cervenynos
5. mar 2020
193 

Keď je vážne choré dieťa, úsmev potrebuje celá rodina

„Prezuvkové" návštevy sú iné, ako tie v nemocnici. Namiesto nemocničných dverí zaklopú klauni na dvere domu či bytu, v ktorom býva rodina s ťažko chorým dieťaťom. O tom, ako sa dá aj do tých najsmutnejších chvíľ priniesť kúsok radosti, porozprávala Lucia Barczi, zdravotná klaunka a koordinátorka programu Prezuvky máme.

Čo ti ide hlavou, keď cestuješ na návštevu ku chorému dieťaťu domov?

Na tieto návštevy chodíme vo dvojici. Častokrát sa už v aute s mojím kolegom alebo kolegyňou rozprávame o tom, čo nás čaká, o rodine, koľko má dieťa súrodencov a čo s udialo na poslednej návšteve, aby sme na to vedeli nejakým spôsobom nadviazať. Snažíme sa do klauniády (tak voláme klaunské návštevy) priniesť príbeh, ktorý je ucelený a ktorý má nejakú pointu.

Tieto návštevy sú pre deti, ktoré sú vážne choré. Čo si pod tým môžeme predstaviť?

Väčšinou sú to deti, ktoré sú odkázané na domácu starostlivosť a častokrát sú to paliatívni pacienti. To znamená, že nie je veľký predpoklad na to, že sa ich stav diametrálne zlepší. Aj keď máme prípady, kedy lekárska predpoveď bola veľmi skeptická a napriek tomu to dieťa navštevujeme už dlhé roky.

>> Darujte 2% z dane a prineste radosť chorým deťom vo chvíľach, kedy to potrebujú

Prichádzate do ťažkých situácií, stretávate sa s vážnymi diagnózami. Aké miesto tam má humor a smiech?

Ja si myslím, že veľmi dôležité. My sme element, ktorý prináša do rodiny inú atmosféru, inú energiu. Hráme sa, vytvárame nové prostredie, prinášame témy, ktoré sú iné, než tie, aké rodiny v týchto situáciách každodenne riešia. Keď k nim prídeme my, majú možnosť na chvíľu sa dostať do iného sveta. Už len tým, že k nim prídu dvaja klauni, ktorí majú špecifický prístup k životu a inak sa pozerajú na svet – zrazu, keď držia v ruke jablko, nemusí to byť jablko, môže sa zmeniť na loptu, červené slnko, či zázračnú guľu... Môže vzniknúť príbeh. Prinášame radosť, smiech a hru, hravosť.

Ako reagujú na klaunské návštevy súrodenci detí?

Hoci je tento program určený pre vážne choré deti, rovnako je dôležitý pre celú rodinu - súrodencov, babky, dedkov, pre maminu, pre tatina. Súrodenci sa na klaunov tešia, radi sa s nami hrajú. Sú rodiny, v ktorých navštevujeme dieťa s vážnym zdravotným znevýhodnením, častokrát mentálnym. Niekedy sú to práve súrodenci, ktorí určujú smer klauniády. Sú do hry zapojení rovnako, ako choré dieťa.

Prečítajte si celý rozhovor s Luciou Barczi aj o témach ako strata dieťaťa, či dôležitá príprava a vzdelávanie klaunov. 

#cervenynos

je uzasne, ze je niekto kto dokaze takto vyuzit svoju energiu a talent, pre tie deticky je zivot krajsi aspon na tu chvilu

5. mar 2020

Začni písať komentár...

Odošli