detomodnas
7. sep 2016
26 

Pozri mami, .... ja som indián 😀

Indián, Kovboj, Policajt, Požiarnik, Astronaut ..... každé dieťa sníva, čím bude, čím by mohol byť a vo svojich snoch sa ním aj nachvíľku stane.

V dnešnej dobe sa dieťa premení vo svoj idol najmä na maškarných plesoch v škôlkach, ktoré sa konajú pravidelne každý rok. Z môjho syna som chcela v dobrej viere urobiť malé bábätko s plienkou 🙂 Myslíte, že sa mi to podarilo? Jasné, že nie.... Samozrejme, že bol  vojak 😀 Ale našiel sa aj Indián, Spiderman, Ironman, šašo,... u dievčat nechýbala Elsa, dobrá víla, či Popoluška.

Detské sny vedia byť zázračné. Máloktorý dospelý človek má takú fantáziu ako dieťa. Dieťa sa vie preniesť inam v čase aj priestore. Predstavuje si, že trávnik pri dome je džungľa, kde vedľa neho práve prebehol Tyranosaurus Rex, alebo, že cez izbu mu práve prešlo stádo bizónov (povedzme si pravdu, niekedy to tam aj tak vyzerá J )

Na snívanie však deti nepotrebujú iba veľké priestory. Niekedy im stačí iba malý kútik, ich malé útočisko, kde si schovávajú svoje najväčšie cennosti a budujú si svoj priestor.

K takým priestorom nepochybne patria detské stany, ktoré sa čoraz viac tešia obľube a zrejme nechýbajú ani v jednej detskej izbe.

K modernejším a zároveň k najstarším patria jednoznačne Teepee, tee-pee, prípadne týpí. Akokoľvek ich nazvete, určite viete o čo sa jedná.  Tieto obydlia používali indiáni a veru ich mali aj prepracované. Indiáni ich stavali zväčša v tvare kužeľu, pričom na vrchole boli chlopne, ktoré odvádzali dym z ohňa, ktorý si mohli založiť priamo v týpí. Spočiatku boli týpí veľmi maličké, až s príchodom koní, ktoré vypomáhali indiánom, sa začali stavať až o veľkosti  8 metrov a viac. Na konštrukciu sa používalo drevo  a základom bola koža z bizónov, až neskôr látka. Týpí im poskytovalo úžasné pohodlie, ku ktorému tiež prispievali kožušiny a deky na lôžkach, operadlá z vŕbového prútia, či kožené vaky ...

Týpí sa v dnešnej dobe tešia obľube hlavne v detských táboroch. Pre deti je atraktívnejšie bývať v takýchto stanoch ako v chatkách, či štandardných stanoch.

A ako inak môžeme dať deťom možnosť snívať, ak nie poskytnutím takéhoto priestoru.... Tomuto krásnemu poslaniu sa venuje pani Natálka z Elen living. A jej prekrásne stany,

z ktorých si naozaj vyberie každý, môžete nájsť aj u nás. Tak sa poďte pozrieť na týpí, v ktorých môžu snívať svoje najtajnejšie sny aj Vaše detičky 😀

(www.detomodnas.sk)

Začni písať komentár...

Odošli