Vo vyšších dávkach glutaman sodný poškodzuje nervové bunky, spôsobuje migrény, cukrovku, žalúdočné vredy, vyvoláva agresivitu a má negatívny vplyv na kvalitu spánku. Napriek tomu, že stále nepatrí medzi "zakázané éčka", neodporúča sa deťom, tehotným a kojacim ženám, dokonca ani pacientom v nemocnici.
Lekári aj výrobci potravín sú minimálne 30 rokov oboznamovaní s nepriazdnivými účinkami glutamanu sodného, ale napriek tomu trvajú na jeho údajnej bezpečnosti.
Kde ho nájdeme?
Glutaman sodný sa používa v potravinárstve ako dochucovadlo – látka zvýrazňujúca chuť a vôňu. Je používaný v asijskej kuchyni. Dodáva potravinám výraznú mäsovú chuť. Obsahujú ho koreniace zmesy, sójové omáčky, instantné pokrmy ako sú polievky a omáčky, v konzervované jedlá a polotovary. ďalej v mastných výrobckoch, vo výrobkoch z rýb, udeninách a niektorých syroch. Je pridávaný dokonca do niektorých alkoholických nápojov. Je súčasťou pochutín (zemiakové lupienky, čipsy) a slúží ako náhrada soli.
Glutaman sodný sa využíva aj vo farmaceutickom priemysle. Nachádza sa v mnohých voľne predajných liekoch. Je zložkou niekterých očkovacích látok. Používá sa vo vlasovej kozmetike (šampóny, trvalá ondulácia). Glutaman sodný tvorí prísadu do stravy aj pre psov a mačky.
Nežiadúce účinky
Glutaman sodný je veľmi sledovanou látkou a bolo vypracovaných mnoho štúdií. Boli odhalené jeho neurotoxické vlastnosti. Je nebezpečný pre zdravý vývoj mozku detí od embryonálneho štádia cez novorodenecký až do školského veku cca 12 rokov. Ako „syndróm čínskej reštaurácie“ boli popísané príznaky po požití jedla s glutamanom: zvracanie, zadržovanie vody v tele, stuhnuté svalstvo, znecitlivenie šije, búšenie srdca, závraty, bolesti hlavy a studený potpotlačuje hormony ovplyvňujúce spalovanie tukov a tým vyvolává obezitu. Boli popísané zmeny nálad, podráždenosť, depresie, poruchy spánku, lieková závislosť. Boli pozorované zhoršenia astmy a migrén, dokonca novo vyvolané astmatické stavy u zdravých osôb, ktoré jedli potraviny s glutamanom.
Pokiaľ vám záleží na svojom zdraví, pozerajte zloženie potravín na etikete. Pokiaľ možno, éčku E 621 (americkej skratke - MSG) sa vyhnite.
Buďte opatrní: aby neodradili spotrebiteľa, neoznačujú výrobci prísadu E621 pravým menom, môže sa skrývať pod výrazom „dochucovadlo“ alebo „zvýrazňovač chuti“. Okrem toho sa pod týmito výrazom môže skrývať i E622 (glutaman draselný), „dochucovadlo“, ktoré je u nás už zakázané používať.
viac informácii nájdete: www.emulgatory.cz
@dankaa78 Ja som jednu dobu chudla podľa programu "jste to co jíte" a tam veľmi dobre opisovali čo je zdravé a čo nie keď prechádzali jednotlivé chladničky chudnúcich a tak sa aj modifikovanému škrobu vyhýbame a hlavne keď synovi kupujeme jogurty tak tam pozeráme na zloženie a takmer každý má tieto "pochutiny" v sebe. Najviac tých zdravších sme našli v Lídli
Ja to poznám na vlastnej koži ... 2 krát som bola v ázijskej reštaurácii a dva krát som dostala po požití jedla záchvat, presne ako píšu .. ochablo mi svalstvo - nemohla som sa ani pohnúť, točila sa mi hlava ... až som nevidela, boli mi na vracanie a búšilo mi srdce tak, že mi snáď asi vybehne z hrude. Skončila som na pohotovosti, po pol hodke to prešlo a samozrjeme dr. nevedeli, že z čoho by to mohlo byť.2 krát stačilo .. nikdy viac!
@ivetfarmacia ano aj mne tak bolo viac krat zle...
Začni písať komentár...
My sa vyhýbame aj glukózo-fruktózovému sirupu