ciernabrigita
7. sep 2021
124 

,,Obedy zadarmo", daňový bonus na dieťa

Od septembra riešia mnohí rodičia predškolákov a detí ZŠ, ako je to s uplatnením ,,obedov zadarmo" a daňovým bonusom na dieťa.

Keďže tu máme zaujímavo komplikovanú legislatívu s ,,nevyhnutnou“ byrokraciou, už sa v tom všetci strácame.

Takže, ako to vlastne je?

Ak má rodič:

  • dieťa DO 6 rokov, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy – rodič má nárok na AJ NA DOTÁCIU na stravovanie vo výške 1,30€ / deň, AJ NA DAŇOVÝ BONUS vo výške 46,44€ / mesiac,
  • dieťa vo veku OD 6 DO 15 rokov, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo chodí do ZŠ – rodič si VYBERÁ medzi dotáciou na stravovanie vo výške 1,30€ / deň a daňovým bonusom vo výške 39,47€ / mesiac. NIE JE MOŽNÉ poberať na to isté dieťa aj dotáciu na stravovanie, aj daňový bonus na dieťa! Je potrebné ohlásiť to aj Vášmu zamestnávateľovi, ak ste si doteraz uňho uplatňovali daňový bonus a chcete si uplatniť dotáciu na stravovanie,
  • dieťa OD 15 rokov a VIAC, ktoré chodí do ZŠ – rodič má nárok AJ NA DOTÁCIU na stravovanie vo výške 1,30€ / deň AJ NA DAŇOVÝ BONUS vo výške 23,22€ / mesiac.

Vo všetkých prípadoch je nutné odovzdať ČESTNÉ VYHLÁSENIE v MŠ / ZŠ.

Možnosť výberu medzi dotáciou na stravovanie a daňovým bonusom majú len tí rodičia, ktorí spĺňajú podmienky nároku na daňový bonus. Daňový bonus sa uplatňuje podľa doteraz platných pravidiel na mesačnej báze (zamestnanci) alebo raz ročne (zamestnanci, SZČO).

Rodičia, ktorí nemajú nárok na daňový bonus (nezamestnaní, na materskej či rodičovskej dovolenke, rodičia s príjmom pod hranicou polovice min. mzdy...), nemajú nárok vybrať si medzi dotáciou na stravovanie a daňovým bonusom – pre nich je preto výhodné žiadať o dotáciu na stravovanie.

Začni písať komentár...

Odošli