Vsetky suroviny na cesto vypracujeme. Ak je cesto prilis lepkave, mozme pridat trosku muky, no ma byt take redsie/lepkavejsie ako napr na linecke. Cesto dame do folie a nechame odstat najlepsie cez noc. Cesto si potom rozdelime na 4 casti. Kazdu cast vyvalkame do tvaru stvorca (ja som valkala na papieri na pecenie, ktory som pomucila – lepsie sa mi rolovalo). Makke maslo rozotrieme na vyvalkane cesto (maslovackou alebo lyzicou). Posypeme posypkou (zmiesali sme cukor, skoricu a orechy) a trosku, zlahka pozatlacame. Opatrne zrolujeme, opat zabalime do folie a dame na pol hodku do mrazaku. Toto opakujeme aj s dalsimi 3 castami cesta. Rolky vyberieme z mrazaku a krajame na tenke kolieska (cca 0,5cm). Ja som dala rolky do mrazaku na drevenej doske a trosku sa na spodnej strane zdreformovali, splostili – ale to nevadi, ako som kladla slimakov na plech, tak som ich trosku postlacala, aby sa dotvarovali do pekneho kruhu. Vrch slimakov potom este mozme pokvapkat maslom a namocime do skoricoveho cukru. Alebo omaslujeme a namocime do skoricoveho cukru vonkajsie, bocne strany. Pecieme na 175st cca 10-13 min, podla velkosti. Nechame vychladnut na plechu, pretoze horuce su krehke a pri prenasani by sa mohli rozpadnut. No neprepecte ich velmi, aby neboli suche. Cream cheese a potrete maslo ich totiz nevysusia a su potom krasne makke a nie suche ako napr linecke Ja som jeden plech upiekla o cosi viac a citit to 😉
@lucique29 ahoj, ja som davala tusim hladku 🙂 neskusala som celozrnnu, takze neviem naisto povedat. ono zalezi asi aj od muky, kedze niektore celozrnne a spaldove zvyknu trosku vysusovat, aspon ja som teda tak odpozorovala. mozno by bolo fajn najrpv skusit dat pol na pol 🙂
250g muky
100g mletych orechov
50g cukru
1 PL skorice
180g masla
180g cream cheese (Philadelphia, Lucina, natierkove maslo)
Plnka:
120g trstinoveho cukru
2 PL skorice
50g mletych orechov
4 PL masla na potretie
+skoricovy cukor na posypanie/maslo
Vsetky suroviny na cesto vypracujeme. Ak je cesto prilis lepkave, mozme pridat trosku muky, no ma byt take redsie/lepkavejsie ako napr na linecke. Cesto dame do folie a nechame odstat najlepsie cez noc. Cesto si potom rozdelime na 4 casti. Kazdu cast vyvalkame do tvaru stvorca (ja som valkala na papieri na pecenie, ktory som pomucila – lepsie sa mi rolovalo). Makke maslo rozotrieme na vyvalkane cesto (maslovackou alebo lyzicou). Posypeme posypkou (zmiesali sme cukor, skoricu a orechy) a trosku, zlahka pozatlacame. Opatrne zrolujeme, opat zabalime do folie a dame na pol hodku do mrazaku. Toto opakujeme aj s dalsimi 3 castami cesta.
Rolky vyberieme z mrazaku a krajame na tenke kolieska (cca 0,5cm). Ja som dala rolky do mrazaku na drevenej doske a trosku sa na spodnej strane zdreformovali, splostili – ale to nevadi, ako som kladla slimakov na plech, tak som ich trosku postlacala, aby sa dotvarovali do pekneho kruhu. Vrch slimakov potom este mozme pokvapkat maslom a namocime do skoricoveho cukru. Alebo omaslujeme a namocime do skoricoveho cukru vonkajsie, bocne strany. Pecieme na 175st cca 10-13 min, podla velkosti. Nechame vychladnut na plechu, pretoze horuce su krehke a pri prenasani by sa mohli rozpadnut. No neprepecte ich velmi, aby neboli suche. Cream cheese a potrete maslo ich totiz nevysusia a su potom krasne makke a nie suche ako napr linecke Ja som jeden plech upiekla o cosi viac a citit to 😉