detomodnas
9. júl 2016
6621 

Barefoot či klasika?

Keď som riešila topánočky so starším synom ani som netušila čo to je barefoot. Synček má 4 a pol roka a za tú dobu sa tento typ obuvi dostal do popredia mamičiek natoľko, že má asi rovnako stúpencov ako klasické botičky. Tak ktorá obuv je tá naj?

Názory sa odlišujú a vždy aj budú. Každý z nás je individuálny a preto má aj na všetko rozdielny názor. Možno však nájsť kompromis? Dokonca som sa stretla s mamičkami, ktoré hľadajú kombináciu. Chcú prirodzenú chôdzu ale s pevným členkom.

V dôležitých otázkach  mi vždy pomohol sedliacky rozum 😀 Ľudské telo bolo stvorené v dokonalosti aké je. Nebolo stvorené s doplnkami ako sú oblečenie, topánky a pod. Prirodzenosť je vo všeobecnosti pokladané za niečo predpotopné a keď sa prejdem po meste, tak čím ďalej stretávam viac umelosti ako v hračkárstve.  Ako keby nás vyrábali – Made in China 😀

Naše nohy potrebujú prirodzenosť. Ak nám to umožňuje naše prostredie, nôžky by sme mali nechať nech sa dotýkajú terénu, nech je akýkoľvek – hrboľatý, rovný, strmý, krivý, oblý ... Tým nôžky pracujú a svalstvo sa posilňuje. Prsty sa nám potom neskrivujú do čudných uhlov ale vytvárajú prirodzený stabilizačný systém tela.

Keď som bola dieťa, vyrastala som blízko bágroviska. Mala som ho od domu asi 300 metrov. Cesta k nemu dnes už je vybetónovaná ale vtedy bola na nej iba hŕba kameňov. Takmer každý deň sme tú cestu prešli tam a nazad ale hlavne bosí. Bolo to niečo super. Tento pocit môžem dnes zažiť už len z časti u nás na dvore, kde sa poprechádzam bosá po tráve. Alebo keď idem do Chorvátska na dovolenku 😀 Tam je kameňov habadej – ale ani ježkovia nie sú výnimkou :-P

Do mesta by som to však neriskovala🙂 Tam si vyberám pohodlné topánky, v ktorých sa cítim dobre a ktoré netlačia. A nie sú to barefoot. Viem že existujú aj outdoor barefoot ale stále som im neprišla na chuť. Možno časom a možno moje deti budú chodiť iba v tom. Neodsudzujem ale vyrastala som v klasike takže niečo vo mne tú klasiku stále preferuje.

Tiež a bohužiaľ sú medzi nami detičky, pre ktoré barefoot zrejme nie sú to pravé orechové. Potrebujú určitú podporu zo strany topánočiek aby sa vôbec na nožičky postavili, takže pre nich tá klasika, príp. ortopedická obuv je nevyhnutnosť.

Tak či onak, barefoot alebo klasika hrá v našich životoch dôležitú úlohu. Aj jedno aj druhé nám nohu chráni pred odreninami, úrazmi a rôznymi ostrými predmetmi, ktorými to našimi ulicami len tak hmýri.

Pokiaľ nemáme my alebo naše detičky problémy s nožičkami, kľudne im doprajme aj pocit prirodzenosti aj klasické topánočky. Nech sa detičky časom rozhodnú sami 😀.

Začni písať komentár...

Odošli