cicamica1980
9. nov 2021
43 

Ako zlepšiť zdravie a spánok? Prečo využiť slnečné svetlo a blokovať modré svetlo?

Budíte sa ráno unavení a bez energie? Trávite ráno v interéri? Pracujete v kancelárii? Používate pred spánkom  technológie (mobil, obrazovky, LED žiarovky)? Nosíte okuliare alebo šošovky?

Ak ste odpovedali na niektoré otázky ÁNO, čítajte ďalej.

Najprv však trošku faktov z histórie:

Vynález žiarovky a elektrifikácia

Americký vynálezca, podnikateľ a priekopník všestranného využitia elektrickej energie Thomas Alva Edison (1847-1931) predstavil svoj vynález žiarovky 31. decembra 1879. Následne sa v r. 1882 v New Yorku uviedla do praxe prvá elektráreň vyrábajúca jednosmerný elektrický prúd. Koncom 19. storočia začali vznikať aj prvé elektrárne na území Slovenska a postupne sa začala rozbiehať elektrifikácia.

LED žiarovky

Vďaka neustálemu vývoju LED diód od 70tych rokov 20. storočia vedci postupne zdokonaľovali svietivosť a efektívnosť. Až v roku 2002 sa stalo to, že LED žiarovky predbehli v účinnosti tie klasické. Rozvoj a technický pokrok ďalej pokračoval a teraz sú  LED produkty veľmi obľúbené a bohužiaľ aj rozšírené  aj vzhľadom na ich väčšiu svietivosť a menšiu spotrebu energie.

Ako to súvisí so spánkom?

Naša Zem vznikla pred približne 5,5 miliardami rokov. Samotný vznik života sa pravdepodobne neodohral skôr ako pred 3,8 miliardami rokov, pričom najstaršie známe skameneliny živých organizmov sa našli vo vrstvách starých 3,5 miliardy rokov. V skratke: živé organizmy sa vyvíjali od jednoduchších po zložitejšie a trvalo to miliardy rokov. 

Približne v období pred 8 miliónmi rokov do doby pred 5 miliónmi rokov sa v Afrike vyvinuli predkovia človeka z opice a stali sa podobnejšími ľudskej bytosti. Vo vývojovej línii nasledovali Homo habilis (človek zručný), Homo erectus (človek vzpriamený – používal oheň) a potom Homo sapiens (človek rozumný).

Celé toto obdobie (milióny rokov) plus ďaľšie milióny a miliardy rokov od vzniku života žili organizmy v súlade s prírodou. Trávili deň vonku na love a zbere potravy, vstávali keď vyšlo slnko a šli spať po západe slnka. Boli vystavení celé dni celému spektru slnečného svetla. 

Počas tohoto vývoja sa adaptovali na podmienky na zemi – striedanie svetla a tmy – a slnečné spektrum využívali (a my dodnes využívame) pre niektoré procesy v tele.

Prečo je to dôležité?

Slnečné svetlo vysiela rôzne vlnové dĺžky. Na našu zem dopadajú tieto zložky: infračervené, UVA, UVB, a viditeľné spektrum (farby dúhy). Počas oblačného počasia nedopadnú všetky zložky na povrch zeme.

Organizmy na zemi sú už milióny a miliardy rokov adaptované na toto slnečné svetlo a využívajú ho na množstvo procesov v tele.  A jedným z nich je tvorba melatonínu.

Ako sa tvorí melatonín?

Sú dva spôsoby tvorby melatonínu.

a) zo serotonínu vďaka strave (tejto téme sa na tomto mieste venovať nebudeme), 

b) zo svetla, ktoré dopadne do oka aj aj inde v tele.

Pokračovanie článku s vysvetľujúcimi obrázkami vrátane tipov TU:

https://temazdravie.sk/mitochondrie/ako-zlepsit-spanok-zadarmo-a-bez-liekov/

Odporúčam prečítať celú sekciu tu:

https://temazdravie.sk/mitochondrie/

Začni písať komentár...

Odošli