dankaa78
4. jún 2015

Je internet pre pre Teba na prvom mieste? Ako ho správne využiť a nebyť osamelá 🙂

Milujem sociálne médiá, ale niekedy by som si priala byť odpojená od celého sveta. Zvykla som si ich veľmi užívať (asi ako pri závislosti na čokoláde za mlada), ale teraz keď mám ten iPhone neustále pri sebe, chorobne som začala kontrolovať e-maily, Facebook, Instagram a ďalšie lokality. Ako čakanie na mávnutie čarovného prútika a môj život sa razom zmení.

Keď som si v tom stave neustálej kontroly a aktualizácie statusov uvedomila,  že naozaj nemám dobrý pocit. Cítila som sa v napätí, vyčerpaná, bez energie, ako keby som sa napchávala solenými chipsami z obchodu a zdravá zelenina ma obchádzala veľkým oblúkom. Niekedy som sa sa už naozaj strácala. Miesto zapojenia sa do debaty s mojimi priateľmi som bezhlavo rozhadzovala lajkmi na obrázky rodinných fotografií iných ľudí (ako robot) a komentovala krásne šaty.

Sociálne médiá nám dávajú akúsi ilúziu pripojenia sa k životom iných ľudí. Ale keď sme v ňom stratili samých seba, môžeme sa cítiť skôr odpojený. Tu sú niektoré spôsoby využitia sociálnych médií spôsobom, aby ste sa cítili viac pripojený k sebe a k ostatným ľuďom:

1. Žiadne nadávanie, kňučanie alebo sťažovanie sa

Sociálne médiá nie sú vašim osobným denníkom, či verbálne pľuvadlo. Je to forma komunikácie – čo znamená, že je niekto ďalší na druhej strane. Pripomeňte si, že vždy si niekto musí prečítať, čo ste napísali. A čo potrebujú vedieť? Že ste dosiahli úspech, z ktorého sa tešíte, či dostali pokutu za vašu hlúposť? Alebo úplne najradšej mám statusy, kto mal čo na raňajky.

2. Byť užitočný

Zdieľajte momenty a nápady vo vašom živote, ktoré si myslíte, že by mohli byť prospešné a užitočné pre ostatných. Nie iba prvoplánovú myšlienku, ktorá sa objaví vo vašej hlave.

3. Internetový pôst

Urobte si deň, týždeň, mesiac v režime offline. Zostaňte úplne odpojený. Prečítajte si knihu. Porozprávajte sa s priateľom. Choďte na prechádzku. Meditujte. Stretnite sa s priateľmi. Venujte sa iba rodine. Zacvičte si.

4. Ak máte pocit osamelosti a odpojenosti, neupadajte do zúfalstva

Ak sa cítite osamelý, odpojený od ostatných ľudí, nevkladajte si myšlienky ako: „Koľko ľudí mi reaguje na status?“ „Prečo mi nikto nelajkuje moje posty?“ „Prečo tomu a tej všetci všetko lajkujú a komentujú?“ Neupadajte do zúfalstva a počtov lajkov. V takejto chvíli vám bude úplne stačiť spojenie s jednou osobou, ktorá vašu osamelosť odoženie preč.

5. Pred odoslaním myslite

Pred stačením tlačidla „odoslať“ myslite na dôsledky vašej komunikácie.

6. Prezentujte samých seba

Premeňte svoje sociálne interakcie do podoby vášho skutečného osobného prejavu – kto si, či kým sa stať chceš (keď ešte na tom pracuješ). Na nič sa nehrajte a prezentujte svoje skutočné JA.

7. Nemanipulujte

Ak to nefunguje v reálnom živote, nebude to fungovať ani v sociálnych médiách. Vyhnite sa postom ako „Väčšina ľudí to nebude zdieľať, pretože oni sa nestarajú o zdravotne postihnuté deti / zvieratá / bezdomovcov…” Nevytvárajte v ľuďoch vinu a nenúťte ich týmto reagovať.

8. Väčšie nie je nevyhnutne lepšie

Nemusíte prijať všetky žiadosti o priateľstvo a takto rozvíjať svoju sieť. Lepšie je mať citlivý a malý zoznam, ako obrovský a mŕtvy.

9. Odstráňte urážlivé komentáre

Riadite interakcie. Odstráňte urážlivé komentáre z vášho profilu, aby vám zostávalo iba to pozitívne.

10. Nikdy, nikdy, nikdy nespamujte ľudí

Je to neslušné a nepríjemné. Ľudia vás tak môžu začať vnímať a zablokovať si vás.

11. Neporovnávajte sa s ostatnými

Vôbec nezáleží na tom, koľko máte priateľov, na koľkých party ste boli, či ste si užili zahraničnú dovolenku alebo koľko máte áut. To neodzrkadluje podstatu vášho života. Ľudia sa snažia budovať svoj sociálny obraz a premietnuť ho v najlepšom svetle – ľudia nezverejňujú obrázky samých seba v ťažkých časoch, v pocite osamelosti (poniektorí áno). Preto dávať sa do porovnania, nie je vôbec primerané.

12. Tu a tam sa spýtajte samých seba, ako správne používať sociálne médiá

Sme tak zaneprázdnený rozdávaním lajkov, komentárov, odpoveďami a retweetmi, že sme úplne zabudli, k čomu nám sociálne médiá zvykli slúžiť. Položte si otázku, čo vám sociálne médiá prinášajú, prečo ich používate. A uistite sa, že ich používate správne. Tak, že sa cítite dobre, pripojený k sebe a k ostaným – viac áno ako nie.

Sociálne médiá, connecting people Image title Ale aby hrali vo váš prospech, musíte ich správne využívať a vnímať ich užitočnosť. Inak vo vás môžu navodiť pocit osamelosti, odpojenosti, zúfalstva a až depresie.

Foto: shutterstock.com

zdroj :http://www.zelenejablko.sk/12-sposobov-ako-spravne-vyuzit-socialne-media-nebyt-osamely/ 

#navrh Ďakujem za skvelý článok 🙂

12. jún 2015

aj ja dakujem😉

12. jún 2015

Začni písať komentár...

Odošli