icon
23 / 320
Blondies so slaným karamelom
avatar
dominika_c
autorAMBASÁDORKA

RECEPT

Slaný karamel

2 hrnčeky kr. cukru
11 PL masla izbovej teploty
1 hrnček smotany na šľahanie izbovej teploty
Soľ
Cukor dáme do hrnca alebo panvičky s vysokým okrajom (použila som teflónový povrch). Na strednom ohni zohrievame cukor, keď sa začne roztápať, premiešavame. Spravia sa hrudky, ale to nevadí, stále miešajte a oni sa postupne roztopia.
Keď je cukor celkom roztopený, nemiešame, iba občas zakrúžime hrncom a necháme ho až pokiaľ nedosiahne teplotu 175st. Vtedy pridáme maslo. Pozor, je to hotová alchýmia a karamel začne bublať. Odstavíme z ohňa a pomaly pridáme šľahačku. Znova to bude bublať, tak opatrne. Pridáme soľ a miešame pokiaľ nevznikne hladká zmes

Blondies:
2 hrnčeky polohr.múky
2 čl prášku do pečiva
½ čl soli
1 hrnček roztopeného a vychladeného masla
1 a 1/3 hrnčeka hnedého cukru
2 vajíčka
Slaný karamel (tak cca ½ hrnčeka až 1 hrnček)
V inej mise dobre vymiešame maslo s cukrom. Pridáme vajíčka a dobre premiešame. Pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva a soľou a dobre premiešame špachtlou, stierkou.
Polku zmesy natlačíme do formy (použial som klasickú tortovú). Bude sa s tým robiť trošku tažšie, ja som to uhladila takou stierkou, ktoru som namocila do vody, aby sa mi cesto nelepilo. Plus som použila ruky, tými sa to najlepšie uhládzalo ;) Nalejeme navrch slaný karamel, pričom pokrajoch necháme asi pol cm voľného. Prikryjeme zvyškom cesta. Radím obaliť si formu alobal, aby z formy nič nevytieklo a nezasmradilo vám kuchyňu ako mne :P Pečieme cca 30-40 minút pri 175st.

Odpovedz
2. máj 2016