@janas81 dakujem 🙂 robila som makovu tortu a toto su zvysky, ktore som dala do sklenenych misticiek. Casto sa mi nepodari odhadnut mnozstvo, a potom vznikaju taketo "zvyskove" dezerty ;) Naspodku je korpus, ktory som natrhala na mensie kusky, na nom lekvar, makova plnka, visne a navrchu je este mascarpone krem s makom. Recept na tortu je tu:
Korpus:
12 žĺtkov
280g práškového cukru
280g mletého maku
14 bielkov
(štipka soli)
Plnka:
200g masla
170g práškového cukru
4 PL rumu
2 žĺtky
300 ml mlieka
300g mletého maku
(višňový džem)
Vyšľaháme si bielka so štipkou soli. Žĺtka vyšľaháme s cukrom a pridáme mak. Pridáme bielka. Pripravíme si dve tortové formy (vymastené alebo s papierom na pečenie) a cesto rovnomerne rozdelíme. Pečieme pri 175st. cca 30min. Necháme vychladnúť.
Mlieko uvaríme s makom a necháme vychladnúť. Vymiešame maslo s cukrom, po jednom pridávame žĺtky a po troškách rum. Primiešame makovú plnku. Korpusy prekrojíme, potrebujeme štyri kusy. Potrieme korpus višňovým džemom zmiešaným s rumom. Tortu naplníme a necháme stuhnúť - naj do ďalšieho dňa.
Mascarpone krém som spravila tak, že som som vymiešala mascarpone a šľahačku 1:1 s cukrom, potom som pridala mletý mak 🙂
@dominika_c ďakujem 😉

Krásne to vyzerá,čo to je? Môžem poprosiť recept,postup? Ďakujem pekne