráci s expertmi, tak aby klauni mohli pracovať s každým dieťaťom osobitne a zároveň reagovali na celú skupinku detí. Pomocou hudby, piesní a jednoduchého príbehu vstupujú do často uzavretého sveta týchto detí a prinášajú im nové emocionálne podnety, ktoré majú vysoko terapeutický účinok.

To nie je voda, to je nebo!

„V spoločenskej miestnosti špeciálnej školy na nás čakalo deväť dušičiek. Zloženie detí bolo rôzne, rovnako aj typ ich postihnutia. Vzadu pri dverách stála rádová sestrička a chlapec, ktorý nervózne listoval v telefónnom zozname.

Pomaly sme začali. Hudba a spev sa rozliehali chodbami majestátnej budovy školy. Videli sme prvé nesmelé reakcie a zmeny nálad ako žiakov, tak aj pani učiteliek. Vzadu sa ozval buchot. Chlapec s telefónnym zoznamom zhodil stoličku. Diváci vpredu sa však venovali nám.

Po pesničke prišli na rad rekvizity. V momente, keď sme otvárali kufor v nádeji, že tam nájdeme hudobné nástroje, sa ozvalo: „ Aha voda!“ „ Vodu“ sme pomaly vybrali z kufra a začali ju približovať k divákom. Bola to veľká modrá tylová látka, ktorá sa dvíhala a padala priamo pred pohľadmi očarených detí.

„To nie je voda, to je nebo,“ ozvalo sa zrazu.

Po týchto slovách sa zozadu miestnosti ozval dupot. Chlapec s telefónnym zoznam pribehol k nám a ako zhypnotizovaný sa díval na naše „nebo“. Pomaly natiahol ruku k látke, nežne si ju prikladal k tvári a vlasom.

Prečítajte si celý príbeh, ktorý napísala zdravotná klaunka Mária Benkovská.

Špeciálne školy po celom Slovensku

Predstavenie Fidlikára sa sústreďuje najmä na zmyslové vnemy, akými sú napríklad hmat, zrak a sluch. Deti sa môžu dotýkať rozličných materiálov, ohmatať si rekvizity, započúvať sa do očarujúceho cinkania kľúčov a do zvukov jednotlivých hudobných nástrojov.

Zdravotní klauni navštevujú s programom Fidlikára špeciálne školy po celom Slovensku a záujem o toto unikátne predstavenie stále narastá.  Boli by sme radi, keby sme všetkým žiadostiam mohli vyhovieť a prostredníctvom jedinečného zážitku z Fidlikáry priniesť ďalším deťom radosť, úsmev a chuť objavovať svet okolo.

Koordinátorka programu

Zdravotná klaunka

Mária Benkovská

maria@cervenynos.sk

 Pozrite si fotky z programu Fidlikára.  

#cervenynos

Začni písať komentár...

Odošli