Bielky vyšľaháme so štipkou soli do peny, postupne pridáme cukor. Miešame, až kým nemáme pevný sneh. Ja som miešala takých 5min na plné oťáčky. Nakoniec pridáme škrob s citrónom a miešame ďalej, také 2min. Vyšľahaný sneh si dáme do zdobiaceho vrecúška. Na papier na pečenie si spravíme kruh (buď lyžicou, alebo ja som to robila priamo so zdobiacim vrecúškom) a vytiahneme „múry“ dohora. Aby nám vzniklo také hniezdo. Dáme do rúry, ktorú sme si predhriali na 150st., no hneď, ako do nej plech vložíme, znížime ju na 110st. Pečieme cca 1h-1:15h, podľa veľkosti. Tortičky sa majú pomaly sušiť a ak sa pečú pri správnej teplote, ostanú krásne biele a nezhnednú.
Plnka:
jablká orechové Salko škorica pomleté orechy
Množstvo vám bohužiaľ už neviem povedať, keďže som to robila od oka. Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a podusíme. Pridáme orechy, škoricu, trošku Salka (záleží od sladkosti jabĺk – no slaďte Salkom iba trošku, keďže tortičky sú sladké) a ešte trochu na nízkom plameni premiešame. Necháme vychladnúť a lyžičkou naplníme vychladnuté tortičky (pridám aj foto).
Krém:
1 mascarpone 1 smotana na šľahanie Orechové Salko
Mascarpone premiešame, prilejeme šľahačku a mixujeme. Keď nám krém začne hustnúť, pridáme Salko. Keďže sú bielkové tortičky samé o sebe veľmi sladké, tak s krémom opatrne. Dajte také 2 PL a ochutnajte. Keď máme krém dostatočne vyšľahaný, môžeme ho nechať odstáť v chladničke, no i nemusíme, naplníme ho do zdobiaceho vrecúška a dokončíme tortičky.
6 bielkov
275g krupicový cukor
2 PL citrónovej stavy
2 PL škrobu (Zlatý Klas, Solamyl a pod)
štipka soli
Bielky vyšľaháme so štipkou soli do peny, postupne pridáme cukor. Miešame, až kým nemáme pevný sneh. Ja som miešala takých 5min na plné oťáčky. Nakoniec pridáme škrob s citrónom a miešame ďalej, také 2min.
Vyšľahaný sneh si dáme do zdobiaceho vrecúška. Na papier na pečenie si spravíme kruh (buď lyžicou, alebo ja som to robila priamo so zdobiacim vrecúškom) a vytiahneme „múry“ dohora. Aby nám vzniklo také hniezdo.
Dáme do rúry, ktorú sme si predhriali na 150st., no hneď, ako do nej plech vložíme, znížime ju na 110st. Pečieme cca 1h-1:15h, podľa veľkosti. Tortičky sa majú pomaly sušiť a ak sa pečú pri správnej teplote, ostanú krásne biele a nezhnednú.
Plnka:
jablká
orechové Salko
škorica
pomleté orechy
Množstvo vám bohužiaľ už neviem povedať, keďže som to robila od oka. Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kúsky a podusíme. Pridáme orechy, škoricu, trošku Salka (záleží od sladkosti jabĺk – no slaďte Salkom iba trošku, keďže tortičky sú sladké) a ešte trochu na nízkom plameni premiešame. Necháme vychladnúť a lyžičkou naplníme vychladnuté tortičky (pridám aj foto).
Krém:
1 mascarpone
1 smotana na šľahanie
Orechové Salko
Mascarpone premiešame, prilejeme šľahačku a mixujeme. Keď nám krém začne hustnúť, pridáme Salko. Keďže sú bielkové tortičky samé o sebe veľmi sladké, tak s krémom opatrne. Dajte také 2 PL a ochutnajte. Keď máme krém dostatočne vyšľahaný, môžeme ho nechať odstáť v chladničke, no i nemusíme, naplníme ho do zdobiaceho vrecúška a dokončíme tortičky.