icon
120 / 320
avatar
dominika_c
autorAMBASÁDORKA

MEDOVÉ PLÁTY:
100 gram maslo
110 gram cukor (ja som dávala 50g práškový a 60g muscovado)
4 PL med
2 vajcia
1 PL sóda bikarbóna
1 čl ocot
520 gram špaldová hladká múka
Nad parou rozpustíme maslo, cukor a med a miešame, kým sa hmota nespojí. Potom pridáme vajíčka, ktoré sme si predtým trošku vidličkou premiešali. Nezabúdajte stále miešať. Potom pridáme ocot a sódu bikarbónu. Hmota zabuble, no miešame ďalej. Tak 3-5min, pokiaľ nezhnedne a nechytí karamelový odtieň. Dáme dole zo sporáku a pridáme preosiatu múku. Vypracujeme cesto a necháme ho v chladničke odpočinúť. Ak sa veľmi lepí, pridajte múku. Cesto si potom vyberieme a rozdelíme na rovnaké časti. Ja som robila 1 a ½ dávky. Cesto potom rozvaľkáme a vykrojíme kruh. Ja som si vyvaľkala približne rovnaké kruhy, ktoré som upiekla a potom, po upečení a vychladnutí som si vykrojila ráfikom na pečenie kruhy. Pečieme v predhriatej rúre na 170st. cca 3-4 min, nie viac, aby neboli pláty tvrdé. Avšak záleží od rúry.

KRÉM KARAMELOVÝ:

250g kr. cukor
90ml voda
180ml šľahačková smotana
250g maslo
Vo vyššej panvičke alebo hrnci zmiešame cukor a vodu. Na miernom ohni varíme, kým sa cukor nerozpustí. Potom pridáme plameň na strednú úroveň a sirup necháme zovrieť a bublať. Medzitým si v malom hrnci necháme zovrieť šľahačku. Sirup varíme pokiaľ nezhnedne a nespraví sa z neho karamel (pozor, aby sa nespálil). Keď má správnu farbu, dáme ho dole z ohňa a pridáme šľahačku. Miešame, až kým nevznikne jednotný karamel. Pridáme po kockách maslo, ktoré dobre rozmiešame, až potom pridáme ďalšiu kocku. Dobre pomiešame, karamel nám tým zhustne. Necháme stuhnúť v chladničke. Potom vyberieme a mixérom vyšľaháme. Karamel sa krásne našľahá a vznikne nám tuhý krém.
PUDINGOVÝ KRÉM:

Tento som robila odoka, keďže mi ostal puding z iného dezertu. Hustý vanilkový puding (dávam tak 300ml mlieka na 1ks) pridáme do masla, ktorý sme si vyšľahali s cukrom. Pozor, obe suroviny musia mať rovnakú teplotu, aby sa nezgrcli. Krém som rozdelila na 2 časti a do jednej som pridala mleté vlašské orechy, ktoré som predtým ešte osmahla na panvici a nechala vychladnúť.
Každý plát potrieme slivkovým lekvárom a krémy striedame – plát, karamelový krém, plát, vanilkový krém, plát, orechová krém atď. Necháme najlepšie cez noc stuhnúť. Na potretie torty som si vyšľahala mascarpone s troškou šľahačky a so Salkom (dávala som neskaramelizované). Potrela som tortu a posypala odrezkami z plátov, ktoré som si rozmixovala najemno.

PS: Najlepšie potom chutí, ak ju necháme pred jedením chvíľu postáť pri izbovej teplote. Je potom mäkká a jemná 🙂

Odpovedz
12. júl 2017
avatar

Super! Práve som ti chceka písať či nemáš ňáhodou nejaký dobrý karemelový krém. V obchode sa dá kúpiť žákusky s menom toffi cake. Chutné. Chcela som to spraviť doma, ale recept som nikde nenašla. Asi skúsim stímto tvojim 🙂 ďakujem že si to overila

Odpovedz
3. okt 2017
avatar
dominika_c
autorAMBASÁDORKA

@wowi dakujem krasne 🙂 tak verim, ze bude chutit ;) 🙂

Odpovedz
3. okt 2017