cesta1
1. jún 2021
1192 

Prečo deti kašlú?

Patrím ku generácii, v ktorej deti celé svoje detstvo kričali. Dedina bola plná kriku, kričali mamy na svoje deti, aby išli obedovať, kričali deti keď sa schovali, naháňali …
…a dneska, deti nemôžu kričať doma, nekričia na ulici, nemôžu kričať v škole, dokonca sa nedoporučuje kričať ani v prírode.

Deti ale potrebujú kričať, potrebujú vypovedať slová a vyjadriť svoje emócie.

Nevypovedané, zadržané slová a potlačené emócie, zasahujú oblasť hrdla. To je totiž posledné miesto, posledná možnosť ako to všetko zastaviť.
Všetok strach, stres, hnev, zlosť, napätie zostávajú v oblasti krku..,
… a potom prídu zápaly hrdla, kašeľ ale aj zajakavosť, problémy s vyjadrovaním a iné ochorenia štítnej žľazy.
Niekoľko generácií opakovaný vzorec „nevypovedaného“ a potláčaného sebaprejavenia je základom aj pre rôzne ochorenia v tejto oblasti ľudského tela.
Potrebovala pomoc mladá žena, liečená pre onkologické ochorenie štítnej žľazy. Jednou z ťažkých tráum, ktorú si niesla, bola trauma jej maminky, ktorej ocko mal úraz s popálením veľkej časti tela a tváre.
Na prvú návštevu v nemocnici sa veľmi tešila a zrazu, videla iba postavu ležiacu na posteli, obviazanú v bielom, s otvorom pre oči a ústa.
Prežila šok…
A z nemocnice domov prišiel úplne iný človek. Celé svoje detstvo mu nevedela povedať, že sa ho bojí, že ho nechce, taký aký je, že ona ľúbi svojho ocka.

Problematika kašľa a kriku je určite rozsiahlejšie a niekedy zložitejšia, vždy je potrebné vnímať aké emócie ich sprevádzajú a spúšťajú.

Ukričané deti vám vždy niečo signalizujú!

A nezabúdajte s deťmi aspoň spievať, ak už nemáte priestor na detské vykričanie sa. 

Mgr.Lýdia Adamcová 

www.vychovavkocke.sk

Môj manžel sa stále sťažuje,že som doma s deťmi ako vápnárka. Kričíme,pištíme, napodobňujeme zvieratá,ak treba si poplačeme aj ponervačíme (nie len dcérka ale niekedy aj ja) a samozrejme veľa a nahlas spievame,aj keď falošne 🤣. Ďakujem za tento článok ❤️.

3. jún 2021

Zakladom ochorení nie su potlacovane emocie. Bolest hrdla nesposobuje potlacovany krik preboha. Su to bakterie a virusy.

11. jún 2021

@chlpana vravi Vam nieco vyraz psychosomaticky pôvod ochorenia? Nikto nepopiera, ze tu bakterie a virusy su, ale kazdy psychiater Vam pekne vysvetli co taka trauma narobi v tele, su ludia ktori zo stresu ci soku dostali cukrovku, pociťujú nevysvetlitelne bolesti.

11. jún 2021

Samozrejme, psychosomatiku a traumy nepopieram, stres je obrovský spustac vsetkeho mozneho...pracujem v odbore. ale nie ze sa potlacovane emocie premietaju do hrdla? Akoze nedovolim dieťatu kricat tak ho bude bolet hrdlo? Tento clanok je pisany trosku amatersky, a "rozpravkovo". Prepacte, toto je moj nazor. Ked uz napisat clanok o takychto veciach, tak trošku s faktami a profesionalnejsie. Nie posobit na city

11. jún 2021

Dostali zo soku a traumy diabetes...nedostali ju len tak viete. Autoimunita, nedokrvenie organu atd. To su podstane dovody, a nie ze zadrzovanie niecoho sa. Iekam premieta. Ano zadrzanie crevnych plynov sa premieta do bolesti brucha.

11. jún 2021

Začni písať komentár...

Odošli