detomodnas
3. aug 2016
263 

Jedinečná minulosť v súčasnosti

Slovenská história je veľmi bohatá, pestrá, v mnohom nádherná a v niečom aj smutná. Ľud, ktorý žil na dedinách, patril väčšinou k vrstve roľníkov. Popri ťažkej práci, ktorú zažívali každý deň mali iba máličko príležitostí na tie veselšie stránky života. Keď už však k nim prišlo, ľudia sa vyobliekali, vyfintili a ako sa patrí, danú príležitosť si aj užili. Tieto udalosti sa spájali najmä s kresťanskými sviatkami – či už Veľká noc (šibačky), Vianoce, ... ale aj s ľudovými zvykmi (Morena, privítanie jari, stavanie májov, svadobné zvyky, ...).

K výrazným prvkom dodržovania zvyklostí či slávenia sviatkov bol jednoznačne aj kroj. Každá oblasť na Slovensku mala iný. Samotný výzor ovplyvňovali viaceré faktory (klíma, geografická poloha, postavenie a pod.). Existovalo niekoľko desiatok rôznych krojov.

Pri výbere materiálu, z ktorého bol ľudový odev zhotovovaný sa ľudia zameriavali na svoje možnosti. V dávnej minulosti sa používali aj kožušiny zo zvierat, neskôr to bol chov oviec, ktorý priniesol tkanie a tým aj samotné textílie.  Všetko sa vyrábalo ručne a v tom spočívala tá krása. Každý jeden kúsok oblečenia bol jedinečný a preto predstavoval niečo výnimočné. Za každým krojom sa skrývali stovky hodín poctivej práce.

Dnes už tieto kroje máme možnosť vidieť väčšinou iba na folklórnych slávnostiach alebo ak máme šťastie, stretneme babky v kostole, či v dedine, ktoré im ešte dodnes zostali verné. Postupom času sa však môžeme stretnúť s tendenciou návratu k minulému.

V poslednej dobe sú vyhľadávané „retro“ veci a možno by sme k nim mohli zaradiť práve aj kroje. V takej novšej podobe môžete nájsť oblečenie s ľudovou tematikou aj na našej stránke. Tejto záslužnej práci sa venuje aj mladá autorka – Monika Micháliková (Atelier-MM). Snaží sa o spojenie minulého s prítomným a myslím, že sa jej to aj veľmi darí. No veď posúďte sami a kochajte sa 😀 

(www.detomodnas.sk)

Dakujem. :D

4. aug 2016

krásne

5. aug 2016

Začni písať komentár...

Odošli