Makovo-orechová torta
Prenaadherne nadherne VŠETKO!!!! A toto musela byt ..... !!!!! Aaaaaaa!!!!!!... 😀
Odpovedz
31. jan 2018
@hviezdickamaria dakujem krasne 😘 tato veru padla rychlo za obet 🙂
Odpovedz
31. jan 2018
Prenaadherne nadherne VŠETKO!!!! A toto musela byt ..... !!!!! Aaaaaaa!!!!!!... 😀
@hviezdickamaria dakujem krasne 😘 tato veru padla rychlo za obet 🙂
ORECHOVÝ KORPUS
200g orechov (ja som dala vlašské)
3 vajíčka
100 pr.cukru
1 a ½ ČL prášku do pečiva
štipka soli
MAKOVÝ KORPUS
160g maku
60g masla
5 vajec
90g pr. Cukru
štipka soli
PLNKA MAKOVÁ:
200g mak
200ml mlieko
4 PL slivkový lekvár
80g pr. Cukor
125g maslo
ORECHOVÁ PLNKA
orechy
mlieko
cukor
maslo
MASCARPONE KRÉM:
250g mascarpone
200ml smotana na šľahanie
cukor podľa chuti
+ višne, višnový lekvár
Na orechový korpus si vymiešame bielka s polovicou práškového cukru a štipkou soli. Druhú polku cukru vymiešame do peny so žĺtkami. Najemno pomleté orechy zmiešame s práškom do pečiva a ručne primiešame k vyšľahaným žĺtkom. Do tejto zmesi nakoniec pridáme sneh, ktorý vmiešame opatrne. Pečieme cca 35-40min na cca 150 stupňov.
Na makový korpus taktiež vyšľaháme bielka s jednou polovicou cukru a žĺtka s druhou. Do žĺtok primiešame opatrne roztopené (nie teplé) maslo. Pridáme mak a nakoniec sneh. Všetko miešame opatrne špachtľou. Pečieme cca 35-40min na cca 150 stupňov.
Korpusy pečieme dozlatista, každá rúra pečie inak. Ak sa vám zdá, že vrch sa pripeká, no korpus ešte nie je hotový, ja zvyknem vrch prikryť papierom na pečenie.
Použila som formu, ktorá ma 20cm.
Mak zvaríme s mliekom, necháme vychladnúť. Maslo izbovej teploty vymiešame s cukrom, pridáme vychladnutú makovú plnku, lekvár a premiešame.
Orechovú plnku som si zabudla napísať, tak nemám gramáž :/ Ale spravila som to tak isto, ako pri makovej. Akurát som robila iba malé množstvo a nepridala som lekvár.
Vychladnuté korpusy som prerezala napoly. Pozor, budú naozaj krehké a budú sa zle krájať, ale stojí to za tú námahu 😉 Potom už iba naplniť – makový korpus, makový krém + višne, orechový korpus, orechový krém + makový krém, orechový korpus, makový krém + višne, makový korpus. Makový korpus som navyše potrela višňovým lekvárom.
Necháme poriadne stuhnúť, najlepšie cez noc. Ja som ešte tortu obtrela krémom z mascarpone a šľahačky. Vymiešame mascarpone s vanilkovým cukrom, pridáme smotanu na šľahanie a šľaháme dotuha. Pozor, aby sa krém nezrazil. Istejšia cesta je vyšľahať šľahačku do takmer tuha. Potom premiešať mascarpone, pridať šľahačku a už len chvíľku prešľahať, aby sa nám krém zjednotil.