icon
178 / 320
avatar
dominika_c
autorAMBASÁDORKA

200g medu
100g masla
2 CL sody bikarbony
150g pr.cukor
2 vajicka
500g hladkej muky
skorica, pernikove korenie

Plnka:

100g pr.cukor
100g maslo
150g mlete orechy
rum

Med zohrejeme, pridame maslo, sodu bikarbonu, primiesame ostatne surovinz a vypracujeme hladke cesto. Bude mozno lepkavejsie, ale tak to ma byt. Zabalime do folie a nechame odlezat v chladnicke. Najlepsie cez noc.
Plnku si pripravime tak, ze zmiesame vsetky suroviny. No ja som davala plnky hojne a tak mi nevysla, preto odporucam spravit o nieco viac 😉 Pripadne ja som spravila tak, ze niektore boli iba s lekvarom 🙂
Po odlezani cesto prepracujeme na dobre pomucenej doske, vyvalkame na plat, na ktorom si naznacime polovicu. Na jednej polovici si zlahka nazancime vykrajovackou alebo poharom kolieska. Do stredu kazedho kolieska kladieme kopky lekvaru a plnky. Okolie okolo plnky a medzery potrieme rozslahanym vajickom. Potom prelozime druhou polovicou cesta a okolie okolo plnky poriadne popritlacame. Potom vykrojime kolieska, skontrolujeme, ci sme dobre popritlacali a nikde nam nic nevytecie. Pecieme vo vopred vyhriatej rure na 180st. cca 15min podla velkosti, treba odsledovat. Pripadne tak, ako zvyknete pernicky piect. Mozeme ich potriet vajickom alebo odporucam namacat v cokolade 🙂
Skladujeme v uzavretej nadobe v chlade a pred jedenim nechame najlepsie postat aspon 10min, vtedy chutia naj 🙂

Odpovedz
8. jan 2018