classymom
12. jan 2019
143 

9 tipov, ako bojujem s ekzémom

Tajne dúfam, že tento blog nikdy nebude čítať moja doktorka, lebo by ju asi porazilo z toho, čo všetko so sebou stváram. Ale veď to možno poznáte. Zo zúfalstva dokáže robiť človek všeličo. Niekedy to dokonca aj funguje.

Ešte pred pár mesiacmi som mala ekzém asi na 70 až 80 percentách môjho tela (foto vyššie ešte nie je úplne dno, ktoré som s ekzémom zažila, bolo to aj horšie). Jediné miesto, kde som ekzém nemala, bola hlava. 

Kožnú ambulanciu som navštívila v období, keď som mala ekzém iba na rukách, najmä dlaniach. Doktorka mi spravila testy a vyšlo mi, že som alergická na kathon. Ide o nejaký konzervant, ktorý sa nachádza doslova všade. Áno, aj v toaleťáku. U mňa bol problematický najmä saponát. Po tom, čo sme začali používať umývačku riadu, sa môj stav upravil. Pár mesiacov bol život „báječný, béžový, rúžový“ a potom sa to spustilo. Ekzém som začala mať doslova všade. Nohy, ruky, brucho, pazuchy, hruď, chrbát…Každý deň to bolo horšie a horšie. A tak človek začína googliť, najmä po zahraničných stránkach a robiť zo seba pokusného králika. V skratke uvádzam, čo mi pomáha v boji s ekzémom. Stále som sa ho nezbavila a podľa mojej lekárky, je to už choroba „navždy“, len sa budú striedať horšie a lepšie obdobia. Nejak sa s touto víziou do budúcnosti neviem zmieriť a tak ďalej hľadám a skúšam. Takže, čo sa mi osvedčilo (tzn. že sa to nemusí osvedčiť iným):

  1. Studená sprcha. Začínala som kombináciou teplý soľný kúpeľ zakončený studenou vodou. Kohútik treba otočiť pekne do modrej. Žiadne letné vodičky. Nebola som veľký fanúšik tohto spôsobu, ale keďže na svrbenie mi nič iné nezaberalo, tak som tomu prišla na chuť. Ľadová voda mi dokázala svrbenie utlmiť na niekoľko hodín. Preto som do svojho programu zaradila studenú sprchu aj ráno. Najprv svoje telo na sucho premasírujem kefou a potom na seba šľahnem studenú vodu. Sú aj krajšie veci na zemi, ale ako som už písala vyššie, fakt to zaberá.
  2. Soľná kúpeľ. Najprv som si zadovážila soľ z mŕtveho mora, ale neskôr som objavila magnéziovú soľ. Fakt super vec. Dokonca je vraj dobrá na nervy a má upokojujúce účinky. Dávam ju do kúpeľa aj deťom. Neviem posúdiť, či sú potom menej bláznivé. V najhoršom období som sa v magnéziovej soli kúpala takmer každý deň. Teraz to striedam so sprchou.
  3. Sóda bikarbóna. Výborná vecička. Neverila som, ako fantasticky to dokáže zabrať. Pokiaľ si ju nanesiete na pokožku rozdráždenú škrabaním, asi to bude štípať. Vždy som nechala sódu chvíľku pôsobiť, zmyla, natrela kokosovým olejom a prišla veľká úľava. Ak chcete vyskúšať, skúste najprv na malej ploche.
  4. Meditácie. Choroba ako je ekzém, chce zmenu štýlu. Vždy som sa považovala za pozitívneho človeka. Ale reálne som si musela priznať, že kým navonok som optimista, v duchu sa stále na niekoho alebo niečo nadávam. Treba povedať stop. Zmeniť prístup. Hneď ako sa vynorí negatívna myšlienka – nechať ju tak a nerozvíjať ju. Večer na upokojenie ešte meditujem. Pekne to harmonizuje.
  5. Kozmetika. Som rada, že aj počas najhoršieho obdobia som odolala impulzívnymi nákupom kozmetiky určenej na ekzém. Bohužiaľ, vzorky sú u nás ešte stále tak trochu sci-fi a kozmetika z lekárne nie je vždy práve najlacnejšia. Spomínam si, ako som sa v istej lekárni pýtala na nejaké mydlo vhodné na ekzém. Odporúčali mi najdrahšiu emulziu. V druhej lekárni mi dali mydlo za asi štyri eurá. Myslím, že poslúžilo dobre. Teraz značky striedam. Zväčša ide o nechtíkové mydlá. Osobne od mydla nečakám zázrak, ide mi hlavne o to, aby bolo šetrné k citlivej pokožke. Natieram sa najmä kokosovým olejom a potom kombinujem. Od kožnej lekárky som dostala na predpis kyselinu mliečnu vo forme krému. Výborná vecička! Na odporúčanie kamarátky som si zadovážila aj Avéne Xeracalm. Zaberá veľmi dobre, ale finančne je to náročnejšie. Preto veci striedam. A keď je úplne najhoršie, siahnem aj po kortikoidnom kréme, ktorý mám na predpis. Nikdy ho neužívam tak, ako mi povedala lekárka, ale menej často. Stačí to.
  6. Jedlo. V najhoršom období som dostala ako darček k narodeninám potravinový test, z ktorého vyplynula moja intolerancia na kvasnice a kvasené veci. Ale objavili sa tam okrajovo aj iné potraviny, ktoré som vylúčila zo svojej stravy. Takmer úplne som sa vzdala lepku a rafinovaného cukru. Stopku dostal aj alkohol. Vedľajší účinok – takmer žiadna celulitída (už do dvoch týždňov), mínus 3 kilá a zmizla mi druhá brada. Istý čas som skúšala aj vegánsky štýl stravovania, ale žiadne super výsledky to mne osobne neprinieslo. Momentálne jem najmä ovocie, zeleninu a mäso.
  7. Suplementy. Dopujem sa probiotikami, B-komplexom, vitamínom D, olejmi (šípkový, konopný, ľanový) a tinktúrami.
  8. Pohyb. To je moja slabina. Ešte stále si neviem nájsť dostatok času na cvičenie, ale snažím sa hýbať, čo najviac.
  9. Spánok. Možno spávate 8 hodín denne, ale aká je kvalita vášho spánku? Odkedy som sa začala na to pozerať takto, upravila som svoj režim. Niektoré veci pri dvoch malých deťoch neovplyvním, preto dobíjam baterky aj počas dňa.

Začni písať komentár...

Odošli